Räkningen som tar din dator som gisslan

teliaransomware

Jag vet. Alla har redan skrivit om bluffräkningarna som ser ut som om de kommer från Telia. Men jag gör det ändå, eftersom jag ser att många människor har klickat och fått sina datorer kapade. Hellre en varning för mycket än en för lite.

Mejlen är för ett tränat öga lätta att känna igen som falska eftersom de inte är skickade från Telia, även om avsändaren kan heta ”Telia Faktura”.

Men för den som är stressad och verkligen är kund hos Telia är det lätt att gå på bluffen efter som fakturan ser ut som de brukar göra.

Det finns ett stavfel, integritet är felstavat, men den som tittar snabbt hinner inte upptäcka det. Och mottagarens namn står på fakturan.

Den som klickar på en länk på den falska fakturan riskerar att få sin dator tagen som gisslan. Det laddas ned ett program, så kallad ransomware, som krypterar dokument på din hårddisk. För att få nyckeln och komma åt innehållet måste du betala en större summa pengar, en tusenlapp eller mer.

Om det redan hänt är det troligen omöjligt att rädda filerna utan att betala. Om du betalar är det inte säkert att det funkar, det går inte att hitta lurendrejarna bakom och klaga. Dessutom finns risk att det ligger kvar skadliga filer på din hårddisk.

Att ha säkerhetsprogram installerade och köra dem är bra, men ingen garanti för att sånt här inte händer. Bedragarna ligger steget före.

Bästa sättet att skydda sig just nu verkar vara att kolla mejlen i mobilen. De flesta skadliga program är fortfarande inriktade på pc. Om man dessutom stänger av möjligheten att köra javascript i mobilens webbläsare och inte installerar appar från andra ställen än den officiella appaffären är risken att drabbas liten, även om man råkar klicka på nåt dumt.

Dupont och Dupond på fel spår

Belgiska polisen är bekymrad. Så bekymrad att den lägger ut en varning till medborgarna på sin hemsida. En varning som citerats över hela världen de senaste dagarna.

Vad är det polisen vill varna för? Har pedofilerna hittat nya metoder att lura barn? Har knarkligorna börjat prångla ut sina gifter på nya sätt? Är det nya terrordåd på gång?
Nej, det som polisen vill varna allmänheten för är Facebooks känsloikoner.
Ni vet, de där knapparna med alternativ till Gilla, där vi kan älska, skratta, säga wow, gråta och bli arga också.

Varför vill polisen varna för dessa? Är knapparna kapade av illasinnade hackare som tar pengar från våra bankkonton?
Nej. Den belgiska polisen är bekymrad över vår personliga integritet. Över att vi låter Facebook se vad vi har för känslor. För då kan Facebook ställa in så vi får annonser som anpassas efter dessa känslor.
Jag har funderat på detta hela helgen och kommit fram till att det måste röra sig om ett missförstånd.

Kära Dupont och Dupond. Jag förstår att ni vill belgarnas bästa. Men jag tror inte riktigt ni förstår det där med Facebook. Ni förstår nog inte riktigt det där med känslor heller. Så här är det:

Det visas många annonser i våra flöden på Facebook. Det är det som bekostar tjänsten. Det är roligare att se annonser för saker vi är intresserade av än för saker vi inte är intresserade av. Jag ser hellre annonser för joggingskor än för plastikoperationer till exempel. Ni ser förmodligen hellre annonser för snygga svarta hattar och promenadkäppar än för bantningspiller.

Att Facebooks algoritmer får relevant information om vad vi gillar är inte fel, ännu mindre farligt, och i allra minsta grad en sak för belgiska polisen.

Om ni börjar använda de nya ikonerna själva, kära detektiver, så kommer ni att förstå att de inte är till för att uttrycka vår allmänna sinnesstämning, hur vi mår idag, utan är till för att reagera på budskapet i inlägget eller annonsen i fråga.

Om jag väljer gråtikonen när en vän berättar att hennes katt är sjuk är det inte troligt att Facebookflödet kommer att fyllas av annonser för pappersnäsdukar och kristerapi.
Om jag väljer den arga emojin på en annons för plastikoperationer tror jag tyvärr inte heller att Facebook minskar på sådana annonser. Det finns andra inställningar för att tala om att man inte vill se en annons.

