Ut med azer, in med meze

Spelar du Wordfeud? Då får du lära dig nya sätt att bli av med Z. Första juni uppdateras ordlistan. Gamla ord försvinner, nya kommer till.

Korsordsspelet Wordfeud använder SAOL, Svenska akademiens ordlista, som facit. Det var ett tag sen ordlistan uppdaterades. Nu följer Wordfeud efter och byter till SAOL 14, fjortonde upplagan, som kom ut 2015.

Bland ord som inte längre kommer att få godkänt märks AZER, som räddat många som fått den svårplacerade bokstaven Z.

Istället heter det nu azerier, ett ord med flera bokstäver.

Å andra sidan tillkommer MEZE. Och ZEN.

ZOONOS är ett annat ord med Z som finns med i SAOL 14.

Exempel på andra intressanta ord som får godkänt framöver är: APP, DOULA, BARISTA, BURKINI, FEJSA, HALAL, OUTA, SELFIE, SKAJP och TOPSA.

Att TWEET finns med i SAOL 14 har Wordfeudspelaren dock ingen nytta av. W saknas i svenska spelet.

 

 

Byt kön med en app

FACEAPP. Översta raden är som jag ser ut, jag som man och jag som gnistrande snygg. Understa raden är jag som kvinna (det är här jag blir provocerad), med nya tänder och som ung.

 

Kvinnor är runda, män är fyrkantiga. Åtminstone om vi ska tro Faceapp, mobilappen som får alla som testar att förfäras eller förtjusas.

Appen går ut på att du tar ett foto av ditt ansikte, eller laddar upp ett från mobilens kameraalbum. Sen kan du kolla hur du skulle se ut i olika skepnader.

Du kan se dig som man, kvinna, ung, gammal och leende.

När jag som redan är kvinna, i alla fall har jag alltid trott det, trycker på kvinnoknappen kommer det fram ett ansikte på en rundare och gladare version av mig. Ansiktet ser sminkat ut.

Jag har aldrig sett ut så, inte heller när jag var ung och rynkfri.

Faceapp gör könsstereotypa bilder. Jag blir lite provocerad. Jag är lika mycket kvinna när jag är arg som när jag ler. Väldigt få har sådär slät hy när de lämnat barndomen. I tonåren är det finnar och plitor, sen kommer rynkor.

Och min ansiktsform är som den är.

Bilden av mig som man är förstås lika stereotyp. Men den gör mig inte arg, snarare förtjust. En sån stilig karl. Stark och trygg. Om jag fötts som man hade jag nog varit riktigt framgångsrik. Mycket pengar, stor bil, dyr villa. Sen tittar jag en gång till och ser att jag i manskostym nog snarare ser ut som en brutal maffiatyp, uppklädd i kostym men beredd att ta till nävarna.

Faceapp har vållat debatt även bland transpersoner. Några har blivit arga för att appen bara har två kön, att de inte kan vara både man och kvinna. Andra är positiva för att appen låter dem leka med könsidentiteten.

Den som inte vill byta kön i en app kan prova att byta tänder. Det finns två typer av leenden att välja på. Båda ser på mitt åldrade ansikte ut som om jag skaffat löständer, skinande vita i jämna rader.

Det finns ett gnistra-läge också, som gör att jag ser uppsminkad ut, med rödare läppar och större ögon.

Jag föredrar foton som fångar människans själ.

Det är svårare att fixa med filter. Men det finns appar för det också.

Tintype från Hipstamatic är en sådan, som härmar fototeknik från artonhundratalet. Resultatet blir lika fejkat som i Faceapp, men mer åt det galna hållet. Om jag är kvinna eller man blir oväsentligt, frågan är snarare vilka hemligheter som döljer sig bakom den vilt stirrande blicken.

TINTYPE. Man eller kvinna kan kvitta. Jag är djup och galen, ni får fundera på varför.

 

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 16 maj 2017

Wifi till trädgård och stuga

Räcker ditt trådlösa nät inte ut i trädgården? Är det ingen täckning i friggeboden? En wifi-repeater kanske kan lösa problemet.

På sommaren vill vi kunna surfa i trädgården med. Den som skaffat bra bredband till sin villa vill förstås kunna utnyttja det även utomhus. Och när det kommer övernattningsgäster känns det lyxigt att kunna erbjuda wifi även i friggeboden.

