Lång mobil för foto och biokänsla

Lätt att greppa. Xperia 1 är smalare än andra toppmobiler. Den har en kameraknapp som gör det lätt att ta bilder. Vänder jag på den blir det bästa mobilbion.
TEST: Sony Xperia 1
Pris: 9 940 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

Jag laddar ned Netflixversionen av Djungelboken. Tänker att jag bara ska kolla lite snabbt. Men jag ser hela filmen i mobilen. Bilden är så skarp och har så fina färger, ljudet är stort och fylligt. Och filmen är spännande fast jag kan storyn.

Sonys senaste flaggskeppsmobil Xperia 1 har formatet 21:9, som på bio. Vill du se film är den perfekt. Stereoljudet är väldigt bra för att komma från en mobil. Dessutom har mobilen en haptisk finess, den vibrerar i takt med ljudet. Jag känner i fingrarna som håller mobilen när elefanterna kommer.

När jag fotograferar är det smala formatet också bra. Det går att hålla mobilen med en hand, det är mindre risk att tappa den än med en bredare mobil. Och Sony håller fast vid att ha en fysisk kameraknapp på kanten, så jag slipper sträcka in tummen och trycka på skärmen för att ta bilden.

Det finns tre objektiv på baksidan, vidvinkel, tele och ultravidvinkel. Alla ger bilder med 12 megapixel. Det räcker. Bilder med 20 megapixlar eller mer upptar mycket lagringsutrymme och tar tid att skicka.

Selfiekameran har åtta megapixel och det är också lagom.

Sony har alltid varit bra på kamerafunktioner och Xperia 1 har det mesta, från ögonspårning till superslowmotion.

Det jag blir besviken på är att nattbilderna inte blir bättre.

Det blir inte dåligt. Men Xperia 1 tar inte lika bra bilder i svagt ljus som Huawei P30 Pro eller Samsung Galaxy S10 Plus.

Sony gör mobiler av hög kvalitet. Det känns aldrig plastigt och billigt. Gränssnittet är rent och snyggt. Men apparna som följer med håller inte samma klass. När jag vill beskära en bild och väljer den inbyggda fotoredigeraren ser den beskurna bilden suddig ut. Den blir skarp när jag sparar den. Men det skapar en känsla av osäkerhet att jag inte kan se hur det blir. Appen Cinema Pro som filmar i 21:9-format verkar också ofärdig. Den är kul om du gillar att göra manuella inställningar. Men tröskeln för att förstå den är hög. Appar som gör att användarna känner sig dumma är inte bra.

Annars är Sony skickliga på att hjälpa användarna lära sig olika funktioner, som att det kommer fram en snabbmeny om jag trycker på kanten och att jag kan se två appar samtidigt på skärmen.

Xperia 1 är en utmärkt smartphone med underhållning och foto som specialitet. Den ser elegant ut, men skulle funka bra även i djungeln. Den är tålig mot vatten och damm och har bra batteritid.

TEXT OCH BILD: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 25 juni 2019.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version