Så funkar nya porträttläget i Iphone 7 plus

djupeffekt

Att ta porträtt med snygg oskarp bakgrund var en av poängerna med Iphone 7 plus dubbla kameror. Nu har programuppdateringen som gör det möjligt kommit. Vi har testat.

Bokeh kallas det, oskärpan i bakgrunden som gör porträttbilder så snygga. Normalt går det inte att få med en mobilkamera som oftast har ett vidvinkelobjektiv där det blir skarpt i hela bilden.  På närbilder av blommor och annat smått brukar det gå att få oskarp bakgrund med mobil om du markerar att du vill ha skärpan i bakgrunden. Men inte på porträtt.

Huawei P9 som kom före Iphone 7 Plus har också två objektiv till sin bakre kamera och har ett läge där det går att ställa in skärpedjupet och göra bakgrunden oskarp. Kanske var det det som triggade Apple att också fixa ett porträttläge. För när nya Iphonemodellerna släpptes var det inte färdigt, finessen kom först nu med en uppdatering till iOS 10.

Jag har testat Huawei P9 och den gav snygga bilder, men var inte helt enkel att ställa in skärpedjupet på. Man drar med ett finger för att ändra.

Jag var nyfiken på hur Apple skulle lösa problemet med att ge användaren kontroll och ändå göra det enkelt. Det har de gjort på sedvanligt Applevis – genom att inte ge användaren någon möjlighet att ändra. Det finns inget reglage för hur stort skärpedjupet ska vara. När jag testar blir det rätt okej, men inte riktigt bra. Skärpedjupet blir aningen för kort. På porträttet nedan blir håret närmare kameran oskarpt, det ville jag ju inte.

djukeffekt

Det är samma bild. Jag kan välja i inställningarna att spara en variant med skarp bakgrund och en med oskarp. Det är smart att ha på, ibland kanske det blir bättre med skarp bakgrund.

Ni kan se den bilden och ett bild av en hund i originalstorlek på Flickr om ni vill studera detaljerna. Sista bilden (på en man med skägg) har också en jämförelse med en systemkamera:
Iphone 7 Plus

Bläddra med pilarna i bilden för att jämföra hur det blir med oskarp respektive skarp bakgrund. På sista bilden kan du jämföra hur det blir med en systemkamera. Ingen bild är redigerad efteråt. Tryck på en bild och gå vidare till Flickr och klicka på nedladdningspilen om du vill välja en större storlek eller se data om bilden.

Porträttläget syns som ett nytt val i kameraappen på Iphone 7 plus. Du kan inte vara helt nära motivet när du tar bilden, då kommer det upp en varning.

Porträttläget är absolut en bra grej att ha, även om det inte går att styra riktigt hur det blir. Att trycka med fingret på den punkt där du vill ha fokus är det du kan göra.

Effekten uppnås genom en kombination av bilderna från de båda objektiven och mjukvara. Det blir bättre än att lägga på ett effektfilter i en app, men inte lika bra som äkta bokeh från en större kamera med bra objektiv. Om du studerar konturerna på bilderna ser du att det är en mjukvara som gör det i Iphone 7 plus porträttläge. Särskilt tydligt syns det på bilden på den skäggige mannen där det går att jämföra med en riktig kamera. Skägget är ansat, de spretiga stråna som sticker ut syns inte på Iphonebilden med suddig bakgrund.

Vill du ta en selfie med porträttläge kan du inte använda den främre kameran. Det är ju för att Iphone 7 plus har två objektiv på baksidan som det går att göra. Tricket är att använda tidsutlösaren. Sätt den på 10 sekunder, håll mobilen med baksidan mot dig på armlängds avstånd med kameran riktad mot ögonen så blir det rätt okej.