Våga bryta kedjan

Bild på facebookstatusar med uppmaning att kopiera och klistra in
”Om jag inte ser ditt namn, så förstår jag.” Texterna innehåller ofta en personlig vädjan, fast det inte är din vän som skrivit. Bryt kedjan. Skicka inte vidare.

 

Sätt detta på din status om du känner någon som har … Uppmaningar att kopiera olika budskap till sin Facebookstatus är den nya tidens kedjebrev.

Sätt detta på din status du känner någon som har cancer. Eller om du vet någon som har psykisk sjukdom. Eller om du är min verkliga vän.

Alla som har Facebook har sett de ofta underligt formulerade budskapen som slutar med en uppmaning att kopiera och klistra in texten som sin egen statusuppdatering. Kopiera, inte dela, brukar det stå också, men aldrig någon förklaring varför det inte får delas.

Ofta finns det med en vädjan eller ett hot. Om du gör det här visar du att du är min riktiga vän. Om du inte gör det här kommer jag att ta bort dig från min vänlista.

En skillnad mellan att kopiera en text och att dela den med delningsknappen är att källan försvinner. Ingen vet vem som först skrev de där raderna eller vad syftet var. Om texten delas i stället finns avsändaren kvar.

Det anonyma kopierandet har uppenbart en lockelse eftersom så många ägnar sig åt det. Många tänker nog att budskapet de sprider har ett gott syfte. Att det är ett stöd till dem som har cancer eller psykisk sjukdom eller vad det nu handlar om.

Det är det inte. Har du en vän med sjukdom eller problem, skriv då ett personligt meddelande istället och fråga hur vännen har det. Eller ring upp och prata en stund. Eller åk och hälsa på.

Är det du själv som är drabbad av något, skriv några rader om hur du har det och publicera på din status eller direkt till de vänner du vill ska veta.

Brinner du för en god sak och vill sprida ett budskap till många, skriv personligt och engagerat och uppmana andra att dela, på vanligt sätt, med delningsknappen. Det krävs större mod att skriva själv och stå för det du skrivit än att kopiera en anonym text, men det kan få verklig effekt.

Ett tecken på att många tröttnat på att se ”sätt detta på din status”-texter är att det allt oftare dyker upp parodier på dem. Kanske är humor effektivare än att vädja till människors förnuft.

 

Den här texten publicerades i Göteborgs-Posten 24 januari 2017.

1 Comment

  1. Anna-Carin

    BRA!!! Hurra!

Comments are closed.