Klocka som ger hjälp i nöden

Det går att anpassa urtavlan på många sätt. Den tänds när jag vrider armen för att titta på den. Det går att ansluta trådlösa lurar. Men det går inte att ha Spotify i klockan, bara Apples egen musiktjänst. Text & bild: EVA WIESELGREN
TEST: Apple Watch Series 4
PRIS: Från 4 795 kronor
BETYG: ★ ★ ★ ★ ★

Om jag trillar ned från ett träd och inte kan röra mig ringer klockan efter hjälp. Om jag bestiger ett berg guidar den mig. Ibland är den lite tjatig, men den vill mitt bästa.

Senaste modellen av Apples armbandsklocka har större skärm än de tidigare. Den är aningen bredare, men också tunnare. Den känns inte klumpig, mer som en snygg sportklocka än som ett trygghetslarm för pensionärer. Den är båda delar. Klockans sensorer känner av om jag faller och ringer 112 om jag inte rör mig på ett tag.

Om larmet sätts på av misstag går det att stoppa innan samtalet går iväg.

Det går också att ange en eller flera kontakter som får ett sms om ett nödsamtal rings, med information om vilken plats jag är på.

Jag testar en Apple Watch som kan koppla upp sig själv till mobilnätet. Det behövs fortfarande en iphone med abonnemang. Tre är enda svenska operatören som säljer abonnemang till klockans e-sim. Har du en annan operatör är det inte meningsfullt att välja modellen som kallas GPS+cellular.

Den billigare modellen med bara GPS kan ändå ringa och skicka meddelanden så länge mobilen finns i närheten.

Jag var inställd på total mobilfrihet, att klara allt med klockan och dess e-sim. Riktigt så har det inte blivit. I stan hamnar jag ofta i situationer där jag svär över att mobilen inte är med. Få av vardagens appar är anpassade för Apple Watch. Visst, det går att parkera med ett sms – men att stå på p-platsen och diktera registreringsnummer och koder till klockan känns inte bekvämt. Jag tog hellre risken att parkeringsvakten skulle komma medan jag kilade in på Systemet.

Jag kan inte heller swisha pengar från klockan till Faktumförsäljaren.

I naturen saknar jag mobilen när jag vill fotografera ett fantastiskt löv och inser att klockan inte har kamera.

Livet blev inte mobilfritt. Men klockan gör att jag mer sällan plockar upp telefonen.

Apple Watch är en fin och smart pryl som jag inte måste ha. Men jag tror att den på riktigt ger mig bättre hälsa genom att påminna mig att motionera när jag är för slö och andas när jag stressat upp mig.

Visst, den är lite väl tjatig och präktig ibland. Till nästa uppgradering önskar jag en som säger ”Äh, det regnar, vi struntar i rörelsemålet och kollar ikapp Vår tid är nu.”

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 6 november 2018.

Nu kan Apple Watch Series 4 ta EKG i Sverige:

Ursäkta, hur går hjärtat?

Jans klocka varnade för hjärtflimmer