Om du har iphone och uppdaterat den till senaste systemet, som kom i måndags när Apple presenterade sina nyheter, då ska du inte missa Night shift. Det är en ny finess som gör att skärmen får en gulare ton på kvällen och natten. Bra om du läser i sängen eller vaknar och måste kolla vad klockan är eller så mitt i natten. Snällare för ögonen alltså. Du hittar inställningen under Visning och ljusstyrka.
Det går att ställa in så att ljusets färg ändras automatiskt efter när det blir mörkt. Men du kan också sätta på det manuellt för att kolla.
Night shift funkar inte med de äldre iphonemodellerna. Du måste ha 5S eller senare för att få det.
Har du en ipad 2 är det bäst att vänta med uppgraderingen. Flera har råkat ut för att ipaden fastnar mitt i och att det inte går att vare sig gå vidare eller återställa. Detta har hänt även vid tidigare uppdateringar. Apple brukar komma med en ny version ganska snabbt.
Om det redan hänt dig kan du prova att koppla ipaden till en dator med Itunes och försöka återställa den där.
Bra Apple. Nu slipper vi välja mellan bra prestanda och lagom storlek. En 4-tums iphone med samma kamera och processor som de större modellerna är helt rätt. För mina händer har inte vuxit i takt med att mobilerna blivit större och större.
Jag har en iphone 6 och jag ska inte påstå att jag är missnöjd med den. Och visst, stor skärm är bra i vissa lägen. Om jag vill läsa en bok till exempel.
Men i andra lägen är mobilerna med stora skärmar opraktiska. Det handlar inte om att jag vill kunna ringa med en hand, jag ringer inte så ofta. Men jag vill kunna hålla mobilen med en hand utan att riskera att tappa den.
När första iphonemodellen kom var min och de flestas reaktion att den var jättestor. Vi var vana vid Nokia och Sony Ericsson-mobiler med en liten kvadratisk skärm. Den tunna pekskärmsmobilen verkade gigantiskt bred. Gick den ens att hålla?
Jo, det gick. Och sen vande vi oss snabbt vid ännu större modeller.
Apple och flera andra tillverkare lade mer krut på de nya modellerna med stora skärmar. Fyratumsmobilerna hade lite sämre kamera, lite mindre kraft och mindre minne. Men hallå, bara för att jag vill ha en mobil som passar i min hand vill jag inte ha en sämre.
Nu byter Apple ut den gamla 5S-modellen mot en modell med samma storlek men samma prestanda som iphone 6S. Den kallas iphone SE och har 12-megapixelkamera, A9-processor och fingeravtrycksinloggning.
Den saknar 3D-touch, att man kan trycka nedåt i två steg och utlösa olika händelser. Å andra sidan är priset lägre än på iphone 6, som inte heller har denna finess. Kameran på framsidan, den du tar selfies med, blir inte bättre än förut, 1,2 megapixel. För mig är det oviktigt. Väldigt sällan vill jag ha en selfie i affischstorlek.
Iphone SE börjar säljas i Sverige i början av april. Den ska kosta 4 695 kronor med 16 GB minne och 5 795 med 64 GB minne.
Och här sitter jag med en iphone 6 som kostade mer i inköp. Dålig planering.
Nu hände det igen. Det kom ett meddelande till många i Facebooks Messenger. Någon svarade alla. En del blev irriterade på att det plingade i mobilen och lämnade gruppen. Men hallå, stäng av plinget istället.
Det är som med mejllistor när någon svarar alla och andra blir arga för att det kommer mycket mejl. De som skriver att de blir sura för att andra svarar till alla skickar också sina mejl till alla. Och så vidare. Fast när det gäller Facebook så är det faktiskt mycket enklare.
Vill du inte ha ett pling i din mobil eller mejlbox när någon har svarat så är det bara att stänga av aviseringarna från tråden eller gruppen. Då slipper du få något pling i mobilen och ingen annan blir meddelad om att du har stängt av.
Om du lämnar gruppen för att det är störande – då stör du alla som är kvar och har på aviseringar, för då får de ett meddelande om att xx har lämnat gruppen.
I Facebook messenger gör du så här i mobilen. Tryck på gruppens namn allra högst upp i meddelandet. Scrolla nedåt så ser du att det står Aviseringar. Där kan du välja att stänga av dem. Då får du inte reda på vad som sagts i gruppen/tråden förrän du går dit och kollar själv.
Ingen anledning till irritation alltså.
På samma sätt kan du välja att slå på aviseringar om du vill ha en notis när det kommer nya inlägg i en tråd på Facebook. Du behöver alltså inte skriva ”Följer” eller göra ett inlägg med en punkt eller liknande för att få aviseringar.
Ställ in det som du vill ha det så slipper du utsätta andra för meningslösa kommentarer.
Det här är bra att veta till exempel när du kommenterar något stort som hänt, som att någon gift sig. Om du inte vill ha ett pling varje gång någon annan kommenterar samma grej är det bara att trycka på den lilla pilen till höger om inlägget och stänga av aviseringarna.
Och du som får ett meddelande sänt till väldigt många. Tänk efter innan du svarar. Är det du har att säga så viktigt att det ska skickas till alla i gruppen? Eller räcker det att ta det i ett meddelande direkt till avsändaren?
Vad meddelandet handlade om? Ett party!! Kul! Mer sånt!
Att vi inte riktigt kan hantera dessa nya meddelandetjänster är inte konstigt. En del vet hur allt funkar och tycker det är självklart att använda facebookgrupper för kommunikation. Andra fattar inte riktigt eller tycker det blir för påträngande.
