Bättre koll på vädret med rätta appen

vaderappar

Det finns inget dåligt väder, det finns bara dåliga väderappar. Här är fem appar som gör lite mer än att bara visa en prognos.

Det brukar finnas en inbyggd väderapp i alla mobiler. Kanske har du laddat ned egna, till exempel den från SMHI eller den från norska vädertjänsten, yr.no. De finns appar som bara har det viktigaste och andra som har hur mycket info som helst.
Här kommer tips om fem väderappar som tar annorlunda grepp på vädret:

WEATHERDAY är en ny app. I den lägger du in de speciella dagar du vill ha koll på vädret för. Födelsedagar, bröllop, matcher eller något annat arrangemang där vädret är viktigt. Appen kan ge en prognos även för datum långt fram i tiden. Den har koll på vad det har varit för väder på den platsen det datumet tidigare år och kan tidigt ge en hint om solchanserna. För iphone.

VÄDERKLOCKAN har flera år på nacken men är fortfarande bra. Det är en
väckarklocka där du kan välja olika tider du vill vakna beroende på vädret. Är det soligt kan du bli väckt klockan 5, regnar det kan du sova till 10. För iphone.

WEATHER UNDERGROUND ger prognoser från ett nätverk av fler än 180 000 lokala väderentusiaster som sänder in data från sina väderstationer. Du kan också se vädret på olika platser genom lokala webbkameror. Appen är smart upplagd. Istället för att du ska behöva titta på prognosen timme för timme står det till exempel ”Regn börjar kl 18.30”. Finns för iphone och android.

FISHING WEATHER låter dig välja vilka väderförhållanden som är bra för en fisketur. Du ställer in temperatur, vindstyrka, luftfuktighet och annat. Om villkoren är uppfyllda visas en fisksymbol, annars ett hus – då kan du stanna hemma. Finns för iphone och android. Utvecklaren har även appar för golf- och motorcykelväder.

WEATHER PAL visar väderprognoser från tre olika källor – SMHI, YR.NO och Global forecast system – och gör även en egen kombo av de tre med det mest sannolika vädret. Så brukar du kolla i flera väderappar för att jämföra kan du hädanefter göra allt i samma app. För iphone.

De här apptipsen publicerades i Göteborgs-Posten 28 juni 2016.

Kom an, smutsen, jag är beväpnad

Den är av lila plast. Den ser ut och låter som ett rymdgevär. Jag håller in avtryckaren och känner mig som värsta Star trek-mamman.

Jag testar en sladdlös dammsugare som marknadsförs som en nyskapande teknikpryl. Den har ”digital V6-motor” och ”patenterad radial cyklonteknik”. Jag  har försökt ta reda på vad en digital motor egentligen är och tror att det bara är ett begrepp Dyson använder för en elektromagnetisk motor.
De radiala cyklonerna är som karuseller där dammet snurrar runt så fort att det pressas ut till dammbehållaren av centrifugalkraften.
Det är ingen ny teknik, Dyson har funnits länge.
Nu vill de slå sig in på svenska dammsugarmarknaden.

Jag testar en modell för djurägare.
Jag börjar med mattan. Jag ger mig inte tid att ladda dammsugaren, ivrig att testa mitt nya vapen. Jag trycker på maxknappen som ger extra sugkraft och kramar avtryckaren. Det låter woooff. Jag är en dammkrigare i yttre rymden.
När jag sugit mattan är batteriet slut. Behållaren är proppfull med damm. Då såg mattan ändå ganska ren ut när jag började.

Jag är imponerad. Och frustrerad, för nu när jag vill suga hela huset måste den laddas.
Med fulladdat batteri går det att suga 17 minuter i normalläge och 6 minuter i maxläge. Räcker inte till storstädning. Efter tre och en halv timme är den fulladdad igen.

Det är skönt att slippa sladd och att slippa dra på en tung dammsugare. Jag går runt i huset med mitt rymdgevär och håller in avtryckaren när jag vill suga.

Dyson gör en poäng av att deras dammsugare inte behöver några påsar. Dammbehållaren töms i soppåsen med en spak. Det är bra att slippa köpa dyra påsar. Men det blir mer direktkontakt med dammet.

