Så får du ditt vaccinationsbevis i mobilen

Mobil med Covidbevis på skärmen

Om du inte brytt dig om att hämta ditt vaccinationsbevis förut är det dags nu. Från 1 december kommer det att krävas på vissa arrangemang. Du kan ha det på papper. Men det är smidigt att också ha det i mobilen. Så här gör du.

Först hämtar du ditt vaccinationsbevis från sajten covidbevis.se. Där måste du logga in med bank-ID eller annan godkänd e-legitimation.

Uppgifter om dina vaccinationer hämtas automatiskt från sjukvården.

Det kan vara upp till en veckas fördröjning, så vänta lite om du precis vaccinerat dig.

Ditt vaccinationsbevis är en pdf-fil som du laddar ned och sparar. Om du inte vet hur du sparar en pdf-fil i mobilen kan du mejla den till dig själv som en bifogad fil och sedan öppna det mejlet när du vill visa vaccinationsbeviset. (Mobilens mejlprogram kan visa pdf-filer)

Om du har en digital brevlåda skickas ditt vaccinationsbevis dit och sparas där. Då kan du komma åt beviset där genom att logga in från mobilen så länge du har tillgång till internet. Därifrån kan du skriva ut beviset på papper, men du kan också välja att spara det i mobilen. Om du uppdaterat Kivra till senaste versionen kan du välja att göra ditt covidbevis tillgängligt offline i mobilappen. Då har du beviset direkt på startsidan i Kivraappen och kan visa det även om du inte har internettillgång.

Det är ett enkelt sätt. Men vill du ha ett vaccinationspass som är bättre anpassat till mobilen kan du få det.

Kanske har du sett att senaste systemet i iphone har stöd för att visa covidpass i Wallet. Tyvärr har inte de svenska vaccinationsbevisen rätt format för detta (det funkar i alla fall inte när jag skriver detta, 17 november). Du kan fixa det ändå, genom att ha ditt covidbevis med QR-koden redo på papper eller på datorskärmen och sen surfa med Safari i din iphone (det går inte från Facebook eller Linkedin – välj att öppna sidan i webbläsaren om du kommer därifrån) till covidpass.eu och följa anvisningarna där. Då får du ett bevis i Wallet som är snyggare än att öppna en pdf, men det krävs även legitimation om du ska använda beviset.

Apple Wallet med covidpass
Covidpass i Apple Wallet.

 

Ett annat sätt, som kräver lite mer insats från din sida, men som du kan ha nytta av på många vis, är att skaffa e-legitimation från Freja. Freja finns även för androidmobiler.

Freja är som bank-ID fast det inte är utgivet av en bank. Det fungerar för att logga in på många myndigheters sajter, även utomlands. Jag skrev om Freja när det var nytt. Sen dess har flera grejer tillkommit, som möjligheten att ha sitt vaccinationsbevis där.

För att kunna ha vaccinationsbeviset i Freja måste du gå igenom alla stegen så att Freja blir en godkänd legitimation. Det kräver ett fysiskt besök hos någon av Frejas partners, där du har med en annan giltig legitimationshandling.

Men när du fixat det har du en backup till ditt bank-ID så att du kan legitimera dig med mobilen även om ditt bank-ID slutar fungera.

Mobiler kan ju också sluta fungera så vill du vara på den säkra sidan har du med vaccinationsbevis utskrivet på papper också.

Om du fixade vaccinationsbeviset redan i början av sommaren har det kanske gått ut. Då går du bara in på covidbevis.se igen och hämtar ett nytt.

TEXT OCH BILD: EVA WIESELGREN