En bra princip är Live and let live. Reta inte upp dig på vad andra gör, lär dig ställa in tjänsterna så du inte störs av dem. Du som fattar att det inte alltid är smart att svara alla – ha överseende med dem som bara entusiastiskt kastar sig på svarsknappen.
Och att bli bjuden på ett party – det kan aldrig va fel!
Att filma med en bra mobil kan ge skarpa och fina filmer. Hög kvalitet när det gäller bilden. Men ljudet brukar tyvärr inte bli så bra. Särskilt inte om du filmar ute i blåst eller med saker som låter i bakgrunden.
TEST: VideoMic Me Tillverkare: Røde Pris: 695 kronor Betyg:★★★★
Den inbyggda mikrofonen i mobilen är gjord för att klara telefonsamtal bra. Pratar du rätt in i den när du filmar blir det helt okej. Men vill du filma någon annan som gör något blir det kass. Minsta harkling från dig hörs jättetydligt, det personen du filmar säger blir svagt och dämpat.
Mikrofonen VideoMic Me är till hjälp här. Den är gjord för iphone och ipad men kan också funka med andra mobiler som har kameran och hörlursuttaget placerade så inte mikrofonen syns i bild
Mikrofonen sticks in i hörlursuttaget och säkras med en plastbit som skjuts på. Den passar olika tjocklekar, det går bra att ha ett skal på mobilen.
Mikrofonen är riktad, den fångar upp ljud som kommer framifrån. Vänd den mot dig själv om du ska prata, annars mot det du filmar.
Det följer med ett vindskydd av fuskpäls att sätta på när du filmar ute i blåst.
Mikrofonen har en ingång för hörlurar, vilket är väldigt bra för den som vill lyssna hur ljudet blev direkt efter inspelningen, eller redigera och spela in omväxlande. Med en mikrofon utan möjlighet att sätta i lurar måste du ta ut mikrofonen för att kunna höra ljudet.
Om appen du använder för inspelning stöder medhörning kan du höra ljudet även medan det spelas in.
VideoMic Me spelar in i mono.
Den är lätt att hantera. Det blir hörbart bättre ljud än att spela in med den inbyggda mikrofonen och även bättre än att använda mikrofonen på ett headset.
Det går att hålla mobilen och filma även utan stativ. Mikrofonen ser stor ut med vindskyddet på men är inte tung. En nackdel är att klämman är en lös del som kan tappas bort.
Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 15 mars 2016
Ladda ned spelet här! Först trodde jag uppmaningen kom från manualen till termostaten till golvvärmen. Jag fick en skräckvision av ett sakernas internet där sakerna inte är snälla.
När vi läser om det digitala hemmet fullt av uppkopplade prylar är det ofta en gullig sagovärld som målas upp. Kylskåpet messar dig om att mjölken snart är slut när du går förbi mjölkhyllan i affären och sånt. Det beskrivs aldrig hur du blir utskälld av dammsugaren eller hur ditt svekfulla smarta lås låter sig mutas av tjuvarna.
Jag gillar ny teknik och ångrade därför först att jag inte tänkt på att kolla om det gick att få en smart termostat till golvvärmen när vi renoverade badrummet.
Tänk så fiffigt att via mobilen kunna höja golvvärmen när jag stelfrusen är på väg hem efter vinterutflykten.
Med viss sorg stirrade jag på kartongen till termostaten. Ingen tillhörande app, ingen wifi-koppling. Men ser man på, en QR-kod, en sån där man scannar med mobilen för att komma till en webbplats.
Det var länge sen jag använde en QR-kod, jag hade ingen QR-läsare i mobilen. Laddade ned en gratis. Scannade och hamnade på en sida med manualer på olika språk.
Så bra. Att spara en svensk manual i mobilen är listigt. Pappersvarianterna brukar aldrig ligga där de ska när vi väl behöver dem.
Men när jag tryckte på Hämta hamnade jag på ett kattspel. Och när jag skulle ladda ned manualen uppmanades jag att hämta en download manager.
Jag vet att det inte behövs någon ny app för att spara ned en pdf-fil. Någon försökte lura mig.
Först trodde jag det var golvtermostatens webbplats som spammade mig.
Det var då jag fick en vision av framtidens uppkopplade skräckhem. Där badrumsgolvet tvingar mig spela nya gulliga kattspel varje morgon, där jag måste svara på frågor om mina frukostvanor för att använda brödrosten, där den som inte har råd att betala extra måste klicka bort irriterande reklam från kylskåpsdörren för att få ut maten.
Sen insåg jag att det var gratisappen för att läsa QR-koder som var boven. Termostaten är oskyldig. Och att golvet är analogt och saknar wifi känns plötsligt väldigt bra.
Den här artikeln publicerades också i Göteborgs-Posten 8 mars.
Det började som ett experiment. Jag ville testa om det verkligen går att producera en podcast helt och hållet på iphone. Ja, jag visste att det går, rent tekniskt, men blir det enklare än att göra det med mikrofon och dator?
Första avsnittet blev dåligt, mitt fel, jag höll på att testa vad som skulle låta bäst. Och det mesta lät inte bäst.
Andra avsnittet är precis klart. Det är nog tekniskt mindre uselt.
Sen är förstås det viktigaste innehållet. Det ska jag jobba på. Jag tänker att blir det för ointressant lägger jag ned det. Men jag tror det kan bli bra. Framförallt för att jag tänker hålla det kort. Tio minuter ungefär. Det ska gå att lyssna utan att offra tid på det.
Om den här widgeten funkar ska det gå att prenumerera via Itunes med den.
TA EN KAKA TILL! Damernas databyrå använder cookies för att annonser, statistik och annat på sajten ska fungera. Om du stannar kvar här utgår vi från att du går med på det.Ok