Frilägg bilden med ett tryck.

En av nyheterna i senaste iphonesystemet, iOS16, är att du enkelt kan ta loss motivet i ett foto från bakgrunden.

Min iPhone XS har några år på nacken så jag trodde inte det skulle fungera på den, men jag hade tur. Det går att göra på iPhone XS och senare modeller.

Så här gör du:

Tryck med fingret på motivet i bilden. En ljuseffekt visar att bilden går att frilägga. När du släpper med fingret får du alternativen kopiera och dela.

Om du väljer dela får du även alternativet att spara den frilagda bilden som en ny bild.

Resultatet av friläggningen blir bäst om motivet har en tydlig gräns mot bakgrunden. Gräs som sticker upp, hår som fladdrar i vinden och fluffiga hundar blir inte så bra. Men det skulle det inte bli om du gjorde det manuellt i ett redigeringsprogram heller.

Att frilägga bilder manuellt är tidsödande.

Nu kan du göra det på sekunden utan någon extra app.

Om du inte redan uppdaterat systemet i din iPhone till det senaste så gör du det under Allmänt/Programuppdatering i Inställningar.

Smart sovsäck utan blixtlås

I min nya sovsäck får hunden också plats. (Hon sitter i sin egen säck).

 

TEST: Sovsäck
Sierra Designs Cloud 800/20
Pris: 3 390 kronor (köpt på rea hos backpackinglight.se)
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Jag köpte den här säcken för att lätt kunna låta hunden ligga bredvid mig när vi är ute på vandring. Och för att få ned vikten på min packning. Det var ett jättebra köp. Det är den skönaste sovsäck jag haft.

Sierra Designs Cloud 800/20 är en tresäsongers sovsäck med nyskapande design. Den går att sätta fast på liggunderlaget. Den har inga blixtlås eller knappar. Den är rymlig och mysig. Den är enkel och intuitiv.

Om jag fryser och vill ha det varmare sveper jag täcket om mig. Om jag är för varm tar jag bort täcket och sticker ut fötterna genom en öppning nedtill.

Hur jag än vrider och vänder på mig ligger jag kvar på liggunderlaget.

Min lilla hund kan ligga i sin egen sovpåse, inne i sovsäcken, men med huvudet utanför. Det blir inte trångt, som i min gamla säck med stängt blixtlås, och inte heller för kallt som när jag tvingades öppna blixtlåset för att få plats.

Jag har gjort en film där jag visar hur Cloud-säcken fungerar.

För den som inte är så frusen av sig som jag finns sovsäcken i en ännu lättare variant. Sierra Designs har också en modell som är som en stor bädd för två personer.

Den här sovsäcken var årets vandringspryl för mig. Nu fick jag ned vikten på packningen nästan ett kilo, samtidigt som jag kommer att sova bekvämare. Om jag behöver campa utomhus på vintern kan jag använda den gamla sovsäcken som extra täcke.

Text och bild: © Eva Wieselgren, 2020

Gissa ordet – nytt tidsfördriv

I played contexto.me #61 and got it in 41 guesses.

🟩 12

🟨 4

🟥🟥🟥 25

Contexto är ett gratisspel på webben där du ska gissa vilket ord som är rätt för dagen. När du skrivit ett ord får du en hint om hur nära du är. Rött är långt ifrån, grönt är nära. En siffra visar hur nära. När du når ett har du gissat rätt.

Du tävlar mot artificiell intelligens som har koll på hur ofta olika ord förekommer i samma sammanhang på webben.

Det är ganska svårt, men det går att få ledtrådar när du känner att du inte kommer vidare.

Språket är engelska.

Du hittar spelet på contexto.me

Lätt och luftigt tält

Jag ligger på rygg i tältet och ser molnen fara förbi på himlen. Fördelen med mitt nya ultralätta tält är inte bara att ryggsäcken blir mindre tung att bära. Det gör också att jag kommer närmare naturen.

Tältet jag köpt heter Bonfus Solus och är lagom för en person. Det är gjort av materialet DCF, som är starkt och lätt. Jag valde den vita färgen för att tälten med färg – grön eller camo – väger mera. Ska det va ultralätt så ska det.

Jag tänkte inte på att tältet skulle släppa in så mycket ljus, men det känns väldigt bra och blir trevligare än rött eller grönt ljus som det blir i mina andra tält.

