En robot som hemhjälp

Snart kan hon vara här, hemroboten som ser ut som som en människa och inte är dyr att köpa. Hon kommer från Norge och heter Eve.

Robotdammsugare och robotgräsklippare i all ära, men det är inte den sortens robotar vi drömmer om. Nej, en robot som hjälper till i hemmet ska förstås likna en människa, som C-3PO i Star Wars.

Norska företaget Halodi Robotics har förstått detta och utvecklat Eve, en robot som kan röra sig runt i hemmet och har händer som kan hålla i saker och använda verktyg. Eve kan till exempel hjälpa till med matlagning, tvätt och plocka upp saker från golvet.

Halodi räknar med att Eve ska kunna säljas för under 15 000 kronor. Det låga priset kan uppnås på grund av flera saker:

Företaget har utvecklat en direktdriven servomotor som är billig att tillverka och även gör att roboten kan arbeta tyst.

Eves hjärna ska finnas i molnet. Därifrån ska köparen kunna köpa olika appar till sin robot och prenumerera på olika tjänster. Den stora delen av Halodis inkomster ska inte komma från försäljningen av själva roboten utan från avgifterna köparna betalar för att komma åt Eves molnhjärna och procent på appar som säljs av andra utvecklare. Roboten får alltså sitt eget ekosystem av appar och tjänster och det är det som ska göra henne lönsam.

Eve kommer att vara smartare än både dammsugare och gräsklippare. Hon ska förstå kommandon som ”Hämta kaffekoppen som står närmast”.

Roboten Eve finns redan som prototyp. Nu hoppas Halodi få in kapital från investerare så att de kan sätta igång produktionen.

– Vi behöver ungefär 30 miljoner dollar i första skedet, säger Bernt Øivind Børnich, utvecklingschef på Halodi Robotics.

En del av pengarna behövs för tillverkningen av roboten, men merparten ska gå till att bygga hjärnan i molnet.

Nästa år släpper Halodi Robotics ett kit för utvecklare som vill göra appar och tjänster för roboten.

Om allt går enligt plan kan vi önska oss en Eve som hemhjälp till julklapp 2019.

Här kan du se Eve i aktion:

https://www.youtube.com/watch?v=ITVRnYMESrM

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 9 augusti 2016.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version