Modern mobil med ringsignal vi känner igen

Nokia 7.1 kan fotografera och filma med frontkameran och huvudkameran samtidigt. Du kan dela skärmen eller göra som här och visa en liten bild i den stora. Vill du sända direkt från något spännande kan du alltså visa dig själv och det som händer samtidigt. Bild: EVA WIESELGREN
TEST: Nokia 7.1
Pris: 3 990 kronor med 64 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★

Om du önskar dig en välgjord mobil med bra kamera och senaste systemet. Men inte vill betala en förmögenhet. Då kan du kolla in Nokias nya.

När du hör namnet Nokia kanske du tänker på gamla tiders telefoner. De som hade knappar att trycka på och bara behövde laddas en gång i veckan.

Eller på mobilerna med Windows som det knappt fanns några appar till.

Då ska du tänka om. Numera görs Nokiamobilerna av finska företaget HMD Global. De är Android One-mobiler. Det betyder att de har grundsystemet, inga konstiga extra menyer, inga reklamgrejer eller skumma appar som du inte kan ta bort. Inga tillägg från mobiltillverkaren heller.

Det som finns i mobilen från start är Googles appar. Vill du ha andra, som en annan e-postapp än Gmail, kan du ladda ned vad du vill från Google Play-butiken.

Kameran är viktig i Nokia 7.1 och kameraappen, den du fotograferar med, är enda appen som är specialgjord för mobilen. Den är enkel att förstå trots att det finns många val. Det finns bland annat ett pro-läge med manuella inställningar för vitbalans, fokus och annat, och ett bokeh-läge som ger snygga porträtt med oskärpa i bakgrunden. Optiken kommer från Zeiss. På baksidan sitter två kameror, en med tolv megapixel och en med fem som tar svartvita bilder. Det är dessa i kombination som ger den snygga bokeh-effekten. Selfiekameran på framsidan har 8 megapixel.

Bilderna blir bra. Jag jämför med bilder från senaste iphonemodellen som kostar tre gånger så mycket, och visst, iphonebilderna blir oftast bättre, men skillnaden är inte jättestor.

När någon ringer till Nokia 7.1 hörs den gamla Nokia-trudelutten. Den låter som om någon spelar den på xylofon. Tur att det inte ringer så ofta. Men det går förstås att byta.

Du loggar in med fingeravtryck. Avläsaren sitter på baksidan och är smidig att använda. Det finns ett hörlursuttag, bra om du vill lyssna och ladda samtidigt. Batteriet håller annars över dagen utan problem.

Nokia 7.1 är en mobil i mellanklassen. Nokia har också dyrare mobiler med högre prestanda. Men om du inte måste ha det dyraste är det här ett utmärkt val, även för teknikintresserade. Du får minst två års systemuppdateringar och samma finesser som i Googles egna Pixel-mobiler.

Däremot ska du inte skaffa Nokia 7.1 om du vill använda mobilen i regn och rusk. Den är inte vattentålig.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 13 november 2018.

 

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version