Ser ut som du … NEJ, klicka inte!
Nu är det dags igen. Ett virus går runt på Messenger och många verkar klicka utan att tänka sig för. Så här gör du om du drabbas:
Samma typ av virus har funnits flera gånger tidigare. Det kommer ett meddelande på messenger från en av dina vänner, en länk till en video och någon text som ska få dig att bli nyfiken. Det står att videon är på dig eller liknar dig. Ofta är det också en emoji med i länken.
Den som klickar på länken brukar komma till en sida där man uppmanas logga in för att kunna se videon. Men det är ingen riktig inloggningssida. Här stjäls dina inloggningsuppgifter. Sen skickas viruslänken vidare i ditt namn.
Du märker inget av detta förrän dina vänner börjar tala om för dig att du skickar spam.
Vad du ska göra om du drabbats:
Gå till säkerhetsinställningarna på Facebook (som äger Messenger, inställningarna gäller där också). Byt ut lösenordet. Har du samma lösenord på andra tjänster måste du byta där också. Det är stor risk att dina uppgifter ligger ute på nätet, för andra bedragare att hämta.
Sen ska du sätta på tvåfaktorsautentisering. Och det ska du göra även om du inte drabbats, för att minska risken att bli hackad.
Tvåfaktorsautentisering innebär att om du loggar in från en ny dator eller mobil måste du bekräfta att det är du med en kod som skickas till din mobil.
Det är bra – då kan ingen kapa ditt konto från sin egen dator. Men det gäller att du kommer ihåg det om du byter mobilnummer.
Det finns olika lösningar här som hjälper dig om du till exempel tappar din mobil. Läs igenom alternativen i Facebooks säkerhetsinställningar och välj det som verkar bäst för dig.
I Facebookinställningarna kan du också se vilka appar och spel som har tillgång till ditt konto. Det kan vara att du gett en app tillåtelse att till exempel publicera resultatet i en quiz du gjort på Facebook. Något som verkar oskyldigt, men som sen används på andra skumma sätt.
Här kan ta bort appar du inte längre använder. Du kan också inaktivera möjligheten att låta sajter och appar göra saker i ditt namn på Facebook.
Och så förstås det vanliga rådet – klicka inte på länkar utan att tänka efter först. Speciellt inte om det känns jätteviktigt att klicka, om det till exempel står att en vän är i nöd, eller att ditt bankkort blivit kapat. Det är då du ska vara extra försiktig. Är det något som kommer från en vän – ring upp och fråga vad som hänt. Är det något som ser ut att komma från en bank eller tjänst du använder – surfa dit från din webbläsare istället för att klicka.
En del bedrägerier är uppenbara, men andra är skickligt gjorda. Det är lätt att trilla dit även om du är smart.