Proffsig platta för kreativa

Ipad pro med tangentbord på ett bord.

På toppen ligger pennan och laddar, den trillar inte av. Tangentbordet sitter också stadigt med magneter. Det här är största modellen med 12,9 tums skärm. Det finns också en ny Ipad Pro med 11 tums skärm. Text och bild: EVA WIESELGREN

TEST: IPAD PRO
Pris: Från 9 695 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Skärmen på årets modell är större, plattan är tunnare. Hemknappen är borta. Jag loggar in med mitt ansikte. Och en bra sak för slarviga: Pennan sitter fast med magnet och laddas automatiskt.

Jag skriver den här artikeln på nya modellen av Apples datorplatta Ipad Pro. Namnet antyder att den är för yrkesfolk. Och visst, som journalist kan jag absolut använda den som arbetsredskap.

Det är inte ett sätt att spara pengar. Proffsplattan är lika dyr som en laptop, skärmskyddet med inbyggt tangentbord är ett tillbehör som kostar mer än tvåtusen kronor, Apples penna kostar nästan femtonhundra. Och sen behövs det lite nya adaptrar eftersom kontakten numera är USB-C.

Ipad Pro är en pryl du väljer för att den har fördelar jämfört med en dator. Den är lätt och smidig. Du slipper mus och styrplatta. Du styr med fingrarna på skärmen. Eller med pennan, när det krävs precision.

Den nya modellen av Apple Pencil har inga lösa delar. Den laddas trådlöst i sitt magnetfäste på plattans långsida.

Som skribent gör jag anteckningar med pennan. Som konstnär skissar och målar jag i appen Procreate (Jag skojar, jag är inte konstnär, men det är roligt att låtsas). Jag sorterar och redigerar foton på plattan med appen Lightroom. Nästa år kommer Adobe med en fullständig version av Photoshop för nya Ipad Pro. Helt klart är det en praktisk pryl för fotografer.

Andra yrkesgrupper som kan ha nytta av plattan är musikskapare, filmare, arkitekter och designers.

Ipad Pro är alltså en platta för att skapa och utveckla. Den har kraftfull processor och går att köpa med upp till en terabyte lagring.

Ska du bara kolla youtubeklipp och hänga på Facebook och sånt behövs inte så hög prestanda. Det gör det inte för att skriva artiklar heller. Men jag älskar att ha så lite teknik som möjligt mellan mig och texten. Att jobba med Ipad Pro känns mera som att ha ett magiskt block än en dator. Plattan är alltid på, det finns ingen starttid. Jag behöver inte skriva lösenord. Jag kan peta med fingret där jag vill ändra ett ord. Samtidigt har jag tangentbordets fördelar när jag behöver dem.

Apple har lyckats göra en platta där fingrar, penna och tangentbord går att använda huller om buller utan att det blir konstigt. Det är värt fem stjärnor.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra tidningar 15 november 2018.