Sportklocka att sova och simma med

Sportklockan Ionic på armen utomhus
KOLL PÅ MÅLET. Steg, puls och förbrända kalorier syns direkt om jag trycker på urtavlan. Små cirklar visar hur mycket jag avverkat av dagens mål. Det blev inte många steg i kylan. Bild: EVA WIESELGREN
TEST: Fitbit Ionic
Pris: 3 190 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ☆ ☆

Den är tålig och har lång batteritid. Den har gps och kan ta pulsen i realtid. Fitbits senaste sportklocka passar både vanliga motionärer och seriösa idrottare.

Fitibits sportarmband har blivit populära, mycket tack vare att de haft ett hyfsat lågt pris. Deras senaste klocka Ionic är inte billig. Den kostar nästan lika mycket som en Apple Watch med gps. Och visst har den avancerade funktioner. Ionic tål vatten ned till 50 meters djup och kan ha koll på din simträning. Den mäter dock inte pulsen i vatten. Den är bra på att logga sömnen och batteriet håller flera dagar. Den har egen gps och kan hålla reda på var du sprungit när du löptränat, även om inte mobilen är med. Det går att lägga in musik och lyssna via bluetooth-hörlurar (säljs som extra tillbehör). Då måste du dock föra över musikfiler från en dator.

Om mobilen är i närheten så visar klockan notiser från de appar du valt och vibrerar vid inkommande samtal. Men det går inte att prata via klockan. Den har varken mikrofon eller högtalare. Ionic kan synkas med iphone, androidmobiler och datorer.

Att komma igång med klockan är ganska lätt. Du laddar ned en app till mobilen, skapar ett konto hos Fitbit och parar ihop mobil och klocka. Men allt är inte busenkelt. För att ställa om tiden till 24-timmarsvisning är jag tvungen att logga in till mitt fitbit-konto på webben. Det går varken att göra i mobilappens eller klockans inställningar.

Språket i klockan går inte att ställa in till svenska. Det är ett mindre problem för den mesta kommunikationen är ordlös. Tydliga symboler visar steg, puls och kalorier. Coach-appen visar videos med olika övningar. En avslappningsapp hjälper mig andas för att gå ned i varv. Det går att ställa in alarm och timers och lite annat. Men inte mycket. Det finns få appar för klockan. Träningsappen Strava finns. Inget fel på den, och Fitbits egen app är också bra, men är du van att träna med till exempel Runkeeper blir det inte smidigt. Ionic har ingen koppling till Apples och Googles hälsoappar, Fitbit vill själva vara spindeln i nätet.

Nöjer du dig med apparna som ingår så är Ionic inget dåligt val.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 13 mars 2018.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version