Nu kommer jättepaddan

iPadPro_Pencil_Lifestyle1
Den stora iPad Pro är kanske mer arbetsredskap än nöjespryl. Bild: APPLE

 

På onsdag ska det gå att beställa den. I slutet av veckan ska den finnas i affärerna. Apples nya stora platta iPad Pro är med pekskärm på 12,9 tum ett svar på Microsofts Surface Pro. Men till skillnad från Microsofts platta har den inte samma system som datorn. Den har iOS, som i iphone och andra ipad.

Det är både bra och dåligt. Bra för att iOS är byggt för att köras med fingrarna direkt på skärmen och det är ett system som är så smidigt att det fått många att överge datorn.

Dåligt för att det fortfarande finns saker som inte går att göra om du inte har en dator. Alla tjänster är inte anpassade för mobiler och plattor. Och vill du köra ett program gjort för dator går det inte. Du måste ha en app.

Priset på iPad Pro är precis som på Surface Pro högt. Billigaste modellen kostar 8 995 kronor. Vill du ha pennan som finns som tillbehör kostar det drygt en tusenlapp till. Tangentbordet ännu mer, men det finns ännu inte med svenska tangenter så det vill du inte köpa.

Jag har inte testat iPad Pro än. Surface Pro tyckte jag var en kompromiss. En tung platta med datorsystem, nej, det kändes som ett bättre alternativ att köpa en laptop. Även om Windows ser annorlunda ut i pekversion, med stora ikoner och så, är det fortfarande inte i närheten av mobilsystemens smidighet.

Jag tror att de som jobbar kreativt med bilder, illustratörer och fotografer, kan ha stor nytta av den stora ipaden som arbetsredskap. Att kunna rita, retuschera, markera saker direkt på en bild i stället för att gå omväg via ritplatta eller mus, gör jobbet enklare.

Kanske kan den stora plattan också vara lösningen för äldre som vill ersätta datorn med en mer lättjobbad platta och vill ha stor skärm för att se tydligare.

Läs mer om iPad Pro på Apples webbplats