Missa inte nattskiftet!

Om du har iphone och uppdaterat den till senaste systemet, som kom i måndags när Apple presenterade sina nyheter, då ska du inte missa Night shift. Det är en ny finess som gör att skärmen får en gulare ton på kvällen och natten. Bra om du läser i sängen eller vaknar och måste kolla vad klockan är eller så mitt i natten. Snällare för ögonen alltså. Du hittar inställningen under Visning och ljusstyrka.

Det går att ställa in så att ljusets färg ändras automatiskt efter när det blir mörkt. Men du kan också sätta på det manuellt för att kolla.

Night shift funkar inte med de äldre iphonemodellerna. Du måste ha 5S eller senare för att få det.

Har du en ipad 2 är det bäst att vänta med uppgraderingen. Flera har råkat ut för att ipaden fastnar mitt i och att det inte går att vare sig gå vidare eller återställa. Detta har hänt även vid tidigare uppdateringar. Apple brukar komma med en ny version ganska snabbt.

Om det redan hänt dig kan du prova att koppla ipaden till en dator med Itunes och försöka återställa den där.

Hembionörd? Slå Ylva om du kan

Brukar du skryta om din hembioanläggning? Eller sitter du där med en ynklig platt-tv och kassa högtalare? Oavsett så kan du tävla i Hembio-SM. Tävlingen ordnas av Hembiobutiken som säljer hembioutrutstning. Det finns två kategorier, Proffs och Rookie.

Jag hade kanske inte gjort reklam för denna tävling om det inte varit för fjolårets vinnare, Ylva Rengart. Kolla på videon vad hon har byggt. Snacka om biokänsla.

Själv har jag precis bytt tjock-tv:n mot en platt så jag ligger lite efter.

Magi med förhinder

Så här ser det ut. Live photo, stillbilden som rör sig, som går att ta med kameran i nya iphonemodellerna 6S och 6S Plus. Kul grej. Nästan lite magiskt. Men magin uteblir när det inte går att dela med andra.

Att ta ett levande foto är lätt. En ikon med ringar sätter på funktionen. Är den gul är funktionen på.

Sen trycker du som vanligt. Har du på Live photo alltid kommer minnet i mobilen att fyllas snabbare. En levande bild är en kombination av en vanlig bild och en liten film. Filmen sätts igång när du trycker på bilden.

När du lärt dig hur du ska göra blir resultatet bra. Håll mobilen still framför motivet någon sekund innan och någon sekund efter du tar bilden. Tänk på att levande bilder har ljud. Bakgrundsljud och sådant som sägs kommer med.

Bilden sparas som ett foto i kameraalbumet.

När du ska dela den syns en ikon som visar att det är en levande bild. Och det är nu magin försvinner. För det är bara folk med mac med senaste systemet, iphone 6, 6 plus, 6S eller 6S plus med senaste systemet som kan se och höra den levande bilden. Och du måste dela den med iMessage, air drop eller iClouds bilddelning. Skickar du den med mejl eller lägger den på Facebook blir det en vanlig bild som varken låter eller rör sig.

Vill du dela ett ögonblick till många är det alltså bättre att ta en liten film.

Det kommer att bli bättre. Apple har släppt api:et till Live photo så att andra ska kunna spela upp fotona. Facebook ska vara på gång. (Facebook har inget stöd för det traditionella sättet att göra sånt här med, animerade gif-bilder. Ska de spelas upp måste de ligga på en annan sajt än Facebook.)

Den som har investerat i en Apple watch kan ha en levande bild i klockan.

 

Test av billig bilhållare

Jag köpte den på en bensinmack. Den hade inget märke, men skulle enligt texten på förpackningen passa alla mobiler och bilar.

Hållare till bilen är ett elände. De skräddarsydda (för både bil och mobil helst) funkar bäst, sladdar sitter där de ska, allt blir stadigt och fint. Men så byter du mobil. Eller bil. Och får punga ut med en ny tusenlapp för att fixa ny hållare som passar.

En bilhållare som passar alla modeller är alltså smartare för den som inte jätteofta måste använda mobilen för att prata med handsfree eller för navigering i bilen.

Den här var ganska billig. 149 kronor. Det finns andra billiga som sätts i vindrutan med en sugpropp. De känns inte så stabila. Det gjorde tyvärr inte den här heller. Den ska klämmas fast i ventilationsgallret. Det finns gummigrejer på baksidan som sticks in i gallret. Två gummigrejer för smala galler och två för lite tjockare galler. Sen kan hållaren vridas på vilket håll du vill.

Hållaren sitter ganska säkert i gallret. Men inte så säkert att jag litar helt på den. Den lossnar inte av sig själv, men om jag måste göra något med mobilen, trycka på den av nån anledning, då glider hållaren på sned och allt riskerar att trilla ned.

Mobilen sitter bra fast i hållaren, men hållaren sitter inte riktigt säkert i gallret. Det här blir förstås olika beroende på hur bilens ventilationsgaller är utformade.

Dock är en lite vinglig hållare en bättre lösning än att bara lägga mobilen på sätet bredvid. Det går att snegla på skärmen utan att ta blicken från vägen.

En nackdel med att hållaren sitter i gallret är att där kommer det ju ut varmluft på vintern. En mobil som har gps och navigering i gång blir tillräckligt varm av sig själv, den behöver inte extra värme. Det problemet är samma för mobiler som sitter i vindrutan.

Baksidan. De här gummistängerna sticks in i ventilationsgallret.

 

Betyget blir två. Två vaddå? Jag måste ju ha ett betygssystem. Två byrålådor blir lite klumpigt att dela ut, eller? Jag tror jag tar något enkelt som stjärnor. Två av fem stjärnor får den namnlösa hållaren:
 ★★

Exit mobile version