Nu slipper iphoneägare pip i bilen

Visst är det lockande att ta upp mobilen och kolla när det piper. Även när du kör bil och vet att det är trafikfarligt. Med senaste iphonesystemet slipper du den frestelsen.

IOS 11, det nya systemet för iphone och ipad, släpptes förra veckan. En av de intressantare nyheterna finns under Stör ej i inställningarna. Där kan du aktivera att Stör ej-läget ska sättas på när du kör bil. Då slipper du telefonsignaler och pipanden från meddelanden och notiser när du sitter bakom  ratten.

Du kan välja att Stör ej slås på vid bluetoothanslutning i bilen, det passar om bilen har handsfree med bluetooth. Annars kan du välja att slå på funktionen manuellt eller automatiskt. Väljer du automatiskt använder mobilen sin inbyggda accelerometer och wifinäten i omgivningen för att avgöra om du är i en bil. Då kan du hamna i Stör ej-läge även om du är bilpassagerare eller åker tåg, men det är i så fall enkelt att klicka bort.

Med valet automatiskt kan det ta några minuter innan Stör ej-läget sätts på.

Ändå tycker jag det är smidigare än att försöka komma ihåg att göra det manuellt.

Ett annat val du kan göra är vilka som ska få automatiska svar när de försöker nå dig med samtal eller meddelanden medan du kör. Du kan välja att dina favoritkontakter ska få det, att de du kommunicerat med det senaste dygnet ska få det, att alla dina kontakter ska få det eller att ingen ska få det. Du bestämmer själv vilken text som ska stå i det automatiska svaret.

Om den som får det automatiska svarsmeddelandet i sin tur svarar med ordet ”Brådskande” går det ursprungliga meddelandet igenom fast du är i billäget.

Om du aktiverar den digitala assistenten Siri genom att säga Hej Siri, kan hon läsa upp det viktiga meddelandet för dig när du är i billäge. Du behöver alltså inte titta på skärmen.

Kommer du inte överens med Siri så kör in till vägkanten och stanna för att läsa det brådskande meddelandet. Att gräla med mobilen är också trafikfarligt, även om blicken är på vägen.

När du slutat köra bil kommer alla meddelanden som tystats fram på skärmen. Du missar alltså inget, du slipper bara bli störd medan du kör.

Har du inte redan laddat ned IOS 11 gör du det i inställningarna, under Allmänt/Programuppdatering. IOS 11 funkar med Iphone 5S och senare modeller.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 26 september 2017.

Molntjänst som även chefen klarar

Förr skickades pappersbuntar ut till alla som skulle ha synpunkter. Nu är det vanligare att vi samarbetar om ett dokument i molnet. Dropbox har en ny tjänst som gör det enklare och roligare.

Tjänsten heter Dropbox Paper. Och det är så det känns att använda den, som ett papper alla i gruppen kan läsa och ändra i. Dropbox Paper kom i början av året och har nu fått mobilappar och funktioner som gör den roligare än andra samarbetstjänster.

Och enklare. Ingen i gruppen behöver känna sig dum för att han eller hon inte fattar hur det går till, eller avstå från att lämna synpunkter för att det känns krångligt.

Ni slipper också scenariot att chefen inte är så van vid molntjänster och därför begär in synpunkter i mejl och sen delegerar till någon annan stackare att försöka jämka samman resultatet.

Dropbox Paper är enklare att jobba med än till exempel Google Drive som annars är det vanliga valet för studenter och många andra eftersom den är gratis.

Dropbox Paper är också gratis. Många använder Dropbox för lagring redan, även folk som inte är så datorvana.

Det har gått att dela vanliga dokument på Dropbox hela tiden, men Paper är annorlunda. Här kan ni vara flera som jobbar i dokumentet samtidigt. Ni kan kommentera och chatta i kanten av papperet och gå in och ändra saker när ni är överens. Det känns mera som att diskutera och samarbeta, mindre som att rätta och kritisera.

Det går att göra enkel layout med bilder, rubriker, tabeller, listor med mera. Det finns inte jättemånga möjligheter, men det blir rent och snyggt.

Dropbox Paper känns modern.

Du kan använda hashtags som blir klickbara och sätta snabel-a framför namn för att rikta dig till en person (som får ett meddelande om omnämnandet). Det finns också animerade emojis att använda i kommentarerna. Den som vill verka proffsig kan lära sig snabbkommandon för att göra länkar och formatering.

Det går att exportera dokumentet som en Word-fil och det går att sätta på presentationsläge för att visa direkt med projektor eller på skärm.

När du skapat ett dokument bjuder du in de andra som ska vara med och jobba med det. De får en länk att klicka på och sen är ni igång.

Dropbox Paper funkar i webbläsaren i datorn och finns också som app för mobiler och plattor. Du kan läsa mer om det på dropbox.com/paper

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten tisdag 19 september.

Det är klockan jag vill ha

Nya bättre iphones, användbara kameraeffekter, bajs som kan visa dina känslor. Det var väl bra, Apple. Men det som verkligen väcker ha-begäret hos mig är klockan med inbyggt simkort. Och för den finns inget releasedatum i Sverige.

