Förföljd av korkade algoritmer

RUNDGÅNG. Jag delade en debattartikel från Dalarnas tidning på Twitter. Nästa dag hade min mobil valt ut den som speciellt intressant för mig.

 

Datorer som listar ut vad vi vill och servar oss är smart. Men när mobilen vill att jag ska läsa artiklar jag redan läst och annonserna visar byxorna jag redan köpt, då är det bara irriterande.

När jag ser tillbaka på teknikåret som gått handlar det väldigt mycket om artificiell intelligens. Det är maskiner som lyssnar och lär sig och anpassar sig för att hjälpa oss på bästa sätt. Smarta högtalare och digitala assistenter som kan göra allt från att berätta när bussen går till att beställa pizza.

I teorin alltså. I praktiken har de smarta assistenterna dålig koll på busstiderna där jag bor och vill helst jag ska åka till Partille och hämta min pizza.

Men visst, jag behöver inte använda digitala assistenter om jag inte vill. Jag gör det ändå för att vara hygglig. Om ingen pratar med dem kommer de ju aldrig att lära sig.

Värre är det med algoritmerna på webben. De har under året tagit sig allt större friheter, och det är tveksamt om deras syfte ens är att hjälpa mig.

Flödena på Facebook och Twitter som förut visade mina vänners inlägg i tidsordning visar nu vad algoritmerna tror att jag vill ha. Det betyder oftast saker som många har gillat och skickat vidare. Det kan ta lite tid innan ett inlägg hunnit få det där engagemanget. Så medan jag på Twitter matas med inlägg som gjordes igår och hunnit bli populära missar jag aktuella grejer mina vänner skriver just nu. De får jag se i morgon. Och de briljanta inläggen som skrivs av ett ensamt geni med få följare kommer ingen någonsin att läsa.

Med liknande urvalsmetod förser mig mobilen med nyheter. Artiklar som många i engagerat sig i visas i en lista. Algoritmen bakom verkar också ha koll, om än bristfällig, på geografin eftersom den ofta tycker jag ska läsa Borås tidning. Nu prenumererar jag inte på den eftersom jag inte bor i Borås och kan därför inte läsa artiklarna bakom betalväggen men det har inte algoritmen fattat. Jag kan inte stänga av det eller tala om vilka förslag jag vill slippa.

Dessutom är det ofta så att jag redan läst de artiklar som går att läsa, och inte vill se flera dagar gamla nyheter.

Annonserna har ännu inte nästlat sig in i min mobil, men ute på webben är de överallt och jagar mig. De visar skorna jag kollade på förra månaden och byxorna jag köpte förra veckan. Om och om igen kommer dessa byxor. Det är bra byxor. Men jag har redan köpt dem. Det är meningslöst för mig att se dem igen. Har priset sjunkit blir jag ledsen, men jag kommer inte att köpa dem igen. För affären som säljer byxorna är det ännu mer meningslöst, annonsen gör mig bara irriterad trots att jag gillar produkten.

De här annonserna går att välja bort och anpassa på olika sätt. Men vem orkar lägga tid på att joxa med det utan att ens få betalt?

Inte jag. Jag skriver om dem i stället.

Och hoppas att nästa års algoritmer blir smarta på riktigt, inte bara låtsas att de vet vad jag vill ha.

På Facebook kommer i alla fall en sak att bli bättre 2018. Det ska bli slut på tjat om gilla och dela och tagga en kompis. De som lägger ut sådana uppmaningar gör det för att hamna högt upp när den där algoritmen bestämmer vad som ska visas i mitt flöde. Men nu ändrar Facebook så att inlägg som på luriga sätt vill locka folka att engagera sig i stället knuffas ned i botten. För folk vill inte se sina flöden fyllas med meningslösa tävlingar och tester. Och Facebook vill inte att vi ska tröttna. Det är vi användare som är deras produkt.

Det är lätt att glömma det ibland, men det är fortfarande människor som bestämmer över algoritmerna.

PS. När jag skrev att annonserna ännu inte nästlat sig in i min mobil var det kanske inte riktigt sant. Idag ville mobilens karta ge mig navigeringsförslag för att köra till leksaksaffären BR. Eftersom jag inte har små barn har inte besökt den på många år. Jag har heller inte sökt efter leksaker på nätet eller haft någon annan relation till BR. Det enda jag kan komma på som förklaring är att BR betalar för att få med sitt företag på kartan och att det då ingår att de ska komma med som förslag i folks mobiler. Eller också tycker den där algoritmen helt enkelt att jag borde leka lite mer. Jag kanske ska vara glad att den inte ville visa vägen till vårdcentralen eller apoteket.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten (eGP) 26 december 2017.