Innan jag köpte tältet letade jag efter videos på Youtube, men fann inte mycket. Så jag gjorde en video själv, där jag försöker visa hur Solus sätts upp och ser ut. Jag har inte hunnit med något längre äventyr med tältet än, men vet andra som haft det på långa vandringar och är nöjda.

Bonfus Solus är ett tresäsongstält, inte avsett för polarexpeditioner på vintern. Men det går absolut bra att ha i fjällen vår, sommar och höst.

Mina farhågor – att det skulle kännas som att bo i en plastpåse och att jag skulle behöva va väldigt rädd om tältet – har inte besannats. Varken golv eller tältduk känns ömtåligt. Och att väven inte suger åt sig vatten är en stor fördel.

Här är videon:

Vill du ha fler detaljer eller är ute efter ett större tält så kolla på tillverkarens hemsida, bonfus.com

Tävla är kul, spamma är trist

Nu är jultävlingarna igång. Affärer och företag vill locka till shopping och engagemang på Facebook. Gilla, dela och tagga en vän så kan du vinna allt från räkor till hundkoppel. Men stopp där. Det är faktiskt inte tillåtet.

Företaget bakom Facebook har bytt namn till Meta, men reglerna är samma som förut. Företag och organisationer med Facebooksidor får inte ordna tävlingar där det krävs att deltagarna delar inlägg eller taggar sina vänner.

Anledningen är lätt att förstå. Särskilt nu när många tävlingar görs i form av julkalendrar och dyker upp varje dag fram till julafton. Om tävlingsdelningarna och -taggningarna blir fler och fler drunknar våra riktiga inlägg i vännernas flöden. Facebook blir allt mindre ett sätt att hålla kontakt med vänner och familj och allt mer likt spamflödet i mejlkorgen.

Dessutom tjänar ju Facebook pengar på att företag annonserar för att få nya kunder. Det kanske vi användare struntar i, men betalda annonser är förutsättningen för att tjänsten ska vara gratis att använda.

I mitten av bilden ovan står reglerna. Att kräva att någon taggar vänner eller delar inlägg för att delta i en tävling är inte tillåtet. Numera går det att kräva att deltagare gillar sidan eller inlägget. Det var tidigare också förbjudet.

Dessutom måste den som ordnar en tävling på Facebook skriva ut att tävlingen inte ordnas i samarbete med Facebook.

En del företag följer reglerna. Heder åt dem! De kanske inte får lika mycket spridning på sina tävlingar som de andra, men de visar att de är ordentliga och pålitiliga och vill göra rätt. Där handlar jag gärna.

Men, invänder säkert någon, det gör väl ingen skada, det är ju bara på skoj? Jo, det gör skada om mer och mer av det som skickas runt blir skräp. Jag har själv deltagit i Facebooktävlingar som inte följer reglerna. Men nu satte jag mig och skrev detta i stället för att för femtonde dagen i rad dela reklam för samma företag. För visst kan man vinna i Facebooktävlingar. Jag har gjort det flera gånger. Men om priset är att mina vänner slutar läsa det jag lägger ut för att de utgår från att det är ointressant, då är det inte värt det.

Jag förstår om små företag inte har koll på Facebooks regler, eller tänker att alla andra gör så, så då kan vi också. Men när företag och organisationer med flera anställda och kanske till och med personal avsatt för att sköta sociala medier gör det tycker jag det är dåligt. Jag anmäler inte till Facebook, för jag vill inte orsaka problem för nån i grunden hygglig icahandlare eller hundklubb så här före jul.

Men jag slutar delta i dessa tävlingar. Och hoppas några av tävlingsarrangörerna läser detta och skärper sig.

Det jag skrivit här gäller Facebook. På andra plattformar, som Instagram, gäller andra  regler. 

EVA WIESELGREN

Så får du ditt vaccinationsbevis i mobilen

Om du inte brytt dig om att hämta ditt vaccinationsbevis förut är det dags nu. Från 1 december kommer det att krävas på vissa arrangemang. Du kan ha det på papper. Men det är smidigt att också ha det i mobilen. Så här gör du.

Först hämtar du ditt vaccinationsbevis från sajten covidbevis.se. Där måste du logga in med bank-ID eller annan godkänd e-legitimation.

Uppgifter om dina vaccinationer hämtas automatiskt från sjukvården.

Det kan vara upp till en veckas fördröjning, så vänta lite om du precis vaccinerat dig.