Apples presentation av nya produkter innehöll inte några stora överraskningar. Det mesta var läckt i förväg. Den stora dyra iphone X påminde om en del androidmobiler. Ingen hemknapp, oled-skärm ut i kanterna, knapp på sidan. Ja, även ansiktsigenkänning har jag sett på androidmobiler.

Förhoppningsvis kan Apple göra det mer användarvänligt, det är ju det de är bäst på.

Iphone X ska komma i silver och rymdgrått. Den släpps i Sverige 3 november. Den är stor och har oledskärm och saknar hemknapp. Men det är ingen android utan systemet är iOS. Den har kamera som kan läsa av ditt ansikte, låsa upp mobilen, identifiera dig och skicka lustiga animerade emojis som härmar ditt ansiktsuttryck. Att få en bajsemoji att göra grimaser är väl en rimlig bonus för den som betalar mer än tiotusen för en mobil.

 

Men att göra en stor grej av att man kan svepa för att få fram hemskärmen, nja.

Det är inte fler gester på mobilskärmen jag behöver.

Nej, faktum är att jag vill ha mindre pillande på mobilskärm. Att mobilen känner igen mitt ansikte känns inte heller jättekul. Jag ser redan framför mig hur Iphone X vägrar släppa in mig en morgon när förkylningen slagit till, näsan rinner, ögonlocken hänger extra mycket och ögonen är fulla av grus.

Nej, det jag verkligen behöver är den nya klockan, Apple Watch series 3 med inbyggt simkort, som jag kan prata och surfa med utan att ha mobilen med mig.

Bara göra det viktigaste, inte hela tiden frestas att kolla ditten och kolla datten på en stor mobilskärm.

Alltid vara nåbar och kunna nå nätet utan att behöva ha den stora glasskärmen med. Det är vad jag behöver.

Nu skulle nya Apple Watch inte släppas med simkort i Sverige ännu utan bara i några andra länder. Riktigt hur det ska funka med operatörerna sades inte heller, bara att det skulle vara samma telefonnummer som till iphone.

Jag vill ju inte betala ett extra abonnemang för klockan.

Men när den kommer hit finns det visst hopp om att den kan förändra min vardag, på samma sätt som iphone en gång gjorde det.

 

Iphone 8 och 8 plus släpps i Sverige 22 september. Iphone X släpps i Sverige 3 november. Alla de nya mobilerna har baksida av glas och stöd för trådlös laddning med den vanliga standarden Qi, som bland annat finns i en del Ikea-möbler. Nya klockan kommer till Sverige 22 september utan mobiluppkoppling. (Vill du läsa alla fakta om nyheterna så finns det på Apples hemsida)

Ladda med solkraft på vandringen

”No woman, no cry …” Musiken hörs svagt till en början. Jag sitter på en fjällsluttning vid Kungsleden och väntar mig inte reggae. Men det är inte inbillning. Musiken blir starkare. En liten trupp vandrare närmar sig. Killen som går först har ryggsäcken täckt av solceller.

Reggaetonerna strömmar ut från ryggsäcken. Vi hejar på varandra innan det lilla soldrivna fjälldiscot gungar vidare.

Själv har jag varken med hörlurar eller högtalare. Men jag har också en solcellsladdare på ryggsäcken. En mindre modell som får plats lagom på toppen. Den laddar ett batteri, som i sin tur laddar mobilen på natten.

Tre timmars sol räcker ungefär till att ladda min mobil en fjärdedel. Även om det är molnigt blir det lite laddning. Men regnar det får jag sätta på regnskydd.

Att bära en extra pryl på fjällvandring ger extra vikt, 330 gram med laddare, batteri och usb-sladd. Jag tycker det var värt det. Jag använde mobilen som kamera, karta och gps, och hade turistföreningens app med beskrivningar av alla dagsetapper i den. Jag hade med vanlig karta och kompass också, jag var inte säker på att det skulle bli någon sol.

Att ta upp mobilen under vandringen och kolla hur långt jag hunnit och se hur långt det var till bron eller stugan var mycket smidigare än att veckla upp en papperskarta i blåsten. Flera gånger hjälpte jag också andra vandrare som inte hade riktig koll på kartan.

Solcellsladdningen räckte till mina behov – tills jag närmade mig Kebnekajse fjällstation och åter fick kontakt med en mobilmast. När jag kopplade upp mobilen mot internet för att se vad som hänt i världen och ta kontakt med familj och vänner tömdes batteriet på någon timme. Laddaren genererade mindre ström än mobilen gjorde av med fast solen sken från klar himmel. Jag fick köa till eluttagen inne på fjällstationen och sen sätta mobilen i flygplansläge igen för att ha batteri sista biten.

Solcellsladdaren jag testade kostade 299 kronor på Clas Ohlson. Det finns flera öglor att sätta fast den i. Prylen som ska laddas ligger i en nätficka på undersidan. En nackdel är att laddaren inte tål regn. Vädret skiftar snabbt på fjället och jag hann inte alltid få på regnskyddet. Dock överlevde laddaren fukten under tio dagars tältsemester på fjället.

Fjällkartan i appen Viewranger. GPS:en visar min position. Det var värt att bära på laddaren för att kunna använda mobilkartan.

 

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 29 augusti 2017.

Exit mobile version