Apple tar ett kliv framåt

ZOOMAR IN. Iphone 7 Plus kommer lite närmare motivet. Men det är en stor mobil och därmed svårare att hålla med en hand. (Bilden är tagen med en Iphone 7 som är lättare att greppa.) Bild: EVA WIESELGREN

 

Två objektiv. Ett vidvinkel och ett tele. Med Iphone 7 Plus går det att komma närmare motivet. Det blir också bättre bilder än tidigare i svagt ljus.

De nya iphonemodellerna började säljas i fredags. Jag började med att testa den stora Iphone 7 Plus för att jag var nyfiken på de dubbla objektiven på baksidan. Den mindre Iphone 7 har också fått bättre kamera, men har inte dubbla linser.

På 7 Plus går det att zooma till dubbel förstoring utan att det blir sämre bildkvalitet. Det går att fortsätta zooma digitalt upp till 10 gångers förstoring. Resultatet blir bra. Även när jag förstorar upp detaljer i datorn och studerar nära ser bilderna bra ut. Att kunna zooma in är praktiskt för de som ofta fotograferar från åskådarplats och för att slippa gå så nära vid porträttfotografering. Porträttläget som ska komma med en uppdatering senare i höst, där bakgrunden blir oskarp, är också bra. Och att objektiven är ljusstarka med bländare på 1.8 respektive 2.8 är välkommet.

Många frågar om de ska köpa Iphone 7 Plus för att få bättre mobilbilder. Risken är att de blir besvikna. Iphone 7 Plus har en fantastisk kamera och gör det enkelt för alla att ta fina foton, utan ”skönhetsfilter” och annat trams som androidtillverkarna lägger in. Men det är inte kameran som väljer vad som ska fotograferas utan fotografen. Är du missnöjd med bilderna från Iphone 5 eller 6 kommer du kanske att bli missnöjd med sjuan också.

En annan sak som är ny är att hemknappen har en ny konstruktion. Knappen trycks inte ned, det bara känns så. När jag trycker fingret mot knappen får jag en återkoppling, ett litet ljud, en liten vibration. Det fungerar bra när mobilen ligger i handen. Ligger den på en fast yta känns det inte så mycket och är det dessutom bullrigt runt omkring känns knappen stum och stilla, illusionen av nedtryckning försvinner.

Jag ogillar den nya knappen till en början, men vänjer mig fort. Om detta är en av sakerna som ger större vattentålighet så är det värt det.

Att 3,5mm-utgången är borta är inget problem. Det följer med hörlurar med sladd för lightninguttaget och en adapter för dem som vill använda gamla lurar.

TEST: Iphone 7 Plus

Pris: 8 795 kronor med 32 GB minne

Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 20 september 2016.

Jag fortsätter testa Iphone 7 och 7 Plus och kommer att lägga ut bilder tagna med dem här i bloggen senare, och även göra en jämförelse med Sonys nya kameramobiler.