Magi med förhinder

Så här ser det ut. Live photo, stillbilden som rör sig, som går att ta med kameran i nya iphonemodellerna 6S och 6S Plus. Kul grej. Nästan lite magiskt. Men magin uteblir när det inte går att dela med andra.

Att ta ett levande foto är lätt. En ikon med ringar sätter på funktionen. Är den gul är funktionen på.

IMG_0002 (1)

Sen trycker du som vanligt. Har du på Live photo alltid kommer minnet i mobilen att fyllas snabbare. En levande bild är en kombination av en vanlig bild och en liten film. Filmen sätts igång när du trycker på bilden.

När du lärt dig hur du ska göra blir resultatet bra. Håll mobilen still framför motivet någon sekund innan och någon sekund efter du tar bilden. Tänk på att levande bilder har ljud. Bakgrundsljud och sådant som sägs kommer med.

Bilden sparas som ett foto i kameraalbumet.

IMG_0003

När du ska dela den syns en ikon som visar att det är en levande bild. Och det är nu magin försvinner. För det är bara folk med mac med senaste systemet, iphone 6, 6 plus, 6S eller 6S plus med senaste systemet som kan se och höra den levande bilden. Och du måste dela den med iMessage, air drop eller iClouds bilddelning. Skickar du den med mejl eller lägger den på Facebook blir det en vanlig bild som varken låter eller rör sig.

Vill du dela ett ögonblick till många är det alltså bättre att ta en liten film.

Det kommer att bli bättre. Apple har släppt api:et till Live photo så att andra ska kunna spela upp fotona. Facebook ska vara på gång. (Facebook har inget stöd för det traditionella sättet att göra sånt här med, animerade gif-bilder. Ska de spelas upp måste de ligga på en annan sajt än Facebook.)

Den som har investerat i en Apple watch kan ha en levande bild i klockan.