Det följer med ett specialmunstycke som är bra på att ta hundhår i möbler. Golvmunstycket är inte bra på hår. Håren trasslar in sig i borsten och i de små hjulen.

Det går att ta bort röret och sätta munstyckena direkt på dammsugaren. Pistol i stället för gevär. Praktiskt för att städa bilen.

Jag gillar prylen. Cyklonerna suger bra. Men de är dyra. Är det värt 3500 kronor att leka rymdmamma och få dammfria mattor? Kanske.

TEST: Dyson V6 Animalpro

PRIS: 3 499 kronor
BETYG: ★ ★ ★
MINUS: Högt pris, kort sugtid, plastig
PLUS: Bra sug, lätt att hantera, inga påsbyten

Dysons sladdlösa hade fått högre betyg om det gått att suga 30 minuter med högsta effekt i stället för 6. Men då hade väl battieret behövt vara större och den hade blivit för tung att hålla. Redan nu krävs en viss kraft för att hålla den i luften. Att suga som kvinnan på  reklambilden här under annonsen gör är nog bra styrketräning.

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten tisdag 14 juni.

Bra där, Apple! Kod åt alla.

Cheryl Thomas demonstrerade Swift Playground.

 

Jag kollade fobollen och Appleeventet samtidigt. Båda var väl sådär. Men Apple tog sig på slutet. Det kommer en möjlighet för barn och andra att lära sig kodspråket Swift på ipad i höst.

Det allra roligaste hade förstås varit om Zlatan kommit in och gjort 2-1 inför alla förvånade utvecklare på Apples konferens. Men det hände inte fast fönstren låg där sida vid sida på min skärm. Det var en keynote med många små bra och kul saker, men inget riktigt stort förrän Swift Playground kom på slutet.

Visst, det är bara som en app där barn lär sig grunderna i programmering, men det är inte så bara. De allra flesta barn hittar aldrig till Scratch och andra resurser som finns om de inte har it-intressserade föräldrar eller lärare. Men finns det en lärmiljö inbyggd i ipaden kommer fler att prova.

Siri för Mac har jag inte precis saknat, men Siri är kul och ju fler tillfällen att prata med henne desto bättre fattar hon.

Att Apples Meddelanden försöker konkurrera med Facebooks Messenger med stickers, emojis, appar och andra kul grejer känns å ena sidan lite fjantigt, å andra sidan skickar jag massor med fåniga stickers och animationer i Messenger så jag är verkligen rätt målgrupp.

Apple är inte magiskt som på Steve Jobs tid. Men de börjat ha kvinnor med på scen, mer än en, och de gör bra grejer. Jag ser framemot att få leka med Swift när iOS 10 kommer i höst.

Tim Cook inledde med att prata om terrordådet i Orlando, om hur Apple ser mångfald som styrka, och bad alla hedra offren med en tyst stund. Vill du se keynoten finns den på www.apple.com/apple-events/june-2016/

 

I natt fick jag brev om skatteåterbäringen

I morse när jag vaknade såg jag att beskedet från Skatteverket hade kommit under natten. Det blir några hundralappar tillbaka på skatten. Med en digital brevlåda för myndighetsposten kommer breven fram direkt. Och de kommer aldrig bort.

Jag fick beskedet som en notis från appen Kivra. Kivra är den största digitala brevlådan nu. Snart kommer Postnord också att sätta igång sin tjänst i Sverige. Kanske har de varit sena i starten för att de konkurrerar med sig själva. De digitala breven ersätter ju pappersbrev.

Jag tycker bara det finns fördelar med att få viktig post digitalt. Det riskerar inte att hamna i grannens brevlåda eller tappas av mig på väg från brevlådan eller att komma bort i pappershögarna härhemma.

Och om jag efteråt måste titta på något viktigt papper så finns det där, välordnat och lätt att hitta i utan att jag behöver lägga tid på att ordna det.

Kivra har även företagspost. Kreditupplysningsföretag till exempel. Om någon frågar om min inkomst får jag veta det snabbare än om jag skulle vänta på papperspost. Det här minskar risken att få sin identitet kapad, jag får veta om någon annan försöker köpa något dyrt i mitt namn.

