Sluta dela Facebook-hittepå!

dumstatus

Nej, nej, nej! Du ska inte lägga in något om upphovsrätt på din Facebookstatus. Inte den här gången heller. Inte heller ska du lägga in att Facebook börjar ta betalt av alla som inte lägger in något på sin status.

För det är inte sant. Det var inte sant förra gången och inte förrförra gången och kommer inte att vara sant nästa gång heller.

Eftersom inte bara jag utan väldigt många andra försöker upplysa om att det här inte stämmer är det förunderligt att vuxna människor ändå fortsätter att skicka runt de här hittepå-grejerna.

Upphovsrätten först: Lagen om upphovsrätt gäller även Facebook. Men för att Facebook som tjänst ska fungera måste de ha rätt att kopiera bilder och texter och visa dem på olika sätt. Annars skulle inte dina vänner kunna se bilderna och dela dem till andra. Därför står det i användarvillkoren att Facebook har rätt att använda det du lägger ut på olika sätt. Det står också att denna rätt upphör så snart du tar bort dina grejer från Facebook.

Facebook säljer inte dina bilder. Ser du i en tidning eller på annat ställe att det står BILD: FACEBOOK under en bild så betyder det inte att Facebook sålt bilden eller att godkänt att den används. Det betyder att den som publicerat har plockat den från Facebook, i bästa fall med fotografens godkännande. Det är dumt att skriva så (Bild: FACEBOOK), och det är fel att publicera andras bilder utan lov, men det är en annan fråga.

Vill du inte gå med på Facebooks användarvillkor ska du sluta använda Facebook och välja en tjänst som du tycker har bättre villkor. (Ello till exempel, där finns troligen inte många du känner, ingen kommer att störa sig på konstigheter du skriver i din status).

Att sätta olika villkor i din status betyder inget alls. Facebook bryr sig inte, det ändrar inte det faktum att du faktiskt gått med på användarvillkoren när du började använda tjänsten.

Att Facebook ska börja kosta pengar är också fel. Om Facebook skulle genomföra en sådan sak (vilket de flera gånger sagt att de inte ska) skulle du fått veta det från Facebook själva, inte från någon status. Det som sprids nu att om man inte betalar blir allt publikt är inte sant. Sprid inte sådant som är fel.

Till sist. Tre bra anledningar till att du inte ska sprida felaktigheter:

  1. Du skräpar ned internet och förstör för dina medmänniskor. Antingen genom att lura andra eller genom att uppta plats i våra flöden med dumheter som inte ens är roliga.
  2. Du framstår som korkad och okritisk, en person med dåligt omdöme som bara följer strömmen utan att tänka själv.
  3. Du riskerar att dina vänner tror att du har problem med spriten (hen måste va full som sitter och delar detta)

 

PS. Det går runt kul grejer också som skojar med fenomenet. Dem kan ni gärna dela.

Så här skriver Facebook själva: