Filma med bättre ljud

videomicme

Att filma med en bra mobil kan ge skarpa och fina filmer. Hög kvalitet när det gäller bilden. Men ljudet brukar tyvärr inte bli så bra. Särskilt inte om du filmar ute i blåst eller med saker som låter i bakgrunden.

TEST: VideoMic Me
Tillverkare: Røde
Pris: 695 kronor
Betyg: ★★★★


 

Den inbyggda mikrofonen i mobilen är gjord för att klara telefonsamtal bra. Pratar du rätt in i den när du filmar blir det helt okej. Men vill du filma någon annan som gör något blir det kass. Minsta harkling från dig hörs jättetydligt, det personen du filmar säger blir svagt och dämpat.

Mikrofonen VideoMic Me är till hjälp här. Den är gjord för iphone och ipad men kan också funka med andra mobiler som har kameran och hörlursuttaget placerade så inte mikrofonen syns i bild

Mikrofonen sticks in i hörlursuttaget och säkras med en plastbit som skjuts på. Den passar olika tjocklekar, det går bra att ha ett skal på mobilen.
Mikrofonen är riktad, den fångar upp ljud som kommer framifrån. Vänd den mot dig själv om du ska prata, annars mot det du filmar.

Det följer med ett vindskydd av fuskpäls att sätta på när du filmar ute i blåst.
Mikrofonen har en ingång för hörlurar, vilket är väldigt bra för den som vill lyssna hur ljudet blev direkt efter inspelningen, eller redigera och spela in omväxlande. Med en mikrofon utan möjlighet att sätta i lurar måste du ta ut mikrofonen för att kunna höra ljudet.

Om appen du använder för inspelning stöder medhörning kan du höra ljudet även medan det spelas in.

VideoMic Me spelar in i mono.

Den är lätt att hantera. Det blir hörbart bättre ljud än att spela in med den inbyggda mikrofonen och även bättre än att använda mikrofonen på ett headset.
Det går att hålla mobilen och filma även utan stativ. Mikrofonen ser stor ut med vindskyddet på men är inte tung. En nackdel är att klämman är en lös del som kan tappas bort.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 15 mars 2016

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version