Jag vet inte exakt hur Facebooks algoritmer fungerar, och det kan naturligtvis inte uteslutas att det finns något brottsligt bakom kulisserna. Det är bra att ni är vaksamma, Dupont och Dupond.
Men det här som ni ser som ett hot mot vår personliga integritet, att vi får se annonser som passar oss bättre, det är faktiskt inget olagligt. Dessutom kom de där känsloknapparna till på allmän begäran. Folk ville kunna göra mer än gilla.

Ni är på fel spår, Dupont och Dupond. Kolla där borta i stället!

Appen vet vilken fågel som sjunger

Nu finns en norsk app som är som Shazam, fast för fågelsång. Du spelar in fågelsången och appen ger förslag på vilken fågel det kan vara.

Andra försök jag vet om med liknande appar har fallit på att det finns så många fåglar och att de kan sjunga på så många olika sätt. Men den här appen, WhatBird, begränsar sig till 22 fåglar som är vanliga i Norge. Är det någon av dem du hör är chansen stor att du får träff. Appen lär sig efterhand, det du spelar in laddas upp på nätet så att appen kan bli mer träffsäker.

När jag skulle prova hördes ingen fågel sådär jättehögt och nära, men jag testade med fågelsången som hördes från ett träd en bit bort. Trots att ljudet inte hördes så starkt där jag stod fixade appen det. Det var en bofink.

Det här är alltså inte en app för fågelproffs, de kan säkert redan höra att en bofink är en bofink. Men en jättebra app för oss andra.

När du hör fågelsången trycker du på en knapp, precis som i Shazam och liknande appar som känner igen musik. Sen får du svaret några sekunder senare.

Är det flera fåglar som sjunger lyckas WhatBird lösa det också:


Appen kan ta fel, den utger sig inte för att vara säker, och det kan ju vara en fågel som inte finns i appen.

Men det är ändå kul att den kom. Den kostar inget, norska Miljödirektoratet står bakom. Språket är norska, känner du inte igen fågelnamnet får du köra google translate. Men en bofink är en bofink även här.

WhatBird finns för iphone och android.

Proffsplatta för alla (som har råd)

Nya Ipad pro passar bra i handväskan och kan göra allt som en dator kan och lite till. Men den kostar därefter. Bild: APPLE

Apples senaste platta är inte lika bra som en dator, den är bättre än de flesta. Nu gäller det bara att omvärlden hinner ikapp, så att allt går att göra på en Ipad.

TEST: Ipad pro 9,7 tum
Tillverkare: Apple
Pris: Från 6 695 kronor med 32 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★  (5 av 5)

När första Ipad pro kom var den så uppenbart inget för vanliga slösurfare. Säkert perfekt för illustratörer, art directors och arkitekter som behövde den stora skärmens yta. Själv föredrog jag en Ipad air som lätt gick ned i handväskan och gick att hålla som en bok.

Nu är nya modellen här, en Ipad pro med samma skärmstorlek som Ipad air, 9,7 tum, och nu är det en önskepryl för alla. Du måste inte vara arkitekt för att uppskatta att kunna rita med stor precision och utan lagg. Du måste inte vara art director för att gilla att färgerna är djupare, att allt går supersnabbt och att kameran är lika bra som på iPhone 6S.

Men du måste ha gott om pengar eller en arbetsgivare som betalar om du ska ha råd med en surfplatta som kostar runt 10 000 med tillbehör.
Om du köper en Ipad pro vill du köpa en Apple pencil också. Den funkar mycket bra att rita och skriva handstil med, även om ljudet när pennans hårda spets möter glasskärmen tar ned upplevelsen. Det blir inte som penna mot papper, men det blir bättre än med andra skärmpennor.

Kanske vill du också ha ett fodral med inbyggt tangentbord till. Då måste du vänta tills det kommer ett med svenska bokstäver. De som finns för Ipad air 2 passar inte Ipad pro trots att yttermåtten är exakt samma. Själv skriver jag oftast på skärmen, den här artikeln till exempel. Om jag inte hade dator skulle jag skriva längre texter på plattan med ett bluetoothtangentbord.

Nya Ipad pro klarar mer än min laptop. Rent prestandamässigt kan den absolut ersätta datorn. Men omvärlden hänger inte riktigt med. Det finns fortfarande en del sajter och webbtjänster som inte funkar med mobiler och plattor. Jag måste fortfarande ha en dator för att kunna beställa ett mobilt bank-ID hos min bank till exempel. Men detta måste snart ändras. På samma sätt som stationär dator i många hem ersattes av laptop håller laptop på att ersättas av plattor.