Ditt vaccinationsbevis är en pdf-fil som du laddar ned och sparar. Om du inte vet hur du sparar en pdf-fil i mobilen kan du mejla den till dig själv som en bifogad fil och sedan öppna det mejlet när du vill visa vaccinationsbeviset. (Mobilens mejlprogram kan visa pdf-filer)

Om du har en digital brevlåda skickas ditt vaccinationsbevis dit och sparas där. Då kan du komma åt beviset där genom att logga in från mobilen så länge du har tillgång till internet. Därifrån kan du skriva ut beviset på papper, men du kan också välja att spara det i mobilen. Om du uppdaterat Kivra till senaste versionen kan du välja att göra ditt covidbevis tillgängligt offline i mobilappen. Då har du beviset direkt på startsidan i Kivraappen och kan visa det även om du inte har internettillgång.

Det är ett enkelt sätt. Men vill du ha ett vaccinationspass som är bättre anpassat till mobilen kan du få det.

Kanske har du sett att senaste systemet i iphone har stöd för att visa covidpass i Wallet. Tyvärr har inte de svenska vaccinationsbevisen rätt format för detta (det funkar i alla fall inte när jag skriver detta, 17 november). Du kan fixa det ändå, genom att ha ditt covidbevis med QR-koden redo på papper eller på datorskärmen och sen surfa med Safari i din iphone (det går inte från Facebook eller Linkedin – välj att öppna sidan i webbläsaren om du kommer därifrån) till covidpass.eu och följa anvisningarna där. Då får du ett bevis i Wallet som är snyggare än att öppna en pdf, men det krävs även legitimation om du ska använda beviset.

Covidpass i Apple Wallet.

 

Ett annat sätt, som kräver lite mer insats från din sida, men som du kan ha nytta av på många vis, är att skaffa e-legitimation från Freja. Freja finns även för androidmobiler.

Freja är som bank-ID fast det inte är utgivet av en bank. Det fungerar för att logga in på många myndigheters sajter, även utomlands. Jag skrev om Freja när det var nytt. Sen dess har flera grejer tillkommit, som möjligheten att ha sitt vaccinationsbevis där.

För att kunna ha vaccinationsbeviset i Freja måste du gå igenom alla stegen så att Freja blir en godkänd legitimation. Det kräver ett fysiskt besök hos någon av Frejas partners, där du har med en annan giltig legitimationshandling.

Men när du fixat det har du en backup till ditt bank-ID så att du kan legitimera dig med mobilen även om ditt bank-ID slutar fungera.

Mobiler kan ju också sluta fungera så vill du vara på den säkra sidan har du med vaccinationsbevis utskrivet på papper också.

Om du fixade vaccinationsbeviset redan i början av sommaren har det kanske gått ut. Då går du bara in på covidbevis.se igen och hämtar ett nytt.

TEXT OCH BILD: EVA WIESELGREN

Längre batteritid, bättre kamera, fler färger

 

Apple har presenterat nya prylar. Nya iphone kan ta dina filmer och bilder till nya nivåer. Du kan flytta fokus mellan olika personer eller föremål både medan du filmar och efteråt i redigeringen.

Finessen Cinematic mode som ska fixa detta med automatik finns både på de enklare modellerna Iphone 13 och Iphone 13 mini och de dyrare Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max.

Pro-modellerna är annars de som lockar den fotointresserade mest. Förutom vidvinkel och ultravidvinkel har de också en telefotokamera som ger snygga porträttbilder. En annan nyhet är att de kan ta macrobilder på två centimeters avstånd. De kan också spara filmer med hög kvalitet i formatet ProRes.

Den som har råd kan köpa Iphone Pro med en terabyte lagringsutrymme, så det får plats många filmer.

Den som inte har råd med värstingmodellerna kan å andra sidan köpa Iphone 13 i en lite gladare färg än de eleganta Pro-modellerna kommer i.

Bästa nyheten är nog ändå att alla nya Iphone får bättre batteritid. För vad hjälper det om du kan filma som ett proffs om batteriet dör mitt i inspelningen.

Apple släpper också två nya ipadmodeller, Ipad och Ipad mini. De är snabbare och har fått bättre kamera än föregångarna.

Den smarta klockan Apple Watch kommer också i ny version, med större skärmyta och bättre tålighet mot damm och vatten. Även klockan har fått bättre batteritid, nu ska den klara sig 18 timmar innan den behöver laddas, och laddningen ska gå snabbare.

