iphone i tre storlekar

Ja! En bra iphone som passar min hand

 

Iphone 6S+, 6S och SE

 

Bra Apple. Nu slipper vi välja mellan bra prestanda och lagom storlek. En 4-tums iphone med samma kamera och processor som de större modellerna är helt rätt. För mina händer har inte vuxit i takt med att mobilerna blivit större och större.

Jag har en iphone 6 och jag ska inte påstå att jag är missnöjd med den. Och visst, stor skärm är bra i vissa lägen. Om jag vill läsa en bok till exempel.

Men i andra lägen är mobilerna med stora skärmar opraktiska. Det handlar inte om att jag vill kunna ringa med en hand, jag ringer inte så ofta. Men jag vill kunna hålla mobilen med en hand utan att riskera att tappa den.

När första iphonemodellen kom var min och de flestas reaktion att den var jättestor. Vi var vana vid Nokia och Sony Ericsson-mobiler med en liten kvadratisk skärm. Den tunna pekskärmsmobilen verkade gigantiskt bred. Gick den ens att hålla?

Jo, det gick. Och sen vande vi oss snabbt vid ännu större modeller.

Apple och flera andra tillverkare lade mer krut på de nya modellerna med stora skärmar. Fyratumsmobilerna hade lite sämre kamera, lite mindre kraft och mindre minne. Men hallå, bara för att jag vill ha en mobil som passar i min hand vill jag inte ha en sämre.

Nu byter Apple ut den gamla 5S-modellen mot en modell med samma storlek men samma prestanda som iphone 6S. Den kallas iphone SE och har 12-megapixelkamera, A9-processor och fingeravtrycksinloggning.

Den saknar 3D-touch, att man kan trycka nedåt i två steg och utlösa olika händelser. Å andra sidan är priset lägre än på iphone 6, som inte heller har denna finess. Kameran på framsidan, den du tar selfies med, blir inte bättre än förut, 1,2 megapixel. För mig är det oviktigt. Väldigt sällan vill jag ha en selfie i affischstorlek.

Iphone SE börjar säljas i Sverige i början av april. Den ska kosta 4 695 kronor med 16 GB minne och 5 795 med 64 GB minne.

Och här sitter jag med en iphone 6 som kostade mer i inköp. Dålig planering.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version