Skarp pryl med vissa språkproblem

Bild: APPLE


– Visa filmer med Yu Grönt.

– Visa filmer med Euro Ont.

Jag pratar med fjärrkontrollen. Det går sådär. Någon film med Hugh Grant blir det inte. Men när jag ber min Apple TV plocka fram filmer med Ingrid Bergman radar de upp sig på skärmen.

TEST: APPLE TV 4K
Pris: 1 995 med 32 GB, 2 195 med 64 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★

Apple TV är en liten svart puck som kopplar din tv till internet. Den kan användas även på tv-apparater som redan är smarta och har egen internetkoppling om du vill ha större utbud av appar och bättre gränssnitt än tv-tillverkaren erbjuder.

Senaste modellen har stöd för 4K och HDR. Om din tv stöder det och ditt bredband räcker kan du strömma film i 4K-upplösning, alltså video med cirka 4000 pixlar horisontellt. 4K kallas också ultra-HD.  Du får en skarp, detaljrik bild med fylliga färger, även om den strömmade bilden inte alltid blir lika bra som när du spelar 4K-film från en skiva.

Filmer i 4K går att hitta på Netflix och Itunes. (4K-filmer på Youtube funkar inte i 4K med Apple TV, inte än i alla fall). Har du tidigare köpt filmer från Itunes uppgraderas de utan att du behöver betala extra om de finns i 4K.

Det är mycket lätt att installera en Apple TV. Om du har en iphone kan dina wifi- och kontoinställningar hämtas från den automatiskt. Den lilla pucken känner själv av vad din tv klarar att visa.

Det är enkelheten som är styrkan hos Apple TV.

Apple TV fungerar ensam tillsammans med tv:n.

Du kan skicka filmer, bilder och annat från en iphone, ipad eller mac direkt till Apple TV:n med airplay. Men du måste inte ha någon annan pryl.

Förutom fjärrkontrollen förstås. Den som följer med har blivit smartare än förut. När det ska skrivas in text kan den skicka vidare till din iphone så du kan skriva med mobilens tangentbord. Eller också kan du prata till fjärrkontrollen.

Det är där jag fastnar. Tanken är god. Men när språket är inställt på svenska blir det ofta fel med engelska namn på filmer och skådisar.

När jag blivit missförstådd av fjärrkontrollen några gånger slutar jag försöka.

En nackdel med den nya fjärren är att den behöver laddas oftare än tidigare modeller. Konstigt nog har den inte stöd för trådlös laddning. Det hade varit praktiskt med en pryl som ofta ligger på ett bord eller en hylla.

Men trots att Apples nya TV-puck inte är perfekt är det den jag ser nästan alla filmer och program genom. SVT Play, Netflix och HBO är på mycket oftare än tv-sändningarna som kommer genom luften.

I appbutiken finns också många spel och nyttoappar för till exempel matlagning och gymnastik. Apple TV funkar alltså också som spelkonsol.

Har du en tv med stöd för 4K får du högsta upplösning med nya Apple TV. Den fungerar även med en äldre HD-tv. Men har du en äldre HD-tv funkar förra årets modell också bra, den har lite lägre pris.

Det krävs bra bredband för att kunna strömma 4K-video. Ska det blir bästa bild krävs minst 25 Mbits. Om inte bandbredden räcker anpassar Apple TV:n kvaliteten.

Om du har hyfsat bra bredband är Apple TV en pryl som gör din tv väldigt mycket roligare. Du hämtar appar för SVT Play, Netflix, HBO Nordic och annat du vill se, och sen har du dem i tv:n och tittar på dem lika lätt som du tittar på vanliga tv-kanaler. Eller lättare, för Apple TV:ns fjärrkontroll är bättre än en vanlig fjärr. Du måste fortfarande betala för tjänster som Netflix, men du slipper allt trassel med att koppla in en dator till tv:n eller skicka video från mobilen.

Tycker du priset är för högt är Googles Chrome Cast ett billigare alternativ som också har stöd för 4K. Den kopplas in i tv:n och du styr den från en uppkopplad mobil eller dator.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 28 november 2017.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version