Alltid öppen. Men bara för mig

Oneplus 5T är i största laget för att sköta med en hand. Jag har tummen på av- och påknappen. På baksidan finns en fingeravtryckssensor och huvudkameran med två objektiv. Kameran på framsidan ser att det är jag och låser upp mobilen automatiskt. Bild: EVA WIESELGREN


Jag skriver ingen kod. Jag drar inget mönster. Jag sätter inte fingret på nån platta. Mobilen är alltid upplåst när jag behöver den. Men inte om någon annan tar den. Magi? Nej, ansiktsigenkänning.

TEST: OnePlus 5T
Pris: 4 999 kr med 64 GB, 5 599 kr med 128 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Skärmlåset på mobiler brukar vara en plåga. Så fort jag ska göra något måste jag slå en kod. Jobbigt fast jag kan siffrorna utantill.

Å andra sidan är det bra att mobilen låser sig. Om jag lägger den ifrån mig vill jag inte att någon annan ska kunna läsa mina meddelanden eller skriva saker på min Facebook eller snoka runt bland mina appar.

Att logga in med fingeravtryck är lite enklare än att logga in med kod. Men det krävs att jag sätter fingret på rätt ställe.

Första gången jag testade ansiktsigenkänning var med Galaxy Nexus för många år sen. Då var tekniken ny och funkade inte så bra. Det gick att lura den med ett foto och jag tror det var lite väntetid innan jag blev inloggad.

Med OnePlus 5T funkar ansiktsigenkänningen så bra att jag inte märker den. Jag bara tar mobilen och gör vad jag ska. Jag måste fortfarande tända skärmen med knappen på sidan, men momentet logga in har försvunnit helt.

Ger jag mobilen till andra kommer de inte in om de inte kan koden. Då förblir den låst.

Jag har testat med olika frisyrer och i olika ljus och det har fungerat varje gång.

Det är mycket smidigt men har inte tillräcklig säkerhet för att användas vid bankinloggningar eller för att bekräfta köp.

Ansiktsigenkänningen är en av nyheterna med Oneplus 5T jämfört med Oneplus 5 som kom tidigare i år. Kameran har också förbättrats och blivit mera ljuskänslig. Kameran på baksidan har två objektiv och kan ta snygga porträttbilder med oskarp bakgrund.

Oneplus 5T är mycket snabb och har bra batteritid. Jag hamnar inte i läget att jag måste ladda innan dagen är slut. Systemet kallas Oxygen och bygger på Android 7. Det är ett rent och enkelt gränssnitt, och det följer inte med några skräpappar. Den har plats för två simkort.

Jag gav föregångaren 4. Nu höjer jag betyget till 5, full pott. Oneplus 5T är en mobil med mycket bra prestanda som kostar hälften av Apples och Samsungs toppmodeller.

Här kommer exempel på foton tagna med Oneplus 5T jämfört med föregångaren Oneplus 5 och Iphone 8 Plus. Det är en bild tagen med porträttläge, där bakgrunden blir oskarp, och en bild tagen i svagt ljus, ett mörkt rum.

Du kan bläddra och titta här, eller klicka dig vidare till Flickr för att se bilderna i originalupplösning.

Det är tydligt att 5T har blivit bättre än 5 på att ta bilder i svagt ljus. Men fortfarande är Iphone bättre på återge detaljer, det syns om du zoomar in. Då har ändå Iphone 8 Plus lägre upplösning, färre pixlar, än OnePlus5 och 5T.

I portträttläget verkar Iphone-bilden vid första anblick tjusigast, men titta närmare så ser du att konturen inte ser naturlig ut. Bokeh-effekten är pålagd efteråt.

Här ger OnePlus 5T och 5 mer realistiska bilder, även om bakgrunden inte blir lika snyggt suddig.

Bilderna är tagna i autoläge. Det är så de flesta oftast fotar med mobilen. OnePlus 5T och 5 har även ett pro-läge där det går att göra manuella inställningar.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 5 december 2017.

