Iphone 7+, 8+ eller X? Här är appen du bara måste ha!

Har du investerat i en iphone med dubbla kameror? Då uppskattar du säkert porträttläget. Det är bra. Men appen Focos gör det tio gånger bättre.

De dubbla kamerorna finns på Iphone 7+, Iphone 8+ och Iphone X. Huvudkameran på baksidan har inte bara ett utan två objektiv, en vidvinkellins och en telelins. De gör att du kan komma närmare motivet och de gör de snygga effekterna du kan få med porträttläget möjliga.

Porträtten blir snyggare när du kan göra bakgrunden oskarp.

Den inbyggda kameran låter dig göra detta.

Men appen Focos låter dig göra mycket, mycket mer.

Du kan flytta fokus till valfritt ställe i bilden, även efter det att bilden är tagen (se exempel här ovanför).

Du kan styra hur mycket oskärpa du vill ha.

Du kan styra hur oskärpan ska se ut. Ska den vara som små cirklar, ovaler, eller kantig? Ska det se ut som om den rör sig?

Eller mjuk och jämn?

Focos är gratis att hämta, det är bara några av effekterna som kostar. Och även de går att prova gratis, eller köpa billigt för en kort tid om du tror att du kommer att tröttna.

Det finns med en del skojeffekter också, du kan få din bokeh (som det oskarpa i bakgrunden kallas) att formas som små hjärtan eller flygplan.

Men dem behöver du ju inte använda om du tycker de är fåniga.

Focos går att fotografera med, men det går också att behandla redan tagna porträttbilder i den. Effekterna funkar bara med porträttläget.

Appen skriver allt ni säger

– Vem vill vara mötessekreterare?

Alla tittar ned i bordet. Att skriva mötesprotokoll är inte kul. Men nu slipper ni tjafsa om vems tur det är. Nu går det att lösa med artificiell intelligens.

Appen Wrappup kan både spela in mötet och anteckna vad som sägs. Sen kan protokollet skickas till alla som var med.

Wrappup finns för iphone, androidmobiler och för webbläsaren i datorn.

Du kan koppla din kalender till appen och välja ett möte som appen ska bevaka. Sen trycker du på inspelningsknappen. Appen spelar in ljudet och översätter samtidigt till skriven text. Det finns stöd för många språk, däribland svenska.

Det blir inte alltid helt rätt, men det mesta blir korrekt återgivet. Och ljudet finns sparat om ni vill kolla om någon text blir svårbegriplig.

Det går att markera särskilt viktiga partier för att få dem i en särskild notering, om man till exempel vill se snabbt vilka beslut som fattades.

Ljudfilen bearbetas i molnet på Wrappups servrar. När det är färdigt får du en länk som du kan dela och du kan välja att få den skrivna texten skickad till dig.

Det ska även fungera med telefonmöten (fast verkar inte göra det än).

Appen fick stöd för svenska nyligen och ännu är det nog lite för tidigt att lämna hela sekreterarjobbet till appen på viktiga möten. Några gånger när jag testat har jag inte fått någon text skickad. Men ljudet har sparats som det skulle.

Jag tycker ni ska passa på att prova nu när appen är ung och fortfarande inte kostar något.

Utvecklarna bakom Wrappup har vunnit flera priser och har nu både IBM och Microsoft som partners.

Det är väl ingen vågad gissning att det kommer att kosta pengar att utnyttja tjänsten längre fram om den visar sig fungera i större skala.

Även om du inte sitter i en massa möten som måste dokumenteras kan du ändå ha nytta av att mobiler kan omvandla tal till text. Du behöver ingen särskild app för att diktera till mobilen, och få den att skriva ned vad du säger. Både iphone och androidmobiler har en liten mikrofonsymbol på tangentbordet. Tryck på den och prata så omvandlar mobilen ditt tal till text. Du kan säga punkt, ny rad, frågetecken och andra skiljetecken också. Den intelligenta mobilen förstår. Blir det inte rätt direkt så ge inte upp utan prova lite till. Allt fler prylar går att prata med, så det är lika bra att vänja sig.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 31 oktober 2017.

Exit mobile version