Vill du veta detaljer om de nya prylarna finns information på Apples sajt

Det går också att se presentationen i efterhand.

TEXT: EVA WIESELGREN.

Populär tröjbutik hackad

Har du nångång beställt t-tröjor med egna motiv från Spreadshirt? Då måste du kanske byta lösenord hos Paypal.

Spreadshirt har blivit hackat och användarnas betalningsinformation, bland annat Paypalinloggningar, kan ha stulits. Detta gäller även om du inte har något konto hos dem nu.

Spreadshirt uppmanar sina användare att byta lösenord inte bara hos Spreadshirt utan också hos Paypal.

Spreadshirt är en onlinetjänst där du kan sätta upp en egen butik och sälja tröjor och annat med egen bild och text på. Många har säkert som jag använt tjänsten för att beställa saker själv därifrån.

Jag har inget konto där nu, det var många år sen, men enligt Spreadshirt gäller det här också gamla uppgifter.

Jag vet inte om jag haft Paypal kopplat till Spreadshirt, men för säkerhets skull gick jag in och bytte lösenordet där. Samtidigt passade jag på att koppla på tvåfaktorsautentisering, så att ingen annan kan använda mitt Paypal även om de skulle komma över lösenordet.

TEXT: EVA WIESELGREN

Länk till informationen på Spreadshirt

Borsta hundens tänder utan att borsta

          
Jag köpte en tandborste för 3000 kronor. Till hunden. Och jag tycker det var ett bra köp. 
Har jag blivit tokig? Eller försöker jag bli en influencer som blir sponsrad av tandborsttillverkare och andra företag? Nej. Jag försöker bara undvika att behöva ta mina hundar till veterinären för tandsanering.

När vi människor går till tandläkaren tar tandhygienisten bort tandsten med olika verktyg. När det gäller hundar är det inte så enkelt. Deras tänder har känsligare emalj än vår, det är inte bra att använda vassa tandstensskrapor av metall. Veterinären tar bort tandsten med ultraljud. Då måste hunden sövas. Det är en viss risk med det, och det kostar några tusen.

För att slippa det gäller det att borsta hundens tänder varje dag. De tål inte fluor så det går inte att använda tandkräm för människor, men annars går det till på samma sätt.

Om man slarvar får hunden tandsten och bakterier i munnen som kan ge inflammerat tandkött och tandlossning och andra sjukdomar.

Jag har flera hundar och jag har inte borstat så mycket som jag borde.

Tänderna var så fina och vita och de fick ben att tugga på.

Så jag slarvade. Och plötsligt en dag var tänderna inte fina och vita längre.

Det var då jag bestämde mig för att investera i en ultraljudstandborste.

Den gör inte samma sak som när veterinären gör en tandsanering. Den tar inte bort gammal tandsten. Men den gör rent utan att låta och vibrera, och jag behöver inte heller borsta utan det räcker att hålla tandborsten mot tänderna. Ultraljudet och tandkrämen ska ta kål på bakterierna, även under tandköttet. Jag skriver ”ska” för jag har ingen möjlighet att kontrollera om det verkligen händer.

Jag har borstat hundarnas tänder ungefär varannan dag i en månads tid nu. Man behöver inte borsta, men jag gör det ändå, det bör ju rimligen ta bort plack bättre än om borsten hålls stilla.

Jag har skrapat med tumnageln för att få bort tandsten på hundarnas tänder, och det har lyckats ganska bra. Det verkar som om tandstenen luckrats upp lite.

Bilden här visar före och efter en månad. Det är inte helt rent men det har blivit mycket bättre.

Frågan är om det hade blivit lika rent om jag bara borstat med en vanlig tandborste. Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men det finns en sådan. Två studenter, Anna Brissman och Sara Wiman, på djurskötarprogrammet på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har jämfört ultraljudstandborstning på hund med vanlig tandborstning.

De kommer fram till att det blir bättre munhälsa med både vanlig tandborstning och ultraljudsborste. Ultraljudsborste tar bort tandsten bättre. En vanlig eltandborste stressar hundarna mer än ultraljudsborsten. (Hundarna blev så stressade av den att de valde att borsta mekaniskt istället.)

De säger också att man måste borsta hundens tänder efter tandsanering hos veterinär, annars kommer problemen tillbaka.