PS. Funderar du på att köpa en 5T-mobil till dig själv eller någon annan med barnasinnet kvar, så kan det vara bra att veta att den snart går att få i Star Wars-upplaga. Från 14 december säljs speciella Star Wars-mobiler från oneplus.net. Det är ett led i marknadsföringen av nya Star Wars filmen The Last Jedi.

 

 

Skarp pryl med vissa språkproblem

Bild: APPLE


– Visa filmer med Yu Grönt.

– Visa filmer med Euro Ont.

Jag pratar med fjärrkontrollen. Det går sådär. Någon film med Hugh Grant blir det inte. Men när jag ber min Apple TV plocka fram filmer med Ingrid Bergman radar de upp sig på skärmen.

TEST: APPLE TV 4K
Pris: 1 995 med 32 GB, 2 195 med 64 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★

Apple TV är en liten svart puck som kopplar din tv till internet. Den kan användas även på tv-apparater som redan är smarta och har egen internetkoppling om du vill ha större utbud av appar och bättre gränssnitt än tv-tillverkaren erbjuder.

Senaste modellen har stöd för 4K och HDR. Om din tv stöder det och ditt bredband räcker kan du strömma film i 4K-upplösning, alltså video med cirka 4000 pixlar horisontellt. 4K kallas också ultra-HD.  Du får en skarp, detaljrik bild med fylliga färger, även om den strömmade bilden inte alltid blir lika bra som när du spelar 4K-film från en skiva.

Filmer i 4K går att hitta på Netflix och Itunes. (4K-filmer på Youtube funkar inte i 4K med Apple TV, inte än i alla fall). Har du tidigare köpt filmer från Itunes uppgraderas de utan att du behöver betala extra om de finns i 4K.

Det är mycket lätt att installera en Apple TV. Om du har en iphone kan dina wifi- och kontoinställningar hämtas från den automatiskt. Den lilla pucken känner själv av vad din tv klarar att visa.

Det är enkelheten som är styrkan hos Apple TV.

Apple TV fungerar ensam tillsammans med tv:n.

Du kan skicka filmer, bilder och annat från en iphone, ipad eller mac direkt till Apple TV:n med airplay. Men du måste inte ha någon annan pryl.

Förutom fjärrkontrollen förstås. Den som följer med har blivit smartare än förut. När det ska skrivas in text kan den skicka vidare till din iphone så du kan skriva med mobilens tangentbord. Eller också kan du prata till fjärrkontrollen.

Det är där jag fastnar. Tanken är god. Men när språket är inställt på svenska blir det ofta fel med engelska namn på filmer och skådisar.

När jag blivit missförstådd av fjärrkontrollen några gånger slutar jag försöka.

En nackdel med den nya fjärren är att den behöver laddas oftare än tidigare modeller. Konstigt nog har den inte stöd för trådlös laddning. Det hade varit praktiskt med en pryl som ofta ligger på ett bord eller en hylla.

Men trots att Apples nya TV-puck inte är perfekt är det den jag ser nästan alla filmer och program genom. SVT Play, Netflix och HBO är på mycket oftare än tv-sändningarna som kommer genom luften.

I appbutiken finns också många spel och nyttoappar för till exempel matlagning och gymnastik. Apple TV funkar alltså också som spelkonsol.

Har du en tv med stöd för 4K får du högsta upplösning med nya Apple TV. Den fungerar även med en äldre HD-tv. Men har du en äldre HD-tv funkar förra årets modell också bra, den har lite lägre pris.

Det krävs bra bredband för att kunna strömma 4K-video. Ska det blir bästa bild krävs minst 25 Mbits. Om inte bandbredden räcker anpassar Apple TV:n kvaliteten.

Om du har hyfsat bra bredband är Apple TV en pryl som gör din tv väldigt mycket roligare. Du hämtar appar för SVT Play, Netflix, HBO Nordic och annat du vill se, och sen har du dem i tv:n och tittar på dem lika lätt som du tittar på vanliga tv-kanaler. Eller lättare, för Apple TV:ns fjärrkontroll är bättre än en vanlig fjärr. Du måste fortfarande betala för tjänster som Netflix, men du slipper allt trassel med att koppla in en dator till tv:n eller skicka video från mobilen.

Tycker du priset är för högt är Googles Chrome Cast ett billigare alternativ som också har stöd för 4K. Den kopplas in i tv:n och du styr den från en uppkopplad mobil eller dator.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 28 november 2017.