Värdera gamla prylar i en app

Har du sett antikrundan på tv så vet du vad det handlar om. Att få ett expertutlåtande om värdet på en pryl kan vara bra. Är den skräp eller är den värd en förmögenhet?

Klue är en ny svensk iphoneapp som gör det enklare att få ett föremål värderat.

Min mammas snurrställ för kryddor har stått i ett glasskåp många år. Jag visste inte om det hade något värde. Jag visste inte ens vad en sådan pryl kallas så jag hade inget att googla på heller.

Jag tog bilder och lade in i appen för att testa.

Att få värderingen gjord kostar 120 kronor.

Jag får svar från en värderingsexpert samma dag och skickar flera bilder på detaljerna. Sen tar det ytterligare en dag innan jag får en uppskattning av värdet och ett certifikat som beskriver min Bordssurtout – nu får jag veta att det är så den kallas.

Värdet uppskattas till mellan 800 och 1000 kronor.

Experten och jag chattar anonymt med varandra men det känns ändå inte opersonligt.

Det var kul att få veta lite mer om det här bordsstället. Jag googlar på bordssurtout och får upp en tidningsartikel som förutspår att de kan komma i ropet igen nu när finhamburgare med olika tillbehör är populära.

Bäst att inte sälja alltså. Det kan bli en innepryl.

Det finns andra sätt att få en värdering gjord online, men jag gillar appens enkelhet. Jag får ett certifikat, vars största värde är en proffsig beskrivning av föremålet som jag kan lägga in i en annons om jag vill sälja.

Ännu går det inte att sälja direkt från Klue-appen, men det ska komma kopplingar till Blocket och Tradera.

Nu går det att mejla uppgifter och bilder till sig själv för att lägga in i en eventuell annons. Det går också att länka till certifikatet på Klues sajt.

Precis som med läkarappar så finns det förstås lägen när det inte räcker med foton för att göra en bedömning. Men för den som aldrig kommer till skott med att åka iväg med sin antikvitet eller tavla eller vad det nu kan vara är appen perfekt.

Vill du ha en snabbvärdering gratis kan du få det av Klue Messenger som finns på Facebook.

 

Den här artikeln publicerades 13 december 2016 i Göteborgs-Posten.