Borsta hundens tänder utan att borsta

          
Jag köpte en tandborste för 3000 kronor. Till hunden. Och jag tycker det var ett bra köp. 
Har jag blivit tokig? Eller försöker jag bli en influencer som blir sponsrad av tandborsttillverkare och andra företag? Nej. Jag försöker bara undvika att behöva ta mina hundar till veterinären för tandsanering.

När vi människor går till tandläkaren tar tandhygienisten bort tandsten med olika verktyg. När det gäller hundar är det inte så enkelt. Deras tänder har känsligare emalj än vår, det är inte bra att använda vassa tandstensskrapor av metall. Veterinären tar bort tandsten med ultraljud. Då måste hunden sövas. Det är en viss risk med det, och det kostar några tusen.

För att slippa det gäller det att borsta hundens tänder varje dag. De tål inte fluor så det går inte att använda tandkräm för människor, men annars går det till på samma sätt.

Om man slarvar får hunden tandsten och bakterier i munnen som kan ge inflammerat tandkött och tandlossning och andra sjukdomar.

Jag har flera hundar och jag har inte borstat så mycket som jag borde.

Tänderna var så fina och vita och de fick ben att tugga på.

Så jag slarvade. Och plötsligt en dag var tänderna inte fina och vita längre.

Det var då jag bestämde mig för att investera i en ultraljudstandborste.

Den gör inte samma sak som när veterinären gör en tandsanering. Den tar inte bort gammal tandsten. Men den gör rent utan att låta och vibrera, och jag behöver inte heller borsta utan det räcker att hålla tandborsten mot tänderna. Ultraljudet och tandkrämen ska ta kål på bakterierna, även under tandköttet. Jag skriver ”ska” för jag har ingen möjlighet att kontrollera om det verkligen händer.

Jag har borstat hundarnas tänder ungefär varannan dag i en månads tid nu. Man behöver inte borsta, men jag gör det ändå, det bör ju rimligen ta bort plack bättre än om borsten hålls stilla.

Jag har skrapat med tumnageln för att få bort tandsten på hundarnas tänder, och det har lyckats ganska bra. Det verkar som om tandstenen luckrats upp lite.

Bilden här visar före och efter en månad. Det är inte helt rent men det har blivit mycket bättre.

Frågan är om det hade blivit lika rent om jag bara borstat med en vanlig tandborste. Jag har inte gjort någon vetenskaplig undersökning, men det finns en sådan. Två studenter, Anna Brissman och Sara Wiman, på djurskötarprogrammet på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har jämfört ultraljudstandborstning på hund med vanlig tandborstning.

De kommer fram till att det blir bättre munhälsa med både vanlig tandborstning och ultraljudsborste. Ultraljudsborste tar bort tandsten bättre. En vanlig eltandborste stressar hundarna mer än ultraljudsborsten. (Hundarna blev så stressade av den att de valde att borsta mekaniskt istället.)

De säger också att man måste borsta hundens tänder efter tandsanering hos veterinär, annars kommer problemen tillbaka.

Det finns två märken av ultraljudstandborstar för hundar som säljs i Sverige, Emmi-Pet och Cleany Teeth. Den jag köpte är Cleany Teeth. Den laddas med usb. Jag har bara behövt ladda en gång på den här månaden.

Emmi-Pet har en laddstation, det tycker jag är sämre, hemmet behöver inte fler laddare, det är helt ok att koppla in tandborsten i datorn eller modilladdaren.

Många hundtrim har ultraljudstandborstar och erbjuder tandborstning. Det är ett alternativ om du tycker det är jobbigt att göra det själv. Men det blir dyrt i längden och det ersätter inte tandsanering hos veterinär. Har hunden mycket tandsten är det bäst att först gå till veterinären och sen fortsätta med tandborstning.

Jag har tittat mycket på hundarnas tänder den här månaden. Det är inte enkelt att göra rent dem. Längst in och på själva tandytorna är det svårt att komma åt. Jag hoppas att ultraljudet når dit och gör nytta fast inte borsten kommer åt. Men jag vet inte säkert.

Mitt råd till andra hundägare är att sätta igång och borsta noga varje dag. Det är viktigare att borsta med vanlig tandborste än att börja spara till en dyr ultraljudstandborste. Vänj valpen direkt från start, tänk inte att mjölktänderna ändå ska bytas. Det finns hundtandkräm som smakar gott för hunden. Fluor är giftigt för dem.

Till min ultraljudstandborste hör en särskild tandkräm. Hundarna gillar den, den luktar inte starkt men behagligt. De som haft närkontakt med mina hundar tror att jag badat dem för att de luktar gott, men det är andedräkten.

Det följde med tre borsthuvuden. De slits ut, särskilt om man borstar, och då måste man köpa nya efter ett tag. Det är bara yttersta delen som byts. Man måste vara noga med att inte låta hunden tugga på skaftet, då kan tandborsten bli förstörd. Det som genererar ultraljudet sitter i skaftet.

Det finns två lägen när man kör borsten. Ett för människor, då vibrerar borsten och det låter som en vanlig eltandborste. Ett för hundar, då är det tyst och stilla, men ultraljudet finns där ändå utan att märkas.

Jag kan inte med att dela tandborste med hundarna, men funderade på att köpa en likadan till mig själv. Men sen blev jag lite snål. Jag kör på med ICA Basic ett tag till.

TEXT & BILD: EVA WIESELGREN

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version