Iphonetricken de flesta missat

Att läsa det finstilta kan vara hopplöst. Då är det bra att veta att du har ett förstoringsglas i mobilen. Bild: EVA WIESELGREN


Visste du att din iphone är ett utmärkt förstoringsglas? Och att den kan hjälpa dig hitta foton du tagit på katter?

De flesta använder bara en liten del av mobiltelefonens finesser. Här är tips på fem saker en iphone med senaste systemet kan göra, som de flesta iphoneägare missat.

FÖRSTORINGSGLAS. När funktionen förstorare är aktiverad kan du använda iphonekameran för att läsa det finstilta på förpackningar eller annat. Har du senaste systemet kan du lägga till förstoraren i Kontrollcenter, så att den alltid finns tillgänglig. Kontrollcenter är snabbknapparna du får fram genom att dra nedifrån och upp från skärmkanten på din iphone. Gå till Inställningar/Kontrollcenter/Anpassa och välj Anpassa Reglage. Där lägger du till Förstorare. Ett annat sätt är att aktivera förstoraren i Inställningar/Allmänt/Hjälpmedel. Då sätts funktionen på när du trycker tre gånger på hemknappen.

SMART BILDSÖK. Jobbigt att bläddra igenom hundratals bilder för att hitta dem du tog på den röda katten förra sommaren? Öppna Bilder och tryck på sök-ikonen (förstoringsglaset i överkanten). Skriv in katt så får du fram alla bilder du tagit av katter. Eller skriv in juni 2017 så får du alla bilder tagna då. Eller Italien så får du alla bilder tagna där. Det funkar inte bara med katter utan med alla möjliga ord.

SLÅ UPP ORD. Vad betyder impeachment? Vad är en algoritm? När du läser något i mobilen som du inte förstår trycker du på ordet så att det markeras och väljer Slå upp i menyn som kommer fram. Det fungerar både med svenska och andra språk. Du väljer själv vilka språk du vill koppla in i Inställningar/Allmänt/Ordbok.

PÅMINN PÅ EN PLATS. Exempel: Har du vänner som har portkod? När du besöker dem, aktivera Siri genom att hålla in hemknappen eller säga ”Hej Siri” och säg: ”Påminn mig om kod 1234 när jag kommer hit nästa gång”. Du måste först gå till Inställningar/Integritetsskydd/Platstjänster och aktivera appen Påminnelser.

SPELA IN SKÄRMEN. Spela in det som händer på mobilskärmen och spara som en film. Gå till Inställningar/Kontrollcenter och lägg till Skärminspelning. Starta genom att trycka på ikonen. Vill du ha ljud till, tryck hårt så får du upp en mikrofonsymbol. Praktiskt om du vill förklara hur du gör något i mobilen för andra personer.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra lokaltidningar inom Stampen Lokala Medier 20 mars 2018.

 

 

Sportklocka att sova och simma med

KOLL PÅ MÅLET. Steg, puls och förbrända kalorier syns direkt om jag trycker på urtavlan. Små cirklar visar hur mycket jag avverkat av dagens mål. Det blev inte många steg i kylan. Bild: EVA WIESELGREN
TEST: Fitbit Ionic
Pris: 3 190 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ☆ ☆

Den är tålig och har lång batteritid. Den har gps och kan ta pulsen i realtid. Fitbits senaste sportklocka passar både vanliga motionärer och seriösa idrottare.

Fitibits sportarmband har blivit populära, mycket tack vare att de haft ett hyfsat lågt pris. Deras senaste klocka Ionic är inte billig. Den kostar nästan lika mycket som en Apple Watch med gps. Och visst har den avancerade funktioner. Ionic tål vatten ned till 50 meters djup och kan ha koll på din simträning. Den mäter dock inte pulsen i vatten. Den är bra på att logga sömnen och batteriet håller flera dagar. Den har egen gps och kan hålla reda på var du sprungit när du löptränat, även om inte mobilen är med. Det går att lägga in musik och lyssna via bluetooth-hörlurar (säljs som extra tillbehör). Då måste du dock föra över musikfiler från en dator.

Om mobilen är i närheten så visar klockan notiser från de appar du valt och vibrerar vid inkommande samtal. Men det går inte att prata via klockan. Den har varken mikrofon eller högtalare. Ionic kan synkas med iphone, androidmobiler och datorer.

Att komma igång med klockan är ganska lätt. Du laddar ned en app till mobilen, skapar ett konto hos Fitbit och parar ihop mobil och klocka. Men allt är inte busenkelt. För att ställa om tiden till 24-timmarsvisning är jag tvungen att logga in till mitt fitbit-konto på webben. Det går varken att göra i mobilappens eller klockans inställningar.

Språket i klockan går inte att ställa in till svenska. Det är ett mindre problem för den mesta kommunikationen är ordlös. Tydliga symboler visar steg, puls och kalorier. Coach-appen visar videos med olika övningar. En avslappningsapp hjälper mig andas för att gå ned i varv. Det går att ställa in alarm och timers och lite annat. Men inte mycket. Det finns få appar för klockan. Träningsappen Strava finns. Inget fel på den, och Fitbits egen app är också bra, men är du van att träna med till exempel Runkeeper blir det inte smidigt. Ionic har ingen koppling till Apples och Googles hälsoappar, Fitbit vill själva vara spindeln i nätet.

Nöjer du dig med apparna som ingår så är Ionic inget dåligt val.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten 13 mars 2018.

Exit mobile version