Det finns två märken av ultraljudstandborstar för hundar som säljs i Sverige, Emmi-Pet och Cleany Teeth. Den jag köpte är Cleany Teeth. Den laddas med usb. Jag har bara behövt ladda en gång på den här månaden.

Emmi-Pet har en laddstation, det tycker jag är sämre, hemmet behöver inte fler laddare, det är helt ok att koppla in tandborsten i datorn eller modilladdaren.

Många hundtrim har ultraljudstandborstar och erbjuder tandborstning. Det är ett alternativ om du tycker det är jobbigt att göra det själv. Men det blir dyrt i längden och det ersätter inte tandsanering hos veterinär. Har hunden mycket tandsten är det bäst att först gå till veterinären och sen fortsätta med tandborstning.

Jag har tittat mycket på hundarnas tänder den här månaden. Det är inte enkelt att göra rent dem. Längst in och på själva tandytorna är det svårt att komma åt. Jag hoppas att ultraljudet når dit och gör nytta fast inte borsten kommer åt. Men jag vet inte säkert.

Mitt råd till andra hundägare är att sätta igång och borsta noga varje dag. Det är viktigare att borsta med vanlig tandborste än att börja spara till en dyr ultraljudstandborste. Vänj valpen direkt från start, tänk inte att mjölktänderna ändå ska bytas. Det finns hundtandkräm som smakar gott för hunden. Fluor är giftigt för dem.

Till min ultraljudstandborste hör en särskild tandkräm. Hundarna gillar den, den luktar inte starkt men behagligt. De som haft närkontakt med mina hundar tror att jag badat dem för att de luktar gott, men det är andedräkten.

Det följde med tre borsthuvuden. De slits ut, särskilt om man borstar, och då måste man köpa nya efter ett tag. Det är bara yttersta delen som byts. Man måste vara noga med att inte låta hunden tugga på skaftet, då kan tandborsten bli förstörd. Det som genererar ultraljudet sitter i skaftet.

Det finns två lägen när man kör borsten. Ett för människor, då vibrerar borsten och det låter som en vanlig eltandborste. Ett för hundar, då är det tyst och stilla, men ultraljudet finns där ändå utan att märkas.

Jag kan inte med att dela tandborste med hundarna, men funderade på att köpa en likadan till mig själv. Men sen blev jag lite snål. Jag kör på med ICA Basic ett tag till.

TEXT & BILD: EVA WIESELGREN

Ser ut som du … NEJ, klicka inte!

Nu är det dags igen. Ett virus går runt på Messenger och många verkar klicka utan att tänka sig för. Så här gör du om du drabbas:

Samma typ av virus har funnits flera gånger tidigare. Det kommer ett meddelande på messenger från en av dina vänner, en länk till en video och någon text som ska få dig att bli nyfiken. Det står att videon är på dig eller liknar dig. Ofta är det också en emoji med i länken.

Den som klickar på länken brukar komma till en sida där man uppmanas logga in för att kunna se videon. Men det är ingen riktig inloggningssida. Här stjäls dina inloggningsuppgifter. Sen skickas viruslänken vidare i ditt namn.

Du märker inget av detta förrän dina vänner börjar tala om för dig att du skickar spam.

Vad du ska göra om du drabbats:

Gå till säkerhetsinställningarna på Facebook (som äger Messenger, inställningarna gäller där också). Byt ut lösenordet. Har du samma lösenord på andra tjänster måste du byta där också. Det är stor risk att dina uppgifter ligger ute på nätet, för andra bedragare att hämta.

Sen ska du sätta på tvåfaktorsautentisering. Och det ska du göra även om du inte drabbats, för att minska risken att bli hackad.

Tvåfaktorsautentisering innebär att om du loggar in från en ny dator eller mobil måste du bekräfta att det är du med en kod som skickas till din mobil.

Det är bra – då kan ingen kapa ditt konto från sin egen dator. Men det gäller att du kommer ihåg det om du byter mobilnummer.

Det finns olika lösningar här som hjälper dig om du till exempel tappar din mobil. Läs igenom alternativen i Facebooks säkerhetsinställningar och välj det som verkar bäst för dig.

I Facebookinställningarna kan du också se vilka appar och spel som har tillgång till ditt konto. Det kan vara att du gett en app tillåtelse att till exempel publicera resultatet i en quiz du gjort på Facebook. Något som verkar oskyldigt, men som sen används på andra skumma sätt.

