Larma dina vänner

alloneapp
Allone är en app för dig som tycker det är läskigt att cykla genom parken i natten. Eller vill ha koll på sonen som ska gå ensam hem från skolan. En app som låter dig be om hjälp eller ha koll på en vän.

De finns flera olika larmappar för mobilen. Den här är gratis och bygger på att internet är tillgängligt i mobilen. Du börjar med att bjuda in de vänner och familjemedlemmar du vill kunna skicka larm till via Facebook.
Vännerna måste också ladda ned appen.

Det går bara att lägga till vänner via Facebook i inledningsskedet. Facebook blir som en id-koll, att det ska vara riktiga människor som använder appen, så det inte någon sätter igång larm på skoj.

För med appen kan du inte bara nå vännerna. Om du hamnar i nöd och skickar iväg ett huvudlarm kommer larmet inte bara att skickas till de vänner du valt utan också till tio användare av appen som befinner sig i närheten.

Du kan också skapa egna larm, som går i väg till bara dina kontakter.
I läget Följ mig kan du skicka en karta där vänner kan se din position i realtid.
Det går inte att spionera på någon genom appen, bara den som själv skickar iväg en karta eller ett larm avslöjar sin position. GPS måste vara påslaget om det ska fungera bra.Det går att ställa in att alarmet ska ha högt ljud och blinkande ljus.

Det finns en osäkerhet inbyggd i appar som bara funkar om det finns internetkontakt. För även om man har slagit på datatrafik är det inte alltid mobilen når internet. Vill du ha en mer tillförlitlig larmapp ska du välja en som använder gsm också, alltså kan skicka larm som sms. De brukar dock inte vara gratis. Exempel på en sådan app är Softalarm som finns för både företag och privatpersoner. Den har flera funktioner, bland annat ett larm som går iväg om man inte stängt av det inom viss tid. Men Softalarm kostar en månadsavgift för den som vill kunna skicka larm.

Styrkan hos Allone är möjligheten att få snabb hjälp av användare i närheten. Om många börjar använda appen kan den bli riktigt bra.

Allone finns för iphone och android. Länk till appens hemsida.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version