Konsten att uppföra sig i grupper

Kollage av meme-ansikten
Facebookgrupperna är fulla av – vanliga människor. Om du använder samma umgängesregler som i den fysiska verkligheten blir det oftast bra.

 

Om du blir bjuden på en tillställning med mycket folk, hur gör du då när du kommit in? Ställer du dig och skriker TACK FÖR INSLÄPP så alla ska höra? Inte? Gör inte så på Facebook heller.

Facebook har satsat på grupper de senaste åren. I stället för att bara se vad vännerna skriver och delar diskuterar vi med främlingar. Vi läser och skriver om robotgräsklippare, fårskötsel, böcker eller vad det nu är som känns angeläget.

En del grupper är små. Kanske träffas deltagarna utanför Facebook också. I en sådan grupp behövs inte mycket regler. Det går att skriva spontant lite som man känner för.

Andra grupper är större, med hundratals och tusentals medlemmar. Då får det du skriver stort genomslag. Har du skrivit något provocerande får du räkna med en debatt som kan pågå länge. Skriver du ”Tack för insläpp”, ”Följer” eller upprepar något som flera redan skrivit spammar du alla de andra.

I den lilla intima gruppen kan det vara helt okej att tacka för att du får vara med.

I den stora gruppen är det bara meningsfullt om du är en kändis eller expert inom ämnet.

En del grupper har rutiner för nya medlemmar. Kanske finns ett inlägg där alla ska presentera sig.

Det första du ska göra när du blir medlem är att läsa informationen om gruppen. Ofta finns ett inlägg med vilka regler som gäller, till exempel för att lägga in länkar och reklam. Det finns också information om vilka som är moderatorer. Det är till dem du ska vända dig med frågor om vad som får publiceras.

Om du är osäker – fråga en moderator i ett direktmeddelande innan du lägger ut något. Skriv inte ”Admin får ta bort om det inte passar”.

De som sköter sådana här intressegrupper är eldsjälar som lägger sin fritid på att ge andra en mötesplats. Sabotera inte deras arbete bara för att du vill sälja dina kängor eller locka folk till svågerns lägenhetsvisning.

När du kommit in på det där partyt med en massa okända människor ställer du dig troligen inte och skriker. Förmodligen går du runt och kollar läget och minglar, hör vad folk pratar om och ger dig in i intressanta samtal.

Gör så på Facebook också. Och har du hamnat på ett ställe där alla verkar tokiga och bråkar och förolämpar varandra och folk blir utslängda av säkerhetsvakter hela tiden – då är det bara att dra sig mot utgången. Och nej, du behöver inte ställa dig och skrika NI ÄR INTE KLOKA, JAG LÄMNAR NU innan du går ur gruppen.

TEXT: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 25 februari 2020.

Hjälpsam skärm med bra ljud

Om du lagt semesterbilderna på Google foto kan skärmen visa dem som bildspel. Det går också att bara visa en klocka. Du kan prata med skärmen från andra sidan rummet. Det krävs ett konto hos Google och en mobil eller platta med appen Google home för att komma igång.

TEST: Lenovo smart display, 10 tum
Pris: 2 099 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

Min man brukar fråga mig om allt. När föddes Marlon Brando? Hur stort är ett gotlandsruss? När går nästa buss?

Han vet att jag inte kan svaren. Han vill att jag ska googla åt honom. Han skulle kunna göra det själv. Men han tycker det är jobbigt att skriva in sökorden.

-Gör det själv, säger jag oftast, för jag är förstås upptagen med något viktigare.

Lenovos smarta skärmhögtalare som jag testar vore helt perfekt för honom. En apparat som inte har nåt annat för sig än att lyssna efter frågor och snabbt söka upp svaren.

Det enda han behöver göra är att säga Hej Google, eller Okej Google, och sen ställa sin fråga eller be skärmen göra något som smarta assistenter gör. Som att sätta en timer, spela musik från Spotify, visa en video från Youtube eller sätta på P4 på radion.