Vill du bara ha myndighetspost digitalt har staten en egen tjänst. Du kan läsa mer om det på minameddelanden.se

Både Kivra och Min myndighetspost finns som appar för mobilen. De går också att använda i datorn. Du loggar in med Bank-ID. Den digitala posten kommer inte med mejl utan du måste logga in för att läsa.

Skaffar du digital brevlåda kan du få skatteåterbäringen redan i april nästa år.

Xperia X – mobil för snabba ryck

Bild från Sony. Mina bilder av djur i rörelse blir visserligen skarpa men inte så här bra.

 

Bilder av saker som rör sig brukar inte bli så bra när du fotar med en mobiltelefon. Det vill Sony ändra på med nya modellen Xperia X.

Det kallas förutsägande hybridautofokus. Mobilen försöker räkna ut vart motivet är på väg och flyttar fokus dit. Dessutom är kameran snabb, det tar mindre än en sekund att ta ett foto från viloläge. Vill du ta spontana ögonblicksbilder är det här alltså en utmärkt mobil. Det blir bra även när motiven står still.

Ska du fotografera en fotbollsmatch är det förstås bättre att ta med en riktig kamera med teleobjektiv, men lekande barn och djur som annars är svåra att fånga med mobil blir skarpare med Xperia X än med andra mobiler jag testat.

Kameran på baksidan har 23 megapixel och framkameran har 13. Det blir stora selfies. Det finns ett ”skönhetsfilter” som suddar ut ojämnheter i hyn, men stänger du av det blir även bilder tagna med framkameran skarpa.

Det kommer snart att komma flera mobiler i andra storlekar i Xperia X-serien. Vill du ha en vattentät mobil ska du vänta in den större och dyrare Xperia X Performance. Är du beroende av att kunna ta snygga selfies i alla lägen är den kommande Xperia XA Ultra antagligen bättre, den har 16 megapixelkamera fram.
Det kommer också en enklare modell, Xperia XA, med lägre pris.

Xperia X har 5 tums skarp skärm med djup i färgerna. Det går att sätta in minneskort i mobilen, och spara bilder och musik där, men det går inte att laga appar på kortet.

Xperia X är trevlig att använda, Sony har bra kom-igång-hjälp. Inloggningen med fingeravtryck fungerar bra, det är sällan jag behöver trycka två gånger för att komma in.

Om du har iphone nu och vill byta till android är det här en bra modell att prova med, just för att den hjälper användaren tillrätta på bra sätt.

Är det kameran i mobilen som lockar – titta också på Huawei P9, den med Leicaobjektiv där du kan ställa in skärpedjupet. Kameran i Xperia X är förstås bra, men de är bra på lite olika sätt. P9 ger dig proffsigare porträtt, Xperia X ger större bilder (fler megapixel) vilket är bra om du vill beskära bilden och förstora ett utsnitt av den. Och Xperia X är väldigt snabb att ta bilder med.

TEST: Xperia X
Tillverkare: Sony
Pris: 5 790 kronor med 32 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★

Den här artikeln publicerades också i Göteborgs-Posten 31 maj 2016

Exempel på foton tagna med Xperia X

Bilderna är förminskade för att få plats här.

Motljus.

 

Rörligt motiv

 

Samma bild beskuren (och med nåt filter pålagt för att dämpa gräsets färg)

 

Det blir oftast skarpt även när motiven rör sig, men jag tror inte den tjusiga fågelbilden på Sonys reklambild överst i artikeln är tagen med en Xperia X, eller annan mobil. Den verkar tagen med teleobjektiv.

Xperia X ger vidvinkelbilder. Men tack vare att det blir så stora bilder, 23 megapixel, så går det bra att beskära för att lyfta fram motivet.

Du kan välja i mobilens inställningar hur stora bilder du vill ha. Ska du inte göra utskrifter på papper eller vara med i fototävlingar eller så kan det vara smart att sätta ned storleken för att de ska ta mindre plats.

 

Exit mobile version