Sprid inte panik

Jag blev inbjuden till en Facebookgrupp, vars syfte verkar vara att sprida panik om Coronaviruset. Gruppen verkar vara grundad av en falsk profil. Namnet existerar inte, profilbilden är en teckning, personen har nästan inga vänner eller tidigare aktivitet.

I gruppen spekuleras det om att de svenska myndigheterna mörkar detaljer om Coronaviruset för att vi inte ska förstå hur illa det är. Gruppdeltagarna uppmanas att bjuda in alla sina vänner.

Någon har bjudit in mig.

Jag kommer förstås inte att gå med.

I denna och andra frågor litar jag mer på svenska myndigheter än på fejkade facebookprofiler.

Tonläget i gruppen påminner om det i gruppen som påstod att folk i Sverige blivit svårt sjuka av strålning från 5G-nät. Några driver på och uppmanar de andra att dela och sprida, lägger in länkar till ditten och datten och målar upp en bild av ett samhälle där myndigheterna är ondskefulla och vill se befolkningen dö.

Jag vet inte vem som ligger bakom, men ni som är med och delar sånt här: Fundera på vilka som tjänar på att sprida panik och misstänksamhet mot myndigheternas information. Fundera på era egna motiv. Varför litar ni blint på en fejkad profil på Facebook?

Själv är jag en äldre kvinna med lungproblem, tillhör alltså riskgruppen som kan drabbas värre än andra av coronaviruset. Jag är gammal och inte helt frisk, men jag är inte dum. Jag är mer rädd för er som sprider sånt här, människor jag trodde var normala som nu helt verkar ha tappat omdömet, än för denna nya influensa.

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version