Mobilen som kan se i mörker

TEST: Huawei P30 Pro
Pris: 8 990 kronor med 128 GB
Betyg: ★ ★ ★ ★ ★

Det här är den mobiltelefon som har bästa kameran just nu. Och det är nattbilderna som gör skillnaden. 

Det är natt. Jag ser knappt handen framför mig. Mobilkameran uppmanar mig att hålla still. Den fotograferar under flera sekunder.
Händerna darrar. Det jag ser på skärmen ser skakigt ut. Jag tänker att det kommer att bli en suddig bild.
Men fotot blir knivskarpt. Det visar mycket mera än jag kunde se med mina ögon.
Huawei har lyckats hitta ett sätt att ta bilder i svagt ljus som ger betydligt bättre resultat än konkurrenternas.

Nattläget är en verkligt praktisk sak. Att ljuset inte räcker till är en vanlig orsak till att bilder inte blir så tjusiga som vi tänkt oss. Kanske är du inte ute i natten och fotograferar så ofta. Men det blir lika bra i ett rum med svag belysning. Du behöver aldrig sätta på blixten.

Andra saker som gör P30 Pro till bästa kameramobilen är att du kan zooma och få detaljbilder med bra kvalitet av motiv på avstånd. Jag kan zooma in och få en närbild av en fågel i ett träd. Sitter den kvar blir det skarpt och bra. Om jag vill gå riktigt nära motivet istället finns ett supermakroläge som hjälper mig fånga solens reflexer i vattendroppen på blombladet eller en spännande spindelväv.

På baksidan av P30 Pro sitter fyra kameror med optik från Leica. Normalt behöver du inte fundera på hur de används. Automatiken sköter allt. Men den som vill kan till exempel avstå från möjligheten att zooma för att i stället ta en detaljerad 40-megapixelbild av landskapet.

Huawei var tidigt ute med bokeh, snygg oskärpa i bakgrunden. Det är de fortfarande bäst på. Effekten kan användas även till annat än porträtt. Det finns ett bländarläge där du väljer bländartal och pekar där du vill ha fokus.

Lite meckigt känns det med alla menyval och inställningar. Jag uppfattar Galaxy S10 Plus som jag testade nyss som enklare att hantera under fotograferandet. Bilderna från P30 Pro får bättre kvalitet. Men kanske missar jag att fånga några fina ögonblick för att jag trycker eller drar fel på skärmen.

P30 Pro har Android 9 som system. Det går att logga in med ansiktsigenkänning och fingeravtryck direkt på skärmen. Skärmen fortsätter ut över de rundade kanterna.
Det finns två enklare modeller, Huawei P30 och P30 Lite. De har inte lika bra kamera.
Här är ett foto av P30 Pro och en iPhone XS, med nattbilder tagna vid samma tillfälle. 

jämförelse av nattbilder p30 pro och iphone.

Det går att efterbehandla iphonebilden så att de mörka delarna blir ljusare, men det går inte att få samma detaljrikedom som på P30 Pro. Sätter jag iphonen på stativ och tar en bild med längre slutartid blir det inte heller lika bra.

Här är en bild tagen med bländarläget på P30 Pro, där det går att reglera skärpedjupet:

bild på kaffekanna med kort skärpedjup

Den som fotograferar med mobil har väl oftast inte tid eller intresse att göra inställningar. Men det blir bra med automatiken också. Här är en landskapsbild:

tunga moln och stark sol samtidiigt

Artikeln publicerades 14 maj 2019 i Göteborgs-Posten och andra tidningar.