En touch av framtiden

Klicketi klack. Klicketi klack. Tangenterna ger ett hårdare ljud än jag är van vid.

Det känns lite som att vara tillbaka på en gammaldags tidningsredaktion med smattrande skrivmaskiner. Men datorn jag testar, Macbook Pro Touch, är allt annat än gammaldags.

Tvärtom är den före sin tid, den utgår från att allt är trådlöst och molnbaserat. Den har inget fack för minneskort, inga vanliga usb-uttag, inget hdmi-uttag, inget bildskärmsuttag. Och naturligtvis inget fack för dvd-skivor.

Hålen för att ansluta saker är tre små usb c-uttag. Jag kan sätta strömsladden i vilket som helst av dem när jag vill ladda. Det är mycket bra. Men jag saknar magnetlåset som gör att man riskfritt kan snubbla på sladden som finns på Apples tidigare bärbara datorer.

Datorn har ett vanligt hörlursuttag, det som är avskaffat på senaste Iphonemodellen. Lite ologiskt men bra för de flesta.

Apples nya bärbara har inloggning med fingeravtryck. Det är skönt att slippa skriva lösenord.

Den mest spännande nyheten är touch bar, den tryckkänsliga kontrollpanelen som ersätter funktionstangenterna högst upp på tangentbordet. Den är genialisk ibland, ibland gör den saker mer omständliga. Hur användbar panelen blir beror på programmakarna. Förutom med Apples egna program testar jag med Photoshop och skrivprogrammet Ulysses. I båda fallen skulle jag vilja ha andra touchknappar än de som erbjuds.

Jag använder huvudsakligen datorn för att skriva text och behandla bilder.

För båda dessa saker är nya Macbook Pro utmärkt. Tangenterna är stora och sköna att skriva på. Känslan är perfekt. Men det lite för höga ljudet när jag skriver är inte bra för en journalist som vill kunna jobba diskret även i tysta miljöer.

Jag skickar tillbaka testdatorn med saknad. Musiken låter så bra i högtalarna. Skärmen är så skarp. Den är så tunn och välbyggd.

Men priset är så högt. Och då har jag ändå inte räknat in kostnaden för de adaptrar som behövs eftersom min verklighet inte är sådär trådlös som Apple tror.

Med en suck återgår jag till att skriva på min gamla Macbook. Den känns plötsligt tung och klumpig.

TEST: MACBOOK PRO TOUCH BAR 13 TUM

PRIS: FRÅN 20 595 kronor

BETYG: ★ ★ ★ ★

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 27 december 2016.

Nej, det finns ingen farlig påve-dans

Jag ser att många delar en varning om att man inte ska öppna en fil som kallas ”dansa av påven”. Skicka inte vidare den varningen. Det är en bluff som gått runt i minst ett år. Det finns ingen farlig påvedans. Det är varningen som sprids som ett virus.

Den farliga påvedansen (som alltså inte finns) sägs formatera din mobil. Det vore ju illa om det stämde. Men det gör det alltså inte.

Så sprid inte detta vidare.

Om du vill kolla om liknande varningar är på riktigt – googla formuleringar i den så får du oftast svaret. I det här fallet ger en sökning på orden Pope dance hoax besked. Det är bluff, och det finns tydligen en liknande bluff om en dansande Hillary.

Bättre troll-kontroll på Instagram

Nu blir det lättare att få bukt med nättroll och andra obehagliga följare på Instagram.

Är du rädd för att få konstiga och skrämmande kommentarer under känsliga foton? Har du en släppt in en obehaglig typ till ditt privata konto av misstag?

Nu gör Instagram det lättare för användarna att bli av med troll och kommentarer som bara är ute efter att sabba.

Mindre hat och mer kärlek. Det är målet för de förändringar Instagram genomför närmaste dagarna.

Det ska bli möjligt att stänga av kommentarer helt för enstaka inlägg. Innan du lägger ut en bild du anar kommer att dra till sig hatiska eller okänsliga kommentarer kommer du att kunna ställa in att det inte ska gå att kommentera.

Ångrar du dig sen går det att slå på kommentarer.

Det ska också gå att gilla andras kommentarer.

Har du ett privat konto på Instagram godkänner du vilka som ska få följa dig och se dina bilder. Ibland kanske du ångrar att du lade till någon, som kommer med dumma kommentarer eller helt enkelt inte är tillräckligt nära bekant för att se dina privata bilder.

Hittills har det enda sättet att ångra ett sådant godkännande varit att blockera personen. Nu blir det möjligt att bara ta bort den från följarlistan. Personen som blir borttagen får inget meddelande om det.

En annan nyhet på Instagram blir möjligheten att larma om någon du ser på Instagram verkar må så dåligt att det är risk att hen skadar sig själv. Larmet lämnas vidare till hjälporganisationer som kontaktar personen och försöker hjälpa. Du som anmäler får vara anonym.

Förändringarna kommer att genomföras de närmaste veckorna.

Bästa mobilen just nu

Favoritpryl, nu i alla väder. BILD: EVA WIESELGREN

 

Ett stycke glas och metall i min hand. Inuti finns en liten dator, ett batteri, antenner och sensorer. Det är bara ett föremål. Men ett föremål jag skulle ha svårt att klara mig utan.

Sett till beståndsdelarna är den ena mobilen den andra lik. Komponenterna kan vara bättre eller sämre, priset varierar därefter, men oavsett märke kan dagens smarta mobiler göra ungefär samma saker.

Jag har testat Iphone 7 sen den kom i september. Jag ville testa länge för att problemen skulle hinna visa sig, för att inte bara bländas av att den var snabbare och hade bättre kamera än förra modellen.

Jag har parallellt testat några mycket bra androidmobiler. Jag har också testat den större Iphone 7 plus, den med dubbla objektiv. Iphone 7 är inte den mobil som har bäst teknisk prestanda. Det finns andra med fler megapixlar eller längre batteritid eller fler hål att ansluta tillbehör till.

Ändå är det den här jag skulle välja om jag bara fick ha en enda teknikpryl. Det är Iphone 7 jag tycker är bäst av alla bra mobiler.

Frånvaron av gammaldags hörlursuttag har inte vållat mig bekymmer. Jag inser att den som vill lyssna och ladda samtidigt, till exempel på längre tågresor, måste investera i trådlösa lurar eller skaffa en adapter.

Att hemknappen numera bara simulerar nedtryckning är inget jag tänker på. Det fungerar i praktiken på samma sätt som förut.

Iphone 7 är vattentålig. Det är förstås bra. Jag kan ta fram mobilen i regn utan att vara orolig för att den ska bli fuktskadad.

Den har längre batteritid än förra årets modell och bättre högtalarljud, med stereo. Det är skillnader jag märker. Att skärmen har stöd för fler färger är inget jag tänker på.

Att jag föredrar iphone framför android beror både på designen av hårdvaran och på systemet, som fortfarande är lite mer användarvänligt. Den androidmobil som skulle kunna konkurrera, Googles Pixel, säljs ännu inte i Sverige.

TEST: Iphone 7

Pris: 7 495 kronor med 32 GB

Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 29 november 2016.

Exit mobile version