Soffsurf ger nya vänner

Sov på någon annans soffa. Eller låt en människa du aldrig träffat övernatta i ditt hem.  Soffsurfning är mer än ett sätt att resa billigt.

– Det är en möjlighet att lära känna människor från andra kulturer, säger Lova Andersson.

För henne började det med en resa till Australien där hon och hennes kompisar hittade en natts boende via couchsurfing.com.

– Det blev inte så bra den gången. Vi hamnade hos en rik man som ville ha unga tjejer att festa med.

Lova glömde bort soffsurfningen tills det kom en påminnelse om att kontot skulle raderas om hon inte använde det.

– Då tänkte jag att det ändå är en bra idé och blev värd.

Lova fick två jättetrevliga killar från Cambridge som gäster. En av dem har sedan kommit tillbaka varje år.

– Jag väljer ut vilka människor jag tror jag kan ha utbyte med, sådana som inte bara vill ha en gratis bostad, säger Lova.

Hon har plats för flera gäster i sin lägenhet i Alingsås. Men det är enklast att hitta någonstans att bo med couchsurfing för den som reser ensam eller i par.

Couchsurfing är ett internetbaserat nätverk som används av mer än fyra miljoner soffsurfare varje år. Det är ett exempel på det som kallas delningsekonomi.

På couchsurfing.com och i mobilappen kan du se vilka värdar som tar emot gäster på ditt resmål och ta kontakt. Du kan också träffa nya kompisar utan att övernatta eller ta emot gäster.

– Jag brukar kolla om någon vill möta upp för en lokal guidad tur, säger Lova och tipsar om att det ofta ordnas träffar för soffsurfare i Göteborg.

Hennes råd till den som vill soffsurfa:

– Skriv en tydlig och ärlig presentation. Mejla med personen du ska bo hos och se hur bra ni kan kommunicera. Följ magkänslan. Känns det inte bra så bo någon annanstans.

Det kostar inte pengar att övernatta, men gästen kan bjuda värden på middag eller ge en liten present som tack. Att vara med på couchsurfing.com är gratis. Den som vill ha ett verifierat konto och slippa annonser får betala 170 kronor per år.

Även om den du ska bo hos verkar trevlig är det viktigt att tänka på säkerheten.

– Gör det till rutin att meddela någon hemma var du ska övernatta och hör av dig hem på bestämda tider, säger Lova.

Lova Andersson

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 18 april 2017.

TEXT OCH BILD: EVA WIESELGREN

Ny app textar videon direkt

Prata medan du spelar in och få din video textad automatiskt. Nya iphoneappen Clips är perfekt för dig som vill dela ett budskap i sociala medier.

Apples Imovie var länge den ledande appen för att göra film med mobilen. Du kan göra snygga filmer med den, men det är inte helt enkelt att sköta allt med fingrarna på mobilskärmen. Med Imovie försökte Apple anpassa ett datorprogram till mobilen och det blev lite för komplicerat.

Ungdomarnas favorit Snapchat visar att video i mobilen kan vara mycket enklare.

Där gör du snabba klipp med kaninöron, hjärtan och andra effekter och skickar direkt, utan någon redigering.

Apple försöker hänga med och har släppt en ny app för att göra video. Clips heter appen som finns för iphone och ipad. Den kostar inget men du måste uppdatera till senaste systemet, IOS 10.3.

I appen kan du kombinera video och stillbilder och lägga på filter, emojis och text.

Det som är nyskapande med Clips är hur den utnyttjar tal-till-text, möjligheten att diktera för mobilen. Den möjligheten finns inbyggd både i iphone och android, men få har vant sig vid att använda den.

Text är nödvändigt till en video som ska delas på Facebook. Bara femton procent av de som tittar där har på ljudet.

Och det ska helst vara stor och tydlig text för att det ska gå lätt att läsa från mobilskärmen.

I Clips går det att välja stil på texten. Sen spelar du in dig själv när du pratar och det du säger omvandlas till animerad text. Du kan ändra i texten efteråt om det blir fel.

När du spelar upp filmen visas orden samtidigt som du säger dem.

Du kan välja att stänga av ljudet om du inte vill att din röst ska höras.

Och det går förstås att ha andra motiv än ditt ansikte medan du pratar.

Clips är på ytan enkelt. Det verkar inte som om det går att göra mycket. Till exempel visas bara ett fåtal emojis. Men välj en emoji så kan du byta till vilken du vill med emojitangentbordet. Det finns ett hjälpavsnitt i appen som förklarar allt. Dock hittar jag inga kaninöron att sätta på mig. Det känns som en miss, särskilt så här före påsk.

Den här texten publicerades i Göteborgs-Posten 11 april 2017.

Exit mobile version