Nu slipper iphoneägare pip i bilen

Visst är det lockande att ta upp mobilen och kolla när det piper. Även när du kör bil och vet att det är trafikfarligt. Med senaste iphonesystemet slipper du den frestelsen.

IOS 11, det nya systemet för iphone och ipad, släpptes förra veckan. En av de intressantare nyheterna finns under Stör ej i inställningarna. Där kan du aktivera att Stör ej-läget ska sättas på när du kör bil. Då slipper du telefonsignaler och pipanden från meddelanden och notiser när du sitter bakom  ratten.

Du kan välja att Stör ej slås på vid bluetoothanslutning i bilen, det passar om bilen har handsfree med bluetooth. Annars kan du välja att slå på funktionen manuellt eller automatiskt. Väljer du automatiskt använder mobilen sin inbyggda accelerometer och wifinäten i omgivningen för att avgöra om du är i en bil. Då kan du hamna i Stör ej-läge även om du är bilpassagerare eller åker tåg, men det är i så fall enkelt att klicka bort.

Med valet automatiskt kan det ta några minuter innan Stör ej-läget sätts på.

Ändå tycker jag det är smidigare än att försöka komma ihåg att göra det manuellt.

Ett annat val du kan göra är vilka som ska få automatiska svar när de försöker nå dig med samtal eller meddelanden medan du kör. Du kan välja att dina favoritkontakter ska få det, att de du kommunicerat med det senaste dygnet ska få det, att alla dina kontakter ska få det eller att ingen ska få det. Du bestämmer själv vilken text som ska stå i det automatiska svaret.

Om den som får det automatiska svarsmeddelandet i sin tur svarar med ordet ”Brådskande” går det ursprungliga meddelandet igenom fast du är i billäget.

Om du aktiverar den digitala assistenten Siri genom att säga Hej Siri, kan hon läsa upp det viktiga meddelandet för dig när du är i billäge. Du behöver alltså inte titta på skärmen.

Kommer du inte överens med Siri så kör in till vägkanten och stanna för att läsa det brådskande meddelandet. Att gräla med mobilen är också trafikfarligt, även om blicken är på vägen.

När du slutat köra bil kommer alla meddelanden som tystats fram på skärmen. Du missar alltså inget, du slipper bara bli störd medan du kör.

Har du inte redan laddat ned IOS 11 gör du det i inställningarna, under Allmänt/Programuppdatering. IOS 11 funkar med Iphone 5S och senare modeller.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 26 september 2017.