ipad med gruppvideosamtal

Så fixar du videomöten med mormor

ipad med gruppvideosamtal
Ni kanske inte kan besöka mormor. Men ni kan ses även om hon inte kan hantera en ipad. Bild: APPLE

 

Digitala möten har blivit vardag för många under coronakrisen. Men de allra äldsta, de som är mest isolerade, kan ha svårt att hantera både teknikprylar och programvaror. Så här kan du lösa problemet.

Visst skulle det vara roligt att se barnbarnen i en videochatt. Men mormor har svårt att hantera datorn och klarar inte att trycka på pekskärmar.

Det här går att ordna med lite förberedelser. Du kan ge mormor (eller vilken person det nu är som behöver det) en mötesportal där släktingar och vänner kan synas och höras automatiskt, utan att hon behöver trycka på något.

Det behövs en ipad som inte är urgammal. (Om den har systemet iOS 9 går det inte). Ipaden ska vara ansluten till internet. Uppgradera till senaste systemet. Med iOS 13 går det att ha gruppvideosamtal i Facetime.

Gå till Inställningarna och leta upp Hjälpmedel. (Kan ligga direkt i menyn eller under Allmänt). I Hjälpmedelsinställningarna välj Tryck (kan också heta Pekhjälp eller liknande) och scrolla till Röstsamtalshantering. Där finns valet Svara på samtal automatiskt. Sätt på det och välj efter vilken tid samtalet ska gå igång av sig själv.

Gå sen till Inställningarna för Facetime. Sätt på Facetime och bestäm vilken adress som ska användas för att nå den här ipaden med videosamtal. Ta en adress som inte används till något annat.

Ange i inställningarna för skärmen att ipaden aldrig ska stängas av, att autolås aldrig ska slå till. Sätt upp ljudet högt, så mormor hör.

Sätt ipaden på ett bord eller en hylla där det är lätt för mormor att sitta och prata. Använd gärna en hållare, finns det ett fodral går det ofta att vika till ett stöd. Anslut ipaden till eluttaget. Prova att ringa ett Facetimesamtal till den så du ser att det fungerar. Om ni sedan vill prata flera på samma gång, kanske ha en fast tid varje dag eller vecka när ni ses hos mormor, då gör ni ett gruppvideosamtal. Det är inte svårt. När du startat ett samtal väljer du att lägga till flera personer i samtalet. Det är en symbol med ett plustecken du ska trycka på.

Facetime är Apples programvara. Om ni inte har prylar från Apple kan ni istället göra motsvarande med Skype på en Androidplatta eller dator. I Skypes inställningar för samtal väljer ni Avancerat och väljer sen att besvara inkommande samtal automatiskt.

(Skype för ipad och iphone har inte den inställningen.)

Lägg till er själva och andra som ska kunna ringa som Skypekontakter. Ställ in att bara samtal från kontakter ska besvaras.

Om det finns städhjälp eller hemtjänst eller andra som kommer hem till mormor – förklara för dem varför apparaten står där, att sladden ska vara i och att den inte ska stängas av.

Sen kan ni ses så ofta ni vill, utan att riskera att smitta mormor.

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 28 april 2020. 

Text: © EVA WIESELGREN

 

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version