Hjälpsam skärm med bra ljud

Skärmen på köksbordet med semesterbild
Om du lagt semesterbilderna på Google foto kan skärmen visa dem som bildspel. Det går också att bara visa en klocka. Du kan prata med skärmen från andra sidan rummet. Det krävs ett konto hos Google och en mobil eller platta med appen Google home för att komma igång.

TEST: Lenovo smart display, 10 tum
Pris: 2 099 kronor
Betyg: ★ ★ ★ ★

Min man brukar fråga mig om allt. När föddes Marlon Brando? Hur stort är ett gotlandsruss? När går nästa buss?

Han vet att jag inte kan svaren. Han vill att jag ska googla åt honom. Han skulle kunna göra det själv. Men han tycker det är jobbigt att skriva in sökorden.

-Gör det själv, säger jag oftast, för jag är förstås upptagen med något viktigare.

Lenovos smarta skärmhögtalare som jag testar vore helt perfekt för honom. En apparat som inte har nåt annat för sig än att lyssna efter frågor och snabbt söka upp svaren.

Det enda han behöver göra är att säga Hej Google, eller Okej Google, och sen ställa sin fråga eller be skärmen göra något som smarta assistenter gör. Som att sätta en timer, spela musik från Spotify, visa en video från Youtube eller sätta på P4 på radion.

Skärmen kanske hör fel och missförstår ibland, men den blir aldrig irriterad och den säger aldrig: Gör det själv.

Blir min man glad för denna lösning? Naturligtvis inte. Han vägrar prata med skärmen. Han är övertygad om att den spionerar på honom och att någon i Kina eller USA sitter och lyssnar på allt som sägs i rummet. Det hjälper inte att jag visar att det finns avstängningsknappar för mikrofon och kamera.

Skärmkameran gör det annars möjligt att ha videosamtal, genom appen Google duo. Det går att ställa skärmen på högkant under samtalet för att se samtalspartnerns bild större.

Lenovos skärm är ganska snygg, baksidan är tjockare i ena hörnet med en mjukt rundad övergång och täckt av bambu. Ljudet är bra, det går att lyssna på musik länge. Tiotumsskärmen räcker för att titta på video och film om jag sitter hyfsat nära. Eftersom det är en Google home-pryl har den stöd för chromecast. Jag kan alltså skicka video från Netflix eller SVT play från mobilen till den större skärmen.

Skärmen har bra kvalitet och Googles assistent är duktig på att förstå kommandon och frågor. Men skärmen kan inte göra allt som en vanlig surfplatta kan. Du kan inte surfa fritt, du kan inte shoppa på nätet, du kan inte ladda ned en massa appar.

Men det som går att göra fungerar bra. Skärmen svarar direkt att Marlon Brando föddes 3 april 1924. Sen återgår den till att spela Bruce Springsteenvideor nonstop. Hej Google, höj ljudet!

Maken muttrar och går ut för att samla in nedblåsta kvistar i trädgården.

Text och bild: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 18 februari 2020.

LÄS OCKSÅ om Google Nest hub: 

 

 

Publicerat av

Eva Wieselgren

Frilansjournalist. Har skrivit om ny teknik sen 2005 och tycker det är väldigt roligt.

Exit mobile version