Se upp för nya google-spammen

bilder på meddelandet
SPAM PÅ NYTT SÄTT. Google drive har blivit nytt nytt mål för nätbedragare.

 

Det kom ett meddelande från Google till mobilen. Jag hade fått något nytt i Google drive. Men det var inte nån viktig jobbgrej. Det var en ny sorts skräppost.

Vi är vana vid en massa skräppost i mejlen. Brev från folk vi inte känner med skumma länkar går direkt i papperskorgen om de inte sorterats bort redan av skräppostfiltret.

Men den här gången kom först ett meddelande från Google. Jag använder inte Google drive, molntjänsten som följer med gratis om man har ett gmailkonto, så ofta. Men när jag gör det är det mest i samband med jobb eller utbildningar. Människor samarbetar genom att dela dokument med varandra i molnet.

Alltså utgick jag först från att det var något som faktiskt angick mig.

Jag såg snabbt att det var skräppost. Jag försökte slänga meddelandet men hittade inget sätt. Istället skickades jag vidare till dokumentet.

Jag letade efter ett alternativ att rapportera det till Google. Det kanske finns men jag lyckades inte från mobilen.

Så jag slängde själva dokumentet.

Jag brukar inte varna för spam, det kommer ju hela tiden. Och grundprincipen är den samma: Klicka inte på länkar, uppge inte lösenord eller bankuppgifter.

Men eftersom det här är en sort som är ny, och många använder Google drive, så gör jag ett undantag. Om man som jag blir lite nervös av att det är något ovanligt som händer ökar risken att man klickar på den skumma länken.

Det händer inget farligt om du inte gör något alls. Det faktum att spamdokumentet syns på din drive betyder inte att någon hackat den. Det är bara någon som använder din e-post, precis som när du får skräppost i mejlen.

Vi får hoppas att Google snart kommer på ett sätt att sålla bort skräpet här som de gör i e-posten. För det verkar inte finnas något sätt att stänga av okända från att dela dokument.

EVA WIESELGREN

Klicka inte på det!


Nu går det runt nån skit på Facebook där folk som klickar på länkarna får sina profiler kapade så de sprider det vidare till alla sina vänner.

Ser du något där du och andra taggats av en vän så klicka inte.

De jag har sett ser ut så här, men det kan dyka upp i andra varianter också.

Har du fått ditt konto kapat? Gå till Facebookinställningarna och ta bort appar och spel som har tillgång till ditt konto. Byt lösenord och logga ut alla inloggade enheter (det kan du göra under Säkerhet i Facebooks inställningar.) Sätt på tvåfaktorsautentisering så ökar du säkerheten. Då måste du uppge en kod som skickas till mobilen när du försöker logga in från en ny enhet.

Spammeddelandena som sprids nu verkar spridas av att folk som klickar på länkarna automatiskt taggar sina vänner. Så, än en gång: Klicka inte!