En enkel lösning om inte routern har tillräcklig räckvidd är att skaffa en wifi-repeater, en liten pryl som fångar upp wifi-signalen och skickar den vidare. En enkel sådan kostar några hundralappar. De flesta är gjorda för inomhusbruk, för att förstärka wifi-signalen inne i huset, men placeras de vid ett fönster eller nära en yttervägg kan de skicka signalen ut ur huset också.

Det finns olika modeller, med olika funktioner. De enklaste sätts direkt i ett eluttag och skickar bara vidare signalen. Om repeatern och din trådlösa router har stöd för wps (det har de flesta) blir installationen mycket enkel. Du trycker på en knapp på routern och sen på en knapp på repeatern så kopplas de ihop automatiskt. Du kan sedan prova att placera repeatern på olika ställen och se vad som fungerar.

Det går att flytta den till olika platser efter behov. Men den måste ha bra kontakt med wifi-nätet om det ska bli bra resultat.

Wifi-repetrar säljs i hemelektronikaffärer. De kan också kallas wifi-förlängare, wifi-extender eller liknande.

Dela från mobilen

Om du inte har bredband men ändå vill bjuda sommarens gäster på surf kan du alltid dela med dig av din internetuppkoppling i mobilen. Välj internetdelning i mobilens inställningar och ge ditt nät ett bra namn och lösenord. När du får gäster som vill surfa sätter du på internetdelningen och låter dem ansluta till ditt wifi-nät.

Fri surf är speciellt uppskattat av utländska gäster. Även om roamingavgiften inom EU försvinner helt 15 juni är det inte gratis att surfa. Taxan blir samma som i hemlandet, och alla har inte billig surf.

Skaffa en liten mobil 4G-router

Vill du ha mobilt bredband utan att att dela från din telefon finns små smidiga 4G-routrar att köpa. Både sådana som sätts direkt i eluttag och batteridrivna som du kan ta med på utflykten. De kräver sim-kort och kan köpas från operatörerna. Jämför villkoren. Ska du bara använda det ibland är kontantkort ofta billigare än abonnemang.

 

Artikeln publicerade i Göteborgs-Posten 9 maj 2017.

Facebook vill läsa dina tankar

Ingen skärm, inga tangenter, ingen röst. Din tanke räcker för att föra över orden. Facebook håller på att skapa ett gränssnitt mellan hjärna och dator. De har sextio forskare som jobbar på det.

Just när många börjar tycka att allt för stor del av livet går åt till att stirra på mobilen kommer en glimt av lösningen. Facebook tänker koppla in sig direkt till våra hjärnor.

Regina Dugan som berättade om projektet på Facebooks konferens för utvecklare, F8, var noga med att betona att Facebook inte vill läsa alla våra tankar. Du ska själv bestämma vilka tankar du vill publicera. Ungefär 100 ord i minuten ska vi kunna få ur oss på det här sättet.

Facebook vill inte be oss operera in sensorer i våra hjärnor utan satsar på att informationen ska överföras optiskt. Ungefär som när hälsoarmband läser av syrehalten i blodet med en ljusstråle.

Om vi talar tyst för oss själva, inne i huvudet, skapas aktivitet i hjärnan. Den aktiviteten vill Facebook läsa av utifrån och omvandla till ord. Ord som dessutom kan översättas till andra språk innan de publiceras på internet eller skickas till någon.

Det är inte hokuspokus även om det kan dröja länge innan vi skickar tankar till varandra i vardagen.

Jag vet inte om det blir mindre störande om alla går runt med tankemössor på huvudet än om vi stirrar i mobilen. Kanske behövs ingen mössa, kanske räcker det med ett pannband. Eller kanske går det att bygga in tankeläsningen i de AR-glasögon vi förväntas bära i en närmare framtid, där gränser mellan fysisk och virtuell verklighet suddas ut.

Även om Facebook inte lyckas nå ända fram med sin hjärnforskning kan det komma ut bra saker av den. Till exempel hjälpmedel för dem som av olika skäl inte kan läsa eller skriva.

Jag har många gånger önskat att jag bara kunde tänka fram mina artiklar, utan att behöva skriva orden. När jag nu försöker sätta mig in i hur det kan bli uppstår många frågor. Blir det autocorrect på mina tankar? Hur ska jag kunna kontrollera texten innan jag skickar den? Vem bestämmer var kommatecknen ska stå? Sen inser jag att det där inte blir viktigt när mina tankar flyter in direkt i läsarnas hjärnor. Ni kommer att förstå vad jag menar.

Om inte budskapet störs ut av annonserna.

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 2 maj 2017.

Exit mobile version