Kom an, smutsen, jag är beväpnad

rymddammsugaren

Den är av lila plast. Den ser ut och låter som ett rymdgevär. Jag håller in avtryckaren och känner mig som värsta Star trek-mamman.

Jag testar en sladdlös dammsugare som marknadsförs som en nyskapande teknikpryl. Den har ”digital V6-motor” och ”patenterad radial cyklonteknik”. Jag  har försökt ta reda på vad en digital motor egentligen är och tror att det bara är ett begrepp Dyson använder för en elektromagnetisk motor.
De radiala cyklonerna är som karuseller där dammet snurrar runt så fort att det pressas ut till dammbehållaren av centrifugalkraften.
Det är ingen ny teknik, Dyson har funnits länge.
Nu vill de slå sig in på svenska dammsugarmarknaden.

Jag testar en modell för djurägare.
Jag börjar med mattan. Jag ger mig inte tid att ladda dammsugaren, ivrig att testa mitt nya vapen. Jag trycker på maxknappen som ger extra sugkraft och kramar avtryckaren. Det låter woooff. Jag är en dammkrigare i yttre rymden.
När jag sugit mattan är batteriet slut. Behållaren är proppfull med damm. Då såg mattan ändå ganska ren ut när jag började.

Jag är imponerad. Och frustrerad, för nu när jag vill suga hela huset måste den laddas.
Med fulladdat batteri går det att suga 17 minuter i normalläge och 6 minuter i maxläge. Räcker inte till storstädning. Efter tre och en halv timme är den fulladdad igen.

Det är skönt att slippa sladd och att slippa dra på en tung dammsugare. Jag går runt i huset med mitt rymdgevär och håller in avtryckaren när jag vill suga.

Dyson gör en poäng av att deras dammsugare inte behöver några påsar. Dammbehållaren töms i soppåsen med en spak. Det är bra att slippa köpa dyra påsar. Men det blir mer direktkontakt med dammet.

Det följer med ett specialmunstycke som är bra på att ta hundhår i möbler. Golvmunstycket är inte bra på hår. Håren trasslar in sig i borsten och i de små hjulen.

Det går att ta bort röret och sätta munstyckena direkt på dammsugaren. Pistol i stället för gevär. Praktiskt för att städa bilen.

Jag gillar prylen. Cyklonerna suger bra. Men de är dyra. Är det värt 3500 kronor att leka rymdmamma och få dammfria mattor? Kanske.

TEST: Dyson V6 Animalpro

PRIS: 3 499 kronor
BETYG: ★ ★ ★
MINUS: Högt pris, kort sugtid, plastig
PLUS: Bra sug, lätt att hantera, inga påsbyten

Dysons sladdlösa hade fått högre betyg om det gått att suga 30 minuter med högsta effekt i stället för 6. Men då hade väl battieret behövt vara större och den hade blivit för tung att hålla. Redan nu krävs en viss kraft för att hålla den i luften. Att suga som kvinnan på  reklambilden här under annonsen gör är nog bra styrketräning.

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten tisdag 14 juni.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version