Räkningen som tar din dator som gisslan

teliaransomware

Jag vet. Alla har redan skrivit om bluffräkningarna som ser ut som om de kommer från Telia. Men jag gör det ändå, eftersom jag ser att många människor har klickat och fått sina datorer kapade. Hellre en varning för mycket än en för lite.

Mejlen är för ett tränat öga lätta att känna igen som falska eftersom de inte är skickade från Telia, även om avsändaren kan heta ”Telia Faktura”.

Men för den som är stressad och verkligen är kund hos Telia är det lätt att gå på bluffen efter som fakturan ser ut som de brukar göra.

Det finns ett stavfel, integritet är felstavat, men den som tittar snabbt hinner inte upptäcka det. Och mottagarens namn står på fakturan.

Den som klickar på en länk på den falska fakturan riskerar att få sin dator tagen som gisslan. Det laddas ned ett program, så kallad ransomware, som krypterar dokument på din hårddisk. För att få nyckeln och komma åt innehållet måste du betala en större summa pengar, en tusenlapp eller mer.

Om det redan hänt är det troligen omöjligt att rädda filerna utan att betala. Om du betalar är det inte säkert att det funkar, det går inte att hitta lurendrejarna bakom och klaga. Dessutom finns risk att det ligger kvar skadliga filer på din hårddisk.

Att ha säkerhetsprogram installerade och köra dem är bra, men ingen garanti för att sånt här inte händer. Bedragarna ligger steget före.

Bästa sättet att skydda sig just nu verkar vara att kolla mejlen i mobilen. De flesta skadliga program är fortfarande inriktade på pc. Om man dessutom stänger av möjligheten att köra javascript i mobilens webbläsare och inte installerar appar från andra ställen än den officiella appaffären är risken att drabbas liten, även om man råkar klicka på nåt dumt.