Här kan ta bort appar du inte längre använder. Du kan också inaktivera möjligheten att låta sajter och appar göra saker i ditt namn på Facebook.

Och så förstås det vanliga rådet – klicka inte på länkar utan att tänka efter först. Speciellt inte om det känns jätteviktigt att klicka, om det till exempel står att en vän är i nöd, eller att ditt bankkort blivit kapat. Det är då du ska vara extra försiktig. Är det något som kommer från en vän – ring upp och fråga vad som hänt. Är det något som ser ut att komma från en bank eller tjänst du använder – surfa dit från din webbläsare istället för att klicka.

En del bedrägerier är uppenbara, men andra är skickligt gjorda. Det är lätt att trilla dit även om du är smart.

Min hund är en soffpotatis

Jag har testat en aktivitetsmätare för hundar. Nu är jag lite bekymrad. Det är kallt och otäckt ute, men jag måste gå en promenad till.

Polly är tolv år, en gammal hundtant som fortfarande gillar att hänga med på allt. När jag vann en aktivitetsmätare för hundar i en tävling tänkte jag att det var kul att testa. Framför allt ville jag kolla hur mycket hon egentligen skäller. Jag tycker att hon skäller väldigt mycket. Det är okej, hundar får skälla, men det skulle ändå vara kul att se hur mycket.

Aktivitetsmätaren är som en stegräknare för hunden och har också koll på hur mycket hunden skäller och skakar sig. Den mäter hur bra sömn hunden har på natten och hur mycket den vilar sig på dagen.

Jag var skeptisk till prylen. Jag har testat en liknande för många år sen och tyckte den var rätt onödig. Hunden motionerar ju inte för sig själv utan är med en människa, man vet hur mycket den rör sig.

Och att alltid ha halsband med en teknikpryl på hunden, natt och dag, känns inte bra. När hunden leker med andra är det dåligt med halsband, den andra hunden kan fastna med tänderna.

Men jag ville ändå prova. Polly fick ha aktivitetsmätaren i några veckor. Det behövs tid för mätaren att lära sig hundens normala tillstånd för att kunna avgöra om något är ovanligt.

Mätaren är inte tung och sitter fast ordentligt på halsbandet, den stör inte hunden.

Aktivitetsmätaren kommunicerar med en app i mobilen. Den skickar inget av sig själv utan informationen förs över när jag startar appen och synkroniserar. Då kommunicerar den med bluetooth.

Det här är alltså inte en gps-pryl som kan ta reda på var hunden är eller visa var den varit. Aktivitetsmätaren känner av hur hunden rör sig och sparar informationen och du kan hämta informationen till din mobil.

För mig blev det tydligt att jag måste gå fler och längre promenader, även i dåligt väder.

Min stackars hund sover och vilar nästan hela dygnet.

Skällandet då? Nä, hon skäller inte alls mycket.

Och gör hon det så har hon en bra anledning.

Jag har börjat gå längre promenader.

Jag säger inte att du måste sätta en aktivitetsmätare på din hund.

Men om du inte är med den hela dygnet kan det vara bra att få koll på om hunden är lugn eller stressad, om den vilar eller är orolig när du inte är med.

Och om du som jag tänker att hunden får vad den behöver kan det ändå vara bra att ta reda på om det är sant. För även om inte en sån här mätare mäter allt perfekt så är den mer pålitlig än ens egen uppskattning av hundens aktiviteter

Min hunds vardag var inte fylld av träning, promenader och roliga aktiviteter, som jag inbillade mig. Hon låg mest i sängen eller soffan. Visst, det är inte onormalt för en gammal hund att vila mycket, men får hon välja så vill hon ju hålla igång mera.

Så här såg det ut en av dagarna med mätaren. Jag hade fokus på annat än hunden, och så är det ju ofta.

TEST: Animo Activity Tracker
Aktivitetsmätare för hund
Pris: 899 kronor
Betyg: ★ ★ ★  ☆

PLUS: Går på knappcellsbatteri som räcker ett halvår. Inget som ska laddas. Bra för den som inte alltid är med hunden.
MINUS: Tråkigt att alltid behöva ha halsband på, mycket pengar för en pryl som kanske bara används en kort period.

TEXT OCH BILD: EVA WIESELGREN

Exit mobile version