Julklappstips: Hårda paket till alla

Teknikprylar är ofta bra julklappar som ger något att leka och meka med hela året. Och förhoppningsvis håller de längre än strumpor. Här är tips om hårda paket som du kan önska eller ge.

TILE – HITTA NYCKLARNA. En bricka att fästa i nyckelknippan eller lägga i plånboken. Den kopplas med bluetooth till mobilen och håller reda på var den senast hade kontakt.

Hittar du inte plånboken kan du kolla i mobilen och se om du glömt den hemma eller var du hade den senast. Tappar du bilnyckeln kan du se var du ska leta. Det går att få brickan att pipa, det är ett svagt pip men är du nära hörs det. Du kan också trycka på brickan för att få mobilen att låta, om det är den som kommit bort. Tile-brickan är engångs, efter ungefär ett år är den förbrukad. Funkar med iphone och androidmobiler.

200 kronor på Kjell & Company.

R2D2 – EN EGEN ROBOT. Appstyrd Star Wars-robot från Sphero. Styr roboten från mobilen eller låt den patrullera i rummet själv. Den har högtalare som låter och lampor som blinkar och den gillar att titta på Star Wars-filmer. (Dock tror jag inte du ska ta med den till en biograf för att se The last jedi. Den har nog svårt att hålla tyst). Funkar med iphone och androidmobiler. Har du en ipad så kan du programmera den med Swift Playgrounds, ett gratisprogram som lär dig koda. R2D2 kostar 1 198 kronor på Inet.se. Sphero har gjort flera Star Wars-robotar och de kan interagera med varandra.

HUE DIM KIT – STYR LJUSET MED MOBILEN. Philips har olika startpaket för den som vill prova belysning som kan styras trådlöst. Den här är ett enkelt paket som består av en dimmer och en lampa med vitt ljus. Det går att köpa till flera lampor. Dimmern sätts var som helst, det behöver inte finnas eluttag, den går på batteri. Lampan sätts i en vanlig armatur. Du styr ljusstyrkan från en app i mobilen. Du kan ligga i sängen och släcka taklampan eller dämpa ljuset från soffan. 319 kronor på Netonnet.

KAMERALINSER FÖR MOBILEN. Ta extrema närbilder av julgodiset. Eller fånga hela släkten i en fisheye-bild. Tre linser som passar de flesta mobiler och sätts över kameran. 280 kronor på Teknikmagasinet.

De här prylarna finns i flera hemelektronikaffärer och priserna kan variera. Kolla först att varan finns i lager innan ni åker till en affär.

Julklappstipsen publicerades i Göteborgs-Posten 19 december 2017.

,