Fixa nytt leg i spelbutiken

Expediten i spelbutiken kollar körkortet och godkänner mitt eleg.
Jimmie Bäckman hos mitt lokala ATG-ombud hjälper mig med sista steget för att få min nya e-legitimation. Han har scannat koden från min mobil och kollar på mitt körkort att jag är rätt person. ©EVA WIESELGREN

Legitimera sig med mobilen är smidigt och säkert. Och du måste inte vara bankkund för att göra det. Jag fixade nytt e-leg i tobaksaffären på hörnet.

Vi är vana att använda mobilt bank-id för att logga in på olika tjänster och godkänna betalningar. Bank-id är bra. Men precis som det kan kännas tryggt att ha flera fysiska id-handlingar kan det vara smart att ha flera elektroniska. Om en inte fungerar kan du använda en annan.

Sen ett tag tillbaka finns en ny e-legitimation, Freja e-id. Den är en app du laddar ned till iphone eller androidmobil. Den har tre nivåer. På basnivån kan du använda den för att logga in på olika webbtjänster. Här räcker det att du uppger e-postadress och personuppgifter. Säkerheten motsvarar användarnamn och lösenord med tvåfaktorsautentisering.

Nästa nivå kallas extended. För att få extended måste du ha en giltig id-handling, som körkort eller pass. Du tar också en selfie ur olika vinklar med appen.

Högsta nivån kallas plus. Den har det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation och kan användas av myndigheter och för betalningar. För att skaffa Freja plus går du till ett av de ATG-ombud som samarbetar med Freja. Ombudet scannar in en QR-kod från Frejaappen i din mobil och kontrollerar din identitet med hjälp av ditt id-kort. Några timmar senare är det klart.

Lite bökigt, men ändå enklare än att skaffa bank-id.

Jag kan logga in med Freja-appen med sifferkod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning om mobilen har stöd för det. Jag kan ha samma Freja-id kopplat till olika e-postadresser och använda det i flera mobiler och plattor. Det kostar inget.

Freja e-id används ännu inte på så många ställen. I väntan på att det blir fler kan jag till exempel logga in på Pensionsmyndigheten och kolla vad jag ska få i pension eller på antagning.se för att se om jag kommit in på läkarlinjen. Jag kan också spärra mig själv från att spela bort pengarna på hästar.

I takt med att allt fler myndigheter och företag digitaliserar sina tjänster kommer inloggning med e-legitimation att bli vanligare. Och när vi i framtiden loggar in på tjänster i andra europeiska länder är Freja e-id förberett för det.

Företaget bakom Freja heter Verisec. Mer om e-legitimationer och vilka krav som ställs på dem hittar du på elegitimation.se, en sajt från myndigheten för digital förvaltning.

Text och bild: EVA WIESELGREN

Den här artikeln publicerades i Göteborgs-Posten och andra morgontidningar 16 april 2019.