Låt vargen ta plats i rummet

Googla med en mobil som klarar att hantera AR (är du osäker så testa). Tryck på ”Visa i 3D” i översikten med fakta som kommer upp. Rikta mobilen mot en tom yta och placera ut djuret genom att röra mobilen och trycka med fingret. Pandan ville balansera på stolskarmen.

 

Hur skulle det vara att ha en varg i köket? Eller en björn i sovrummet? Det kan du ta reda på med Googles hjälp.

När du använder Googles sökmotor får du inte bara upp länkar att klicka på. Ofta får du svaret på din fråga eller fakta om det du sökte på direkt, i en ruta i webbläsaren. Om du söker på varg, björn och en del andra djur finns en möjlighet för dig som har en smartphone av senare årsmodell att se djuret i naturlig storlek i din egen omgivning.

På samma sätt som du kan prova hur en möbel från Ikea skulle se ut i ditt hem, med appen Ikea place, kan du placera en tiger eller en panda i vardagsrummet. Eller varsomhelst där du befinner dig. Du tittar genom kameran och djuret syns i bilden på skärmen. Det behövs alltså ingen app utan det görs i webbläsaren.

Det funkar med de senare årens iphonemodeller och med många androidmobiler.

Djuren som du kan sätta in i din egen omgivning är exempel på AR, augmented reality. Förstärkt verklighet kallas det på svenska. AR slog igenom stort med mobilspelet Pokémon go, där vi jagade gulliga monster utomhus. AR var också poängen med Googles smarta glasögon som ännu väntar på sitt genombrott.

Med smarta glasögon på näsan kan du få information om saker du tittar på utan att behöva ta upp mobilen, både som bilder och som ljud.

AR-tekniken i mobilen är under utveckling, och det blir väl inte alltid helt perfekt. Ikea-stolen hänger i luften ibland och visst är vargar stora, men inte så stora så de slår i taket, väl? Störst chans att få till det med djuren har du om det är ljust och det finns en fri yta framför kameran.

Lek med 3D-djuren och se det som en förberedelse för framtiden när vi förmodligen förstärker verkligheten utan att hålla en mobil.

Jag har gjort en lista på de de djur jag hittat som har översikter med 3D- och AR-möjlighet. Ibland är det inte helt logiskt vilka sökord som fungerar. Google översätter automatiskt och det kan bli konstigt. Det här är de sökord du ska skriva in om du vill ha svensk text till dina djur. Säkert finns det flera, detta är vad jag lyckats hitta:

Varg
Jättepanda
Katt
Häst
Hund
Golden retriever
Rottweiler
Mops
Lejon
Tiger
Tamget (Alpine Goat)
Igelkott
Marulkartade fiskar
Kejsarpingvin
Shetlandsponny
Haj
Tvättbjörn
Octopoda
Sköldpaddor
Gepard
Alligatorer
Orm (Kungspyton)
Örnar
Aror

TEXT: EVA WIESELGREN

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 28 januari 2020.