Som nöjesmaskin är Ipad pro suverän. Den har grafik som klarar tyngre spel än vad som hittills funnits för plattor och fyra högtalare som gör både musiklyssning och film- och tv-tittande mycket njutbart även utan lurar.

Som läsplatta är den också bra. Skärmen ger inte lika mycket reflexer som tidigare modeller, även om en e-ink-platta fortfarande är behagligare att läsa från i solljus. Ljuset på skärmen anpassar sin färg efter ljuset i den omgivande miljön, det känns varmare och mildare, sticker aldrig i ögonen.

Den som köper en Ipad pro och inte bara vill kolla Netflix och Facebook på den gör klokt i att investera i en Apple pencil också. Det är en smal skärmpenna som funkar med många (men inte alla) avancerade grafik- och anteckningsappar. Det blir tjockare streck när du trycker med pennan, det laggar inte och det finns inga knappar eller annat att lära sig, du bara ritar med pennan. Den kan snabbladdas i ipadens lightninguttag. Pennan är dyr, men bättre än konkurrenterna (som inte heller är billiga).

Här är exempel på appar jag använt när jag testat Ipad pro 9,7 tum:

CONCEPTS

Concepts från TopHatch är ett digitalt skissblock för den som vill ha full kontroll över pixlarna. Finns även i version för iphone. Perfekt för att ha i bakgrunden och slänga fram om chefen kommer förbi och vill kolla att du jobbar och inte spelar spel.

TAYASUI SKETCHES 2

Tayasui Sketches 2 är en lättfattlig ritapp som funkar bra även för glada amatörer. Här finns en mängd olika verktyg och hjälptexter på svenska. Den finns för iphone också.

PROCREATE

Procreate är många konstnärers favoritapp. Här finns många inställningar för verktygen så att det går att få det exakt som du vill ha det. Ändå är appen inte krånglig utan gjord för att även kunna användas med fingrarna. Här har jag ritat på ett foto med Apple pencil. Pennan har en hård plastspets, men väljer jag verktyget gelepenna blir det mjuka linjer på skärmen.

BAMBOO PAPER

Wacoms antecknings- och skissapp Bamboo Paper är den anteckningsapp för ipad som åldrats bäst. Penultimate var suverän men blev för komplicerad när den köptes av Evernote. Paper by 53 var underbar men övergav sitt enkla upplägg med skissböcker, införde komplicerade funktioner och försöker nu vara ett socialt medium.

Bamboo Paper sparar fortfarande i anteckningsböcker och håller sig enkel och lättanvänd. Den funkar med både Wacoms egna pennor och Apple pencil. När jag vill sitta och kladda under ett möte är det den här jag öppnar.

GRAPHIC

Graphic från Indeeo/Autodesk är en app för vektorgrafik. Du jobbar med skalbara streck och banor, har du ritat ett streck med pennan kan du dra i små handtag för att ändra alla detaljer i efterhand. Appen hette tidigare Idraw. Här är det stor poäng med pennan som verktyg. Det är enklare att göra det på platta med penna än med dator och mus. Vektorgrafik är det som funkar bäst om du till exempel ska göra en originalteckning till en t-shirt med tryck.

123D SCULPT+

Är du nyfiken på att göra 3D-grafik så är det bara att testa. Autodesks app 123D Sculpt+ är gratis att hämta (finns för Android och Windows också). Det finns många hjälpfilmer som visar hur du ska göra. Att göra en snygg dinosaourie tar lång tid, men även om du inte har tålamod till det så är det roligt att förstå hur 3D-grafik kommer till.

 

Det här var några av apparna som är roliga att använda med en Ipad pro och en Apple pencil. Det finns många flera. Och nu när det finns plattor med kraft för det lär det komma flera appar och spel som utnyttjar den.

Ipad Pro 9,7 tum finns med 32, 128 och 256 GB, med och utan plats för sim-kort. Har du råd så ta mer än 32. Kameran kan filma i 4K, vill du göra det så tar filmerna plats. De grafiktunga spel du förmodligen kommer att vilja spela på den tar också plats, och musiksamlingen … Ja, det är som vanligt en avvägning mot hur mycket pengar du har. I valet mellan en Ipad air med 64 GB och en Ipad pro med 32 GB som blir 1 500 kronor dyrare skulle jag nog ändå välja Ipad pro för den behagligare skärmens skull. Och sen skulle jag ångra att jag inte sparade ihop till en med 128 GB.


Första delen av den här artikeln publicerades även i Göteborgs-Posten tisdag 3 maj.

 

Exit mobile version