Skärmen kanske hör fel och missförstår ibland, men den blir aldrig irriterad och den säger aldrig: Gör det själv.

Blir min man glad för denna lösning? Naturligtvis inte. Han vägrar prata med skärmen. Han är övertygad om att den spionerar på honom och att någon i Kina eller USA sitter och lyssnar på allt som sägs i rummet. Det hjälper inte att jag visar att det finns avstängningsknappar för mikrofon och kamera.

Skärmkameran gör det annars möjligt att ha videosamtal, genom appen Google duo. Det går att ställa skärmen på högkant under samtalet för att se samtalspartnerns bild större.

Lenovos skärm är ganska snygg, baksidan är tjockare i ena hörnet med en mjukt rundad övergång och täckt av bambu. Ljudet är bra, det går att lyssna på musik länge. Tiotumsskärmen räcker för att titta på video och film om jag sitter hyfsat nära. Eftersom det är en Google home-pryl har den stöd för chromecast. Jag kan alltså skicka video från Netflix eller SVT play från mobilen till den större skärmen.

Skärmen har bra kvalitet och Googles assistent är duktig på att förstå kommandon och frågor. Men skärmen kan inte göra allt som en vanlig surfplatta kan. Du kan inte surfa fritt, du kan inte shoppa på nätet, du kan inte ladda ned en massa appar.

Men det som går att göra fungerar bra. Skärmen svarar direkt att Marlon Brando föddes 3 april 1924. Sen återgår den till att spela Bruce Springsteenvideor nonstop. Hej Google, höj ljudet!

Maken muttrar och går ut för att samla in nedblåsta kvistar i trädgården.

Text och bild: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 18 februari 2020.

LÄS OCKSÅ om Google Nest hub: 

 

 

Fest för alla som älskar poddar

Logistikforskaren och poddaren Per-Olof Arnäs berättar om Podcoast. Hans egna favoritpoddar just nu är The Feed som görs av det största podcasthostingföretaget Libsyn, Låtens DNA av Timmie Strandberg samt ekonomipodden Kapitalet.

Uppdatering: Podcoast blev som så mycket annat inställt på grund av coronaviruset. Det skjuts nu upp tills i höst om läget tillåter det då.

Gör du en podcast? Eller funderar du på att göra en? Eller älskar du att lyssna på poddar? Då är Podcoast ett arrangemang du inte ska missa. Det är ingen konferens, det är en knytkonferens.

Unconference heter det på engelska. I stället för ett färdigt program med inbjudna talare görs programmet av deltagarna själva. Det blir billigare och mycket roligare. Människor med olika kunskaper och erfarenheter lär av varandra.

Per-Olof Arnäs är en av initiativtagarna till Podcoast. Jag bad honom svara på tre frågor:

• Vem kan vara med?

– Konferensen är till för alla som på något sätt arbetar med, skapar, producerar eller är intresserade av poddar. Det är ju ett otroligt brett område som innefattar allt från intervjuteknik till hård- och mjukvara, affärsmodeller, marknadsföring, format, hantering av gäster med mera.

• Måste alla göra en programpunkt eller går det bra att bara lyssna?

– Nej, alla måste inte hålla en egen punkt. Men jag tror ändå att alla har något att bidra med – många av punkterna tror jag kommer att vara av workshopkaraktär där publiken engageras i samtal och erfarenhetsutbyte. Även en nybörjare kommer att kunna hitta sin plats.

• Hur blev du själv intresserad av poddar?

