Ladda med solkraft på vandringen

”No woman, no cry …” Musiken hörs svagt till en början. Jag sitter på en fjällsluttning vid Kungsleden och väntar mig inte reggae. Men det är inte inbillning. Musiken blir starkare. En liten trupp vandrare närmar sig. Killen som går först har ryggsäcken täckt av solceller.

Reggaetonerna strömmar ut från ryggsäcken. Vi hejar på varandra innan det lilla soldrivna fjälldiscot gungar vidare.

Själv har jag varken med hörlurar eller högtalare. Men jag har också en solcellsladdare på ryggsäcken. En mindre modell som får plats lagom på toppen. Den laddar ett batteri, som i sin tur laddar mobilen på natten.

Tre timmars sol räcker ungefär till att ladda min mobil en fjärdedel. Även om det är molnigt blir det lite laddning. Men regnar det får jag sätta på regnskydd.

Att bära en extra pryl på fjällvandring ger extra vikt, 330 gram med laddare, batteri och usb-sladd. Jag tycker det var värt det. Jag använde mobilen som kamera, karta och gps, och hade turistföreningens app med beskrivningar av alla dagsetapper i den. Jag hade med vanlig karta och kompass också, jag var inte säker på att det skulle bli någon sol.

Att ta upp mobilen under vandringen och kolla hur långt jag hunnit och se hur långt det var till bron eller stugan var mycket smidigare än att veckla upp en papperskarta i blåsten. Flera gånger hjälpte jag också andra vandrare som inte hade riktig koll på kartan.

Solcellsladdningen räckte till mina behov – tills jag närmade mig Kebnekajse fjällstation och åter fick kontakt med en mobilmast. När jag kopplade upp mobilen mot internet för att se vad som hänt i världen och ta kontakt med familj och vänner tömdes batteriet på någon timme. Laddaren genererade mindre ström än mobilen gjorde av med fast solen sken från klar himmel. Jag fick köa till eluttagen inne på fjällstationen och sen sätta mobilen i flygplansläge igen för att ha batteri sista biten.

Solcellsladdaren jag testade kostade 299 kronor på Clas Ohlson. Det finns flera öglor att sätta fast den i. Prylen som ska laddas ligger i en nätficka på undersidan. En nackdel är att laddaren inte tål regn. Vädret skiftar snabbt på fjället och jag hann inte alltid få på regnskyddet. Dock överlevde laddaren fukten under tio dagars tältsemester på fjället.

Fjällkartan i appen Viewranger. GPS:en visar min position. Det var värt att bära på laddaren för att kunna använda mobilkartan.

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 29 augusti 2017.