Ny app textar videon direkt

Prata medan du spelar in och få din video textad automatiskt. Nya iphoneappen Clips är perfekt för dig som vill dela ett budskap i sociala medier.

Apples Imovie var länge den ledande appen för att göra film med mobilen. Du kan göra snygga filmer med den, men det är inte helt enkelt att sköta allt med fingrarna på mobilskärmen. Med Imovie försökte Apple anpassa ett datorprogram till mobilen och det blev lite för komplicerat.

Ungdomarnas favorit Snapchat visar att video i mobilen kan vara mycket enklare.

Där gör du snabba klipp med kaninöron, hjärtan och andra effekter och skickar direkt, utan någon redigering.

Apple försöker hänga med och har släppt en ny app för att göra video. Clips heter appen som finns för iphone och ipad. Den kostar inget men du måste uppdatera till senaste systemet, IOS 10.3.

I appen kan du kombinera video och stillbilder och lägga på filter, emojis och text.

Det som är nyskapande med Clips är hur den utnyttjar tal-till-text, möjligheten att diktera för mobilen. Den möjligheten finns inbyggd både i iphone och android, men få har vant sig vid att använda den.

Text är nödvändigt till en video som ska delas på Facebook. Bara femton procent av de som tittar där har på ljudet.

Och det ska helst vara stor och tydlig text för att det ska gå lätt att läsa från mobilskärmen.

I Clips går det att välja stil på texten. Sen spelar du in dig själv när du pratar och det du säger omvandlas till animerad text. Du kan ändra i texten efteråt om det blir fel.

När du spelar upp filmen visas orden samtidigt som du säger dem.

Du kan välja att stänga av ljudet om du inte vill att din röst ska höras.

Och det går förstås att ha andra motiv än ditt ansikte medan du pratar.

Clips är på ytan enkelt. Det verkar inte som om det går att göra mycket. Till exempel visas bara ett fåtal emojis. Men välj en emoji så kan du byta till vilken du vill med emojitangentbordet. Det finns ett hjälpavsnitt i appen som förklarar allt. Dock hittar jag inga kaninöron att sätta på mig. Det känns som en miss, särskilt så här före påsk.

Den här texten publicerades i Göteborgs-Posten 11 april 2017.