Vinka så tar du en selfie

När jag vinkar med handen sätts självutlösaren på. Sonys senaste mobil är gjord för den som gillar att ta selfies. Bid: EVA WIESELGREN

 

TEST: Sony Xperia XA2
Pris: 3 490 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

Visst, det finns selfiepinnar. Men de flesta av oss har inte med en sådan i handväskan. Vill du ändå ta självporträtt i alla lägen är Sonys senaste mobil ett bra köp.

Vi är vana vid att kameror har ansiktsigenkänning. Det har den här mobilen också. Men dessutom kan den känna igen din hand och låta handen fungera som fjärrutlösare för kameran.

Det här är smart när du ska ta bilder där du själv är med. Annars brukar det ofta bli en skakning när du tar bilden, eller ett stressmoment när du satt på självutlösaren och ska hinna få anletsdragen rätt innan bilden tas.

När du använder den främre kameran, selfiekameran, på Xperia XA2 och håller upp din hand får du en röd ring på skärmen som svar på att kameran ser handen. Om du rätar ut fingrarna sätts självutlösaren igång. Tre sekunder senare tas bilden. Lagom tid för att hinna ta ned handen igen om du inte vill ha en vinkning på fotot.

Selfiekameran har två lägen, ett normalläge och ett 120 graders vidvinkelläge som är bra om ni är ett helt gäng som ska få plats, eller om du har en snygg vy i bakgrunden som du vill ska synas.

Den främre kameran ger bilder med 8 megapixel, den bakre med 23 megapixel, när bildproportionerna är 4:3. Det går också att ta mer långsmala bilder i 16:9-format.

Det finns en avtryckarknapp som kan sätta igång kameran och ta en bild även när mobilens skärm är låst. Här kan du välja vad du vill ska hända: Kameran öppnas, kameran tar en bild, kameran börjar spela in en film.

Xperia XA2 är alltså bra för den som vill kunna ta bilder eller filma direkt när något kul dyker upp. Den spelar in video i 4K.

Xperia XA2 passar även dem som vill använda samma mobil privat och i jobbet. Här finns plats för två simkort, och för minneskort om det inbyggda minnet på 32 GB inte räcker.

Skalet är av metall och mobilen väger ganska tungt i handen. Den har rundade kanter som gör att den känns skön att hålla. Fingeravtrycksläsaren sitter på baksidan. XA2 börjar säljas nu i februari och ska komma i fyra färger: Silver, svart, blå och rosa. Systemet är Android 8, Oreo.

Nackdelen jämfört med Sonys dyrare modeller är att den här inte är tätad mot vatten och damm. Vill du ta selfies i ösregn ska du välja en annan.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 13 februari 2018.