I natt blev jag blockad på en Facebooksida. Anledningen: Jag frågade om författaren till en text var tillfrågad om att den publicerades.
En del verkar ha förstått att bilder inte får kopieras hur som helst på nätet, men missat att även texter skyddas av upphovsrätt.
Texten var ett långt avsnitt ur en tidningsartikel.
Personen bakom sidan blockade mig och svarade att det fanns lagligt stöd för publiceringen. Och det är möjligt att hen bett om lov och fått tillstånd. Men eftersom det varken fanns namn på författaren eller länk till tidskriften, verkade det inte så.
Det är lätt att få uppfattningen att allt är okej på nätet, där alla uppmanar varandra till att dela, för att få fler gilla och visningar.
Och att trycka på delaknappen på sociala medier är helt okej. Den som lägger ut en text eller bild på Facebook anger i sina inställningar vem som kan se bilden, när den delas vidare finns information om ursprunget kvar. Det är så det går till, det står reglerna du godkänner när du går med.
Men att kopiera någon annans text eller bild och lägga in det på ett annat ställe på internet är inte att dela utan att stjäla. Det hjälper inte att du anger källa, talar om var det är hämtat eller vem som skrivit och fotograferat, du måste ha tillstånd.
I dag när det mesta som publiceras också finns på nätet är det enklaste att helt enkelt länka till den text du vill att folk ska läsa. Att dela en länk är helt okej och den som publicerat texten blir glad att flera läser och hittar till sajten eller bloggen. En variant är att bädda in något på sin egen sajt. Då ligger det rent tekniskt kvar på originalplatsen men visas upp på det nya stället. Detta är vanligt när det gäller Youtubeklipp.
Hur ska du tänka för att det ska bli rätt?
Titta på stället som publicerat texten du vill återpublicera. Finns det färdiga delningsknappar eller inbäddningknappar? Använd då dem.
Finns det en Creative Commons-licens? Klicka då på den och läs vilka villkoren är. Det kan till exempel stå att artikeln får publiceras om du anger författarens namn.
Står det inget om copyright? Lagen om upphovsrätt gäller ändå. Du får inte kopiera och publicera texten någon annanstans. Men du kan alltid länka till sidan där den ligger.
Men citat då? Man får väl citera? Jo, det får man. Men citat är inte långa stycken, det är en eller några meningar. Du kan välja en bra formulering ur texten, skriva den och sen länka till stället där hela artikeln finns att läsa.
Det finns gråzoner. Är du osäker på vad som är rätt och fel – fråga upphovsmannen, alltså författaren till texten om det går bra att du kopierar. Är det en bild så är det fotografen eller tecknaren du ska fråga, det räcker inte att den som är med på bilden ger sin tillåtelse. Skriv att det är publicerat med tillstånd av upphovsmannen så att de som ser det förstår.
Texter ska ha verkshöjd, räknas som ett litterärt eller konstnärligt verk, för att skyddas av upphovsrätt. Ett matrecept med uppräkning av ingredienser anses till exempel inte ha verkshöjd.
Sen finns det saker som flyger runt på nätet och delas av många utan att någon vet vem som la ut det först. Ibland är det fejkade grejer där ursprunget är ett annat än det som anges. Det kan vara kul och bra saker men det kan också vara rykten och lögner. Var försiktig när du delar sådant där du inte vet källan. Det kanske verkar skojigt eller behjärtansvärt, men kan vara utlagt för att skada någon.
De flesta texter och bilder som finns på nätet i dag är gratis att läsa och titta på. Det betyder inte att de är allas egendom eller utan värde. Det är den som framställt text och bild som måste avgöra hur den ska spridas. Att det är svårt att stoppa spridning på nätet, och att det kan vara väldigt kul att se en bra formulering få vingar på nätet, betyder inte att det är okej att göra hur som helst.
Det handlar mer om vanlig hyfs än om vad som står i lagen.
PS: Dela gärna detta, med delningsknapparna eller genom att länka hit!