– Jag arbetar som logistikforskare, lärare och viceprefekt på Chalmers. 2014 hittade jag, som så många andra, till true crime-podden Serial. Sträcklyssnade på alla avsnitt och tänkte att det här med poddar lät kul. Försökte leta upp Logistikpodden men det visade sig att den inte existerade. Tio minuter senare hade jag köpt domännamnet och bestämt mig för att göra den själv. Den lanserades i december samma år och har precis fyllt hela fem år. Senaste året har jag dessutom fått sällskap av logistikexperten och författaren Nina Modig som medprogramledare. Sedan 2014 har jag dessutom startat två poddar till. Logistics Rocks är en logistikpodd på engelska där jag vill träffa branschens ”rock stars” och Podgeek är en podd om att podda tillsammans med Lena Göthberg – som är världsberömd med sin Shipping Podcast.

FAKTA

PodCoast äger rum på Chalmers i Göteborg, på mötesplatsen Veras gräsmatta, 13-14 mars. På fredagkvällen är det mingel och programmet börjar sättas ihop av deltagarna, som skriver in sina programpunkter i ett rutnät med tider och lokaler.
Mer information och anmälan finns på podcoast.se

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 11 februari 2020.

Låt vargen ta plats i rummet

Googla med en mobil som klarar att hantera AR (är du osäker så testa). Tryck på ”Visa i 3D” i översikten med fakta som kommer upp. Rikta mobilen mot en tom yta och placera ut djuret genom att röra mobilen och trycka med fingret. Pandan ville balansera på stolskarmen.

 

Hur skulle det vara att ha en varg i köket? Eller en björn i sovrummet? Det kan du ta reda på med Googles hjälp.

När du använder Googles sökmotor får du inte bara upp länkar att klicka på. Ofta får du svaret på din fråga eller fakta om det du sökte på direkt, i en ruta i webbläsaren. Om du söker på varg, björn och en del andra djur finns en möjlighet för dig som har en smartphone av senare årsmodell att se djuret i naturlig storlek i din egen omgivning.

På samma sätt som du kan prova hur en möbel från Ikea skulle se ut i ditt hem, med appen Ikea place, kan du placera en tiger eller en panda i vardagsrummet. Eller varsomhelst där du befinner dig. Du tittar genom kameran och djuret syns i bilden på skärmen. Det behövs alltså ingen app utan det görs i webbläsaren.

Det funkar med de senare årens iphonemodeller och med många androidmobiler.

Djuren som du kan sätta in i din egen omgivning är exempel på AR, augmented reality. Förstärkt verklighet kallas det på svenska. AR slog igenom stort med mobilspelet Pokémon go, där vi jagade gulliga monster utomhus. AR var också poängen med Googles smarta glasögon som ännu väntar på sitt genombrott.

Med smarta glasögon på näsan kan du få information om saker du tittar på utan att behöva ta upp mobilen, både som bilder och som ljud.

AR-tekniken i mobilen är under utveckling, och det blir väl inte alltid helt perfekt. Ikea-stolen hänger i luften ibland och visst är vargar stora, men inte så stora så de slår i taket, väl? Störst chans att få till det med djuren har du om det är ljust och det finns en fri yta framför kameran.

Lek med 3D-djuren och se det som en förberedelse för framtiden när vi förmodligen förstärker verkligheten utan att hålla en mobil.

Jag har gjort en lista på de de djur jag hittat som har översikter med 3D- och AR-möjlighet. Ibland är det inte helt logiskt vilka sökord som fungerar. Google översätter automatiskt och det kan bli konstigt. Det här är de sökord du ska skriva in om du vill ha svensk text till dina djur. Säkert finns det flera, detta är vad jag lyckats hitta:

Varg
Jättepanda
Katt
Häst
Hund
Golden retriever
Rottweiler
Mops
Lejon
Tiger
Tamget (Alpine Goat)
Igelkott
Marulkartade fiskar
Kejsarpingvin
Shetlandsponny
Haj
Tvättbjörn
Octopoda
Sköldpaddor
Gepard
Alligatorer
Orm (Kungspyton)
Örnar
Aror

TEXT: EVA WIESELGREN

Artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 28 januari 2020.

Exit mobile version