Karma Forester föll och slog sönder knäet på en vass sten. Det fanns ingen mobiltäckning. Då kom nödsändaren till användning.
Karma Forester och Scott Taylor påbörjade sitt livs äventyr i slutet av juni. De har sålt bil, möbler och andra ägodelar för att vandra från Nordkap till Nya Zeeland.
Tält och allt annat de behöver bär de i ryggsäckar. En viktig sak i packningen är nödsändaren.
– Den har jag burit med mig i snart tre år. Då började jag långvandra ensam och nödsändaren var en trygghet både för mig och för mina föräldrar.
Karmas PLB (personal locator beacon) kan bara göra en sak, sända ett larm.
När olyckan hände i norska fjällen var det ingen stor dramatik.
– Vi hade gått tre mil den dagen och jag var ganska trött. Jag snubblade på stigen och landade med knäet på en väldigt vass sten.
Karma och Scott insåg att skadan krävde vård och aktiverade sändaren. Då gick ett larm iväg via ett satellitnät som övervakas av myndigheter över hela världen. Innan räddningshelikoptern skickades ut fick Karmas pappa, som stod först på kontaktlistan, ett samtal för att kolla att det inte var falsklarm.
– Han blev förstås rädd, men fick snart veta att vi var i säkerhet.
Det var dimma och dåligt väder men efter två timmar kunde en norsk militärhelikopter landa och flyga Karma till närmsta vårdcentral. Därifrån skickades hon vidare med taxi till sjukhuset i Tromsö. Knäet fick sys med nio stygn.
Sändaren kostade cirka 3 500 kronor. Det krävs ingen prenumeration men den måste registreras hos Sjöfartsverket. Vart sjunde år ska den skickas in för batteribyte.
Det finns andra sorters nödsändare och satellittelefoner med tvåvägskommunikation och/eller möjlighet att sända textmeddelanden. De är större och kräver abonnemang eller kan hyras.
– Jag valde denna för att den är liten, lätt och enkel, säger Karma.
Hon köpte sin sändare på nätet. De säljs ofta i marinaffärer.
– Mina inlägg i sociala medier efter olyckan har dragit igång en nyttig debatt om nödsändare. Det verkar inte vara lika vanligt i Sverige som utomlands.
Den norska räddningen kostade bara Karma några symboliska hundralappar för vård och sjuktransport. Så är det inte i alla länder. Kolla vad som täcks av din reseförsäkring innan du ger dig ut på äventyr.
Vill du följa Karmas och Scotts äventyr kan du kolla på sajten rebootlife.me där de dokumenterar sin vandring över jordklotet.
TEXT: EVA WIESELGREN
Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 30 juli 2019.