Z5 Premium – en fin filmmobil

z5premiumwebb
TV I HANDEN. Jag ser Jills veranda med Joel Alme på SVT Play (mycket bra, se den om ni missat) och tänker att Sonys senaste är allra bäst om jag tänker på den som en mycket liten platt-tv och inte som en jättemobil.

 

TEST: Xperia Z5 Premium
Tillverkare: Sony
System: Android Lollipop 5.1.1
Pris: 7 990 kronor
Betyg:★ ★ ★ ★

Jag testar en guldfärgad och tycker den är snygg. Kanterna glänser. Baksidan av glas går att spegla sig i. Det känns helt rätt att en mobil som kostar så mycket inte bara ska fungera bra utan också vara fin att se på.

Den dyraste och största av Sonys Z5-mobiler har liksom de andra en jättebra kamera. Men det faktum att den är större gör den svårare att använda som kamera. Det går knappt att fotografera med en hand, det är svårt att greppa den tunna platta mobilen.

Z5 Premium tål både regn och damm, men tappar du den i gatan eller på en sten riskerar du att glaset spricker. Det är inte en mobil för äventyr eller vilda partyn, inte heller något för dig som vill gå med mobilen i jeansfickan.

Däremot är den helt perfekt för dig som vill sitta på ett tåg, ett café eller hemma i sängen och kolla Facebook eller titta på tv-avsnittet eller filmen du missat.
Den stora skarpa skärmen i kombination med bra ljud, även utan lurar, gör Z5 Premium till en mycket bra underhållningsmobil när du sitter ned och kan luta den mot något.

Det som skiljer den från Z5 Compact och Z5, förutom storleken, är att premiummodellen inte bara kan spela in utan också visa video i 4K-upplösning, fyra gånger högre upplösning än full HD.

Filmer och tv-serier jag tittar på från nätet har inte den upplösningen, så det känns lite onödigt. Filmar jag för att lägga ut på Facebook och Youtube är det inte heller någon poäng med så hög upplösning.

Mobilen blir varm när den är i 4K-läge, det kommer en varning vid starten att den kan stängas av om den blir för varm. Så det känns bättre att filma med full HD.


Det mest användbara med 4K-filmandet är att det går att spara ned en bildruta från videon och få en 8 megapixels stillbild.

En mycket bra sak är att Z5 Premium trots sin 5,5 tums stora skärm har lång batteritid, upp till två dagar. Jag behöver aldrig ta med laddare i väskan.

Jag har tidigare jämfört bilderna från Xperia Z5 med bilder från Iphone 6S. Z5 premium har samma kamera som Z5. Jag har tagit bilder med premium också, de ser ofta på ytan bättre ut än iphonebilderna, men tittar jag på detaljerna har iphonebilderna bättre detaljåtergivning trots att de är byggda av färre pixlar. Z5-mobilerna återger ofta färger bättre än iphone 6S.

Här är ett exempel på en bild tagen utan blixt. Z5 Premium till vänster och iphone 6S till höger. (Det är skärmdumpar av originalbilderna)

Läs också: Xperia Z5 mot iPhone 6S – så blir bilderna

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 1